CPU koeler testbench V3.0! :D

Door Foritain op zaterdag 5 september 2015 23:13 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 4.394

Hardware reviewen is een leerproces, een eindeloos leerproces zou je kunnen stellen. Je begint eenvoudig met te testen wat voor je neus ligt en werkt met de ‘tools’ die je hebt. Al snel krijg je tal van ideeën over wat je nodig hebt (of gewoon graag zou willen) om betere reviews te maken, en stap voor stap maak je voortgang. Maar naarmate je vorderingen maakt merk je dat de wenslijst niet krimpt, maar enkel langer en langer wordt.

Eind 2013, toen de review-hobby net van start ging, leek een standaard testplatform voor processorkoelers wel een handig (en voor de hand liggend) idee. Je moet tenslotte goed en eerlijk kunnen vergelijken, en een dedicated test-setup is daar een prima basis voor. Een mid-range moederbordje, een AMD X4 760K vanwege betaalbare overklokbaarheid, en een klein beetje geheugen was eigenlijk voldoende om een goede start te maken. Toen de collectie luxere koelers zich begon uit te breiden liep ik al tegen de beperkingen van ‘slechts’ een budget CPU aan: eigenlijk voldeed hij niet om krachtige koelers goed te vergelijken en de resultaten lagen te dicht bij elkaar.

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/202.JPG
CPU koeler test platform V1.0. AMD X4 760K op een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met de eerste processorkoeler die ik ging reviewen: De Cooler Master Seidon 120V. Mooie herinneringen...

In de loop van 2014 maakte de AMD X4 760K dan ook plaats voor een Intel Core i7-4770k. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Er viel weer wat te vergelijken, al moest ik vrij vlot toegeven dat de meest luxe kant-en-klare koeloplossingen eigenlijk pas op S2011 tot hun recht kwamen. Echter een 1000 euro CPU (Dus eenvoudig 1500 euro voor de andere hardware erbij) voor deze doeleinden was mij iets te veel van het goede. Een ander groot nadeel was de tijd die dit testen kost, en het risico wat je neemt met deze hardware. Veelvuldig aan één moederbord prutsen is niet ideaal voor de levensduur, zeker gezien de kracht die je soms zet bij het monteren. Maar vooral de tijd die je kwijt bent aan de software en het testen zelf, en de beperkingen van de features van sommige softwarepakketten, deden mij toch zoeken naar een meer betrouwbare en snellere werkende oplossing, maar wel één die flexibiliteit gaf.

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/201.JPG
Core i7 Powerrrr, de CPU uit platform V2.0

Inmiddels zijn we weer grofweg een jaar later, en is het tijd om de volgende stap daadwerkelijk te zetten en de twee huidige ‘issues’ aan te pakken; echte high-end goed kunnen vergelijken, en sneller kunnen testen. De ‘echte’ computeronderdelen gaan plaats maken voor ‘echte’ test-lab onderdelen. Vergelijkbaar met hoe ‘de grote’ sites werken dus voor de echte kenners is deze update misschien niet zo heel spannend, maar het valt niet mee om het benodigde testblok te bemachtigen of te maken, en het is ook wel leuk eens te laten zien hoe dit in elkaar zit. Een hitte-element gepositioneerd in een speciaal voor deze taak ‘getoold’ koperen blok simuleert de werkende processorcores, en lab voeding is variabel waardoor ik nauwkeurig (deze voedingen worden vooraf uitvoerig getest) een specifiek vermogen kan simuleren. De voeding kan grofweg 300W kwijt en het hitte-element zal richting de 180-200W ‘minder gelukkig’ worden, gezien het huidige topmodel van Intel, de Core i7-5960X van ca 1000 euro, een TDP heeft van 140W is die combinatie dus niet echt een beperking. Een dergelijke processor, zelfs met overklok, valt dus wel te simuleren.

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/303.JPG

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/301.JPG
Dit kleine dingetje wordt dus 'verdomd heet'

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/302.JPG
Het hart van de hele operatie.

Het meetwerk wordt verricht door een digitale temperatuurmeter en een minuscuul kleine sensor welke in het koperen blok wordt geplaatst, als je goed kijkt zie je een kleine groef waar deze precies in past. De temperatuur van het ‘hart’ van het koper wordt zo dus gemeten. Vervolgens is het een kwestie van koeler op het blok monteren, element opwarmen, en aflezen. Zo simpel als dat. Snel, effectief, reproduceerbaar, en een eerlijke vergelijking tussen verschillende producten.

What’s next? Eerst wat testen met verschillende koelers om tot een aantal verschillende settings te komen om vanaf heden op te gaan testen. Vermoedelijk één test rond de 100-120W om een typische S115x i5-i7 te simuleren, met één zwaardere test als zware S2011 bench rond de 150-160W. Daarnaast zal de geluidsproductie een grotere rol gaan spelen in toekomstige processorkoeler reviews, dus ook dat vereist nog enig denkwerk om daar een invulling aan te geven.

Daarnaast moet ik een goede manier vinden om deze hele set ‘vast’ te zetten. Standaard test-benches zijn er duidelijk niet voor gemaakt, dus dat wordt nog een beetje knutselen om te zorgen dat het handeltje compact, verplaatsbaar, en solide is. Daarnaast is een labvoeding leuk voor het hitte element, maar de ventilatoren (en/of pomp) van processorkoeling worden op dit moment gevoed door een computervoeding, met een fan controller om de snelheden aan te passen. Leuk, functioneel, maar wel flink extra kabels en onderdelen en nu mis ik een compacte voeding voor case reviews. Oftewel je maakt een flinke stap vooruit met leuke nieuwe spulletjes om vervolgens tot de conclusie te komen dat je eigenlijk weer wat andere dingen nodig hebt. Maar ach, de weg is leuker dan het doel nietwaar?

http://www.techtesters.eu/foritain/blog/0064/304.JPG
Er moet nog even gepuzzeld worden, maar zo ongeveer komt test platform V3.0 er dus uit te zien.

Tl;dr: Meer koeler reviews inc! :D Zoals altijd zijn feedback / suggesties om eea te verbeteren zeer welkom!


Ik wil Ron van Cooler Master bedanken voor zijn onmisbare hulp en kennis bij het vormen deze nieuwe setup, je bent een held :) Ook de mannen van het Hardware.info Pro OC team verdienen een dikke knuffel voor hun hulp bij het vinden van dat verdomd kleine temperatuursensortje. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het opbouwen van deze set geheel zonder 'onaardige uitingen' is verlopen. ;)

Heb je tijd over en lees je graag over hardware? Ik heb de laatste maanden nog wat reviewtjes geschreven.

Volgende: AMD A8-7650K APU Ervaring part 6 - A8-7670K 09-'15 AMD A8-7650K APU Ervaring part 6 - A8-7670K
Volgende: AMD A8-7650K APU Ervaring part 5 08-'15 AMD A8-7650K APU Ervaring part 5

Reacties


Door Tweakers user Damic, zaterdag 5 september 2015 23:52

12V5A adapter voor de cpu koeler met breakout board (wat pin headers erop en gaaan) :D

Door Tweakers user Foritain, zondag 6 september 2015 00:05

Damic schreef op zaterdag 05 september 2015 @ 23:52:
12V5A adapter voor de cpu koeler met breakout board (wat pin headers erop en gaaan) :D
Mjeh, maar ik wil eigenlijk naar een opstelling waarop ik ook op specifieke dB'tjes kan meten, Oftewel de ventilatoren moeten wel in te stellen zijn :D Sowieso is 5/7/12V noodzaak, maar precieze aanpassingen om bijv het geheel op 40dBA oid te zetten zou nog beter zijn.

Door Tweakers user Damic, zondag 6 september 2015 09:33

Een goede fancontroller dan maar?

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 6 september 2015 10:30

Ik betwijfel altijd of je hiermee wel kunt meenemen wat het effect van de IHS en de plaatsing van de cores op de CPU voor effect heeft.

Je simuleert nu alsof er één grote warmtebron is, terwijl een echte chip juist warmer wordt op sommige plekken dan op anderen.

Mij leek een goedkopere optie om een FX 9590 of oude i7 920 te pakken, en daar flink op te overclocken. Die stoten dan behoorlijk wat warmte uit, maar zijn wel natuurgetrouwer qua verdeling van warmte.

Door Tweakers user Foritain, zondag 6 september 2015 10:46

Damic schreef op zondag 06 september 2015 @ 09:33:
Een goede fancontroller dan maar?
Dat is de huidige oplossing.
Jeroenneman schreef op zondag 06 september 2015 @ 10:30:
Ik betwijfel altijd of je hiermee wel kunt meenemen wat het effect van de IHS en de plaatsing van de cores op de CPU voor effect heeft.

Je simuleert nu alsof er één grote warmtebron is, terwijl een echte chip juist warmer wordt op sommige plekken dan op anderen.

Mij leek een goedkopere optie om een FX 9590 of oude i7 920 te pakken, en daar flink op te overclocken. Die stoten dan behoorlijk wat warmte uit, maar zijn wel natuurgetrouwer qua verdeling van warmte.
Je moet niet vergeten dat de afvoer van warmte geen heel complex proces is. Zelfs als één core wat warmer zou zijn is het effect op het oppervlak minimaal. Je wilt uiteindelijkweten welke koeler beter is, en dan gaat het juist er om hoe veel warmte die koeler afvoert vanaf het oppervlak van de CPU. In hoeverre die temp dan de core-temp is maakt dan niet veel uit.

Toch ga ik aan het begin zeker wat cross-testen om te zien hoe core-temps vergelijken met de resultaten op het oppervlak. Er zullen vast verschillen zijn, maar als het goed is moeten de onderlinge resultaten van de processorkoelers elkaar niet veel ontlopen. Niet meer dan bij het gebruik van bijv een andere processor en/of socket.

Door Tweakers user MAX3400, zondag 6 september 2015 21:32

Ik zie wel een aantal uitdagingen in de metingen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de resultaten.

- de groef zal waarschijnlijk een afwijking in de metingen opleveren?
- de groef schoonmaken van koelpasta lijkt me een uitdaging?
- universeel dik koelpasta toepassen wordt ook een uitdaging (met de hand)?
- niet elke koeler zet je toch vast met hetzelfde draaimoment; wat doet dit voor de temps?
- gaat de omgeving (het zilverkleurige metaal) niet meer warmte wegleiden dan een normaal mobo?

Kijk zeker uit naar jouw eerste tests/resultaten en hoop dat het een waardevolle aanvulling is voor jouw blog, kennis en voor reviews!

Door Tweakers user diegeffrey, maandag 7 september 2015 10:45

Toch ga ik aan het begin zeker wat cross-testen om te zien hoe core-temps vergelijken met de resultaten op het oppervlak. Er zullen vast verschillen zijn, maar als het goed is moeten de onderlinge resultaten van de processorkoelers elkaar niet veel ontlopen. Niet meer dan bij het gebruik van bijv een andere processor en/of socket.
Hier ben ik zeker benieuwd naar :D

Zou het leuk vinden om hier ook een tweakblog over te kunnen vinden

Door Tweakers user Spekkie88, maandag 7 september 2015 11:30

MAX3400 schreef op zondag 06 september 2015 @ 21:32:
Ik zie wel een aantal uitdagingen in de metingen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de resultaten.

- de groef zal waarschijnlijk een afwijking in de metingen opleveren?
- de groef schoonmaken van koelpasta lijkt me een uitdaging?
- universeel dik koelpasta toepassen wordt ook een uitdaging (met de hand)?
- niet elke koeler zet je toch vast met hetzelfde draaimoment; wat doet dit voor de temps?
- gaat de omgeving (het zilverkleurige metaal) niet meer warmte wegleiden dan een normaal mobo?

Kijk zeker uit naar jouw eerste tests/resultaten en hoop dat het een waardevolle aanvulling is voor jouw blog, kennis en voor reviews!
Maar daar zijn een aantla punten die bij het gebruik van een cpu net zo goed gelden... Want ook daarbij geldt dat je iedere keer koelpasta moet aanbrengen altijd een ander draaimoment blijft houden...
Omgeving is op een testbench ook al heel anders dan in een dichte kast. Zowel met geluidsniveau als warmte afvoer.

Dat is dan ook een lastig issue wat je altijd zal blijven houden bij het testen van koelers.
Wat je echter op deze manier wel kan testen is welke koeler de meeste potentie heeft.
Maar dit zal altijd afwijken van real-life scenarios.
Wat je bij zulke testen voornamelijk wil doen is het inperken van variabele factoren.

Door Tweakers user Rafarion, maandag 7 september 2015 11:57

- de groef zal waarschijnlijk een afwijking in de metingen opleveren?
- de groef schoonmaken van koelpasta lijkt me een uitdaging?
- universeel dik koelpasta toepassen wordt ook een uitdaging (met de hand)?
- niet elke koeler zet je toch vast met hetzelfde draaimoment; wat doet dit voor de temps?
- gaat de omgeving (het zilverkleurige metaal) niet meer warmte wegleiden dan een normaal mobo?
Valide punten paar van de punten kan je denk ik wel oplossen.
Misscien niet koelpasta gebruiken meer koelpads/koeltape, als je telkens de zelfde koel pads/tape gebruikt heb je wel de zelfde delta.
M3 heeft dat spul geloof ik op rol/sheet.

Dat draaimoment is een torque sleutel mogelijk, alhoewel dat misschien niet zo makkelijk te verkrijgen is voor een standaard schroevendraaier.

Wat betreft de basis opstelling:
Als initieel een meting wordt gedaan zonder koeler , weet je hoeveel de metalen frame de geleiding naar de omgeving afstaat. Maar per koeler is dit wel altijd het zelfde dus is wellicht niet interessant, mits ook de ambient temperatuur wordt gemeten.

@Foritain
Ga je nog de ambient omgeving mee meten ? Dat zou nuttig zijn kan je namelijk goede delta's meten.

Ik zou indien mogelijk ook nog in een doos meten waar externe airflow dan geen invloed op kan hebben. Nu ga je waarschijnlijk niet buiten op een gebouw meten maar het heeft wel invloed :)

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 september 2015 12:25

MAX3400 schreef op zondag 06 september 2015 @ 21:32:
Ik zie wel een aantal uitdagingen in de metingen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de resultaten.

- de groef zal waarschijnlijk een afwijking in de metingen opleveren?
- de groef schoonmaken van koelpasta lijkt me een uitdaging?
- universeel dik koelpasta toepassen wordt ook een uitdaging (met de hand)?
- niet elke koeler zet je toch vast met hetzelfde draaimoment; wat doet dit voor de temps?
- gaat de omgeving (het zilverkleurige metaal) niet meer warmte wegleiden dan een normaal mobo?

Kijk zeker uit naar jouw eerste tests/resultaten en hoop dat het een waardevolle aanvulling is voor jouw blog, kennis en voor reviews!
Zoals onder je al wordt gereageerd komt het inderdaad neer op het wegnemen van variabelen. Deze apparatuur is eerlijker dan een softwarepakketje op een processor. Wat je echter wel correct aangeeft is het schoonmaken van de pasta. De groef is zeker geen uitdaging, maar de sensor zelf is dusdanig klein dat ik daar nog wel mee zit te puzzelen wat een goede oplossing is.

Tussen het koper en het staal zit overigens een extra, niet geleidende, laag, dus over dat punt was al nagedacht ;)
Spekkie88 schreef op maandag 07 september 2015 @ 11:30:
[...]


Maar daar zijn een aantla punten die bij het gebruik van een cpu net zo goed gelden... Want ook daarbij geldt dat je iedere keer koelpasta moet aanbrengen altijd een ander draaimoment blijft houden...
Omgeving is op een testbench ook al heel anders dan in een dichte kast. Zowel met geluidsniveau als warmte afvoer.

Dat is dan ook een lastig issue wat je altijd zal blijven houden bij het testen van koelers.
Wat je echter op deze manier wel kan testen is welke koeler de meeste potentie heeft.
Maar dit zal altijd afwijken van real-life scenarios.
Wat je bij zulke testen voornamelijk wil doen is het inperken van variabele factoren.
Met verschillende behuizingen rekening houden is simpelweg onmogelijk, dus dat er in de praktijk andere resultaten uit komen is vanzelfsprekend. Wat je echter zegt: Variabelen wegnemen en de potetie van de vele koelers met elkaar vergelijken is precies waar je dan op uit komt.

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 september 2015 12:30

Rafarion schreef op maandag 07 september 2015 @ 11:57:
[...]


Valide punten paar van de punten kan je denk ik wel oplossen.
Misscien niet koelpasta gebruiken meer koelpads/koeltape, als je telkens de zelfde koel pads/tape gebruikt heb je wel de zelfde delta.
M3 heeft dat spul geloof ik op rol/sheet.

Dat draaimoment is een torque sleutel mogelijk, alhoewel dat misschien niet zo makkelijk te verkrijgen is voor een standaard schroevendraaier.

Wat betreft de basis opstelling:
Als initieel een meting wordt gedaan zonder koeler , weet je hoeveel de metalen frame de geleiding naar de omgeving afstaat. Maar per koeler is dit wel altijd het zelfde dus is wellicht niet interessant, mits ook de ambient temperatuur wordt gemeten.

@Foritain
Ga je nog de ambient omgeving mee meten ? Dat zou nuttig zijn kan je namelijk goede delta's meten.

Ik zou indien mogelijk ook nog in een doos meten waar externe airflow dan geen invloed op kan hebben. Nu ga je waarschijnlijk niet buiten op een gebouw meten maar het heeft wel invloed :)
Koelpasta/pads is inderdaad nog één van de puzzelstukken. TBC ;)

Ambient meten is niet genoemd gezien ik dat vanzelfsprekend vond. Uiteraard ga ik geheel in Delta temp werken. Overigens doe ik dat al langer, maar simpelweg gestandaardiseerd naar 23C omgeving voor eenvoudige, hapklare resultaten voor de lezer. Ook daar twijfel ik nog even hoe dit precies in de grafieken gaat komen.

Zonder koeler testen zegt niet zo veel. Wat ik wel overweeg is om koelers, in elk geval luchtkoelers, passief te meten. Dan krijg je namelijk ook een leuke vergelijking over de heatsinks zelf zonder dan de ventilatorkwaliteit een rol speelt. Interessant voor mensen die zelf fans naar keuze kiezen. Ik moet echter toegeven dat ik wel een balans moet gaan vinden, want ik kan ook niet uren met elke koeler bezig zijn voor elke kleine doelgroep. Ook dat is nog onderdeel van de aanloop naar de nieuwe setup.

Externe airflow gaat hier in elk geval geen relevante rol spelen ivm de indeling en afwerking van deuren en ramen.

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 7 september 2015 13:50

Zonder koeler testen zegt niet zo veel. Wat ik wel overweeg is om koelers, in elk geval luchtkoelers, passief te meten. Dan krijg je namelijk ook een leuke vergelijking over de heatsinks zelf zonder dan de ventilatorkwaliteit een rol speelt. Interessant voor mensen die zelf fans naar keuze kiezen.

Dan lijkt het me slimmer om 1 reference fan te gebruiken. Zolang je die fan dan bij elk blok gebruikt, zou dat moeten werken.

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 september 2015 14:03

Jeroenneman schreef op maandag 07 september 2015 @ 13:50:
Zonder koeler testen zegt niet zo veel. Wat ik wel overweeg is om koelers, in elk geval luchtkoelers, passief te meten. Dan krijg je namelijk ook een leuke vergelijking over de heatsinks zelf zonder dan de ventilatorkwaliteit een rol speelt. Interessant voor mensen die zelf fans naar keuze kiezen.

Dan lijkt het me slimmer om 1 reference fan te gebruiken. Zolang je die fan dan bij elk blok gebruikt, zou dat moeten werken.
Dat is ook een huidig idee inderdaad. Al zijn niet alle blokken bedoeld voor één formaat ventilator, er zijn nml 92mm, 120mm, en 140mm heatsinks. Ook daar valt nog even te stoeien met mogelijke oplossingen.

Door Tweakers user Paul C, maandag 7 september 2015 15:07

Interessant dit! Toevallig heb ik dit weekend zelf een beetje zitten theoretiseren over hoe je het beste een CPU koeler zou kunnen testen en ik kwam op een vergelijkbare opstelling uit! :D

Waar ik vooral nog over na aan het denken was, is wat het beste meetprotocol zou zijn:
- Ga je je lab klimatiseren of ga je compenseren voor verschillen in de eigenschappen van de lucht? De (absolute) luchtvochtigheid heeft namelijk invloed op de warmtegeleiding van de lucht, maar ook op de warmtecapaciteit van de lucht. Daarnaast heb je nog de luchtdruk die de dichtheid van de lucht beïnvloed en temperatuur die viscositeit beïnvloed. Individueel zijn dit verschillen van een paar procent hooguit, maar tussen je worst case en je best case kan zomaar 10% verschil zitten ben ik bang.
- Hoe bepaal je wanneer je een steady-state bereikt hebt?
- Hoeveel meetpunten heb je nodig om goede meting te bereiken?
- Ga je voor alle koelers dezelfde meetpunten nemen, of ga je die laten afhangen van het koelvermogen van de te testen koeler?
- Ga je nog proberen om de warmteafgifte van de testopstelling te karakteriseren om de meetresultaten te kunnen compenseren tot enkel de warmteabsorptie t.g.v. de geteste koeler?

Op zich verwacht ik een lineair verband tussen het afgegeven vermogen en de dT met misschien een bepaalde off-set of drempelvermogen bij koelers met heat-pipes. Je zou dus vrij makkelijk een least-squares fit moeten kunnen doen op de verschillende meetpunten. Dit zou dan een uitkomst in K/W moeten geven, waardoor geteste koelers goed vergelijkbaar zijn en er ook werkelijk met behulp van de resultaten gerekend kan worden wat de te verwachten prestaties zullen zijn in een uiteindelijk systeem.

Qua omstandigheden van het lab verwacht ik dat compenseren lastig wordt, omdat je best complexe effecten hebt (misschien blijkt uit analyse dat er 1 of 2 significante effecten zijn waar je gemakkelijk voor kunt compenseren). Wat ik zou doen is je testen slim plannen zodat de omstandigheden niet te veel afwijken. E.g. niet bij heel heet weer testen en tijdens het verwarmingsseizoen wat harder stoken, zodat je altijd tussen ~23 en ~25 graden C zit. Daarnaast kun je nog proberen niet te testen bij heel hoge of lage luchtdruk en soms de luchtvochtigheid wat verhogen in de winter. Dan zou het wel mogelijk moeten zijn om de effecten hiervan te beperken.

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 september 2015 20:50

Geheel klimatiseren is iets te hoog gegrepen. Temperaturen kan je verrekenen, maar luchtvochtigheid is een interessant punt. Ik denk dat een maximale marge stellen de handigste oplossing is, de meeste koelers heb je sowieso wel even tot je beschikking, dan moet er altijd wel een tijdstip te vinden zijn waarop de luchtdruk/vochtigheid binnen de gestelde grenzen valt. Al dan niet met een beetje hulp van de CV ketel en/of ventilatie.

Bepalen van steady-state is niet bijster lastig hoor, zelfs bij processoren zie je vaak na een handje vol minuten al een stabiele temp. Bij de eerste korte tests met deze setup lijk je al na een minuutje of 5 (nog niet getimed, was meer bezig met andere dingen) een stabiele temp te hebben. Dikke veiligheidsmarge op de eerste ervaringen, en klaar. Geen noemenswaardig punt.

Deze temp meter kan wel twee sensoren gelijktijdig uitlezen, maar vooralsnog hou ik één meetplekje aan. Wel zal elke koeler meerdere malen getest moeten worden om uitschieters te voorkomen. Normaliter zie je bij een tweede test al vergelijkbaar resultaat, is dat niet zo dan test je door. Dat is overigens ook de huidige methode bij de buren (HWI), en dit lijkt een veilige keuze.

Mbt meetpunten. Om een beetje te vergelijken hoop ik met twee verschillende Wattages uit de voeten te kunnen. Vermoedelijk ergens rond de 100 en rond de 150 zoals ik al aangaf. Op zich zou je kunnen meten rond de 50W, maar zelfs relatieve verschillen bij iets hogere Wattages zijn meer dan zinnig genoeg voor zuinige koelers. Maar wie weet, ben daar nog niet uit. Op zich zou je denken dat één meting meer niet veel werk is, maar als je meerdere keren moet meten, al dan niet met andere variablen uitgesloten, kan het zo maar weer extra werk worden. Zoals ik al zei, ik moet ook de balans vinden om dit efficient te doen. Tricky balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Naar kwaliteit neigen lijkt logisch, echter moet je ook ergens een streep zetten.

Uiteindelijk zal vooral het vooraf testen een grote invloed moeten zijn. Als alles soepel loopt dan kan ik zo maar in staat zijn meer meetpunten / strakkere beperkingen van variabelen etc kunnen uitvoeren. Time will tell... (soon).

Door Tweakers user Paul C, dinsdag 8 september 2015 00:02

Ik besef me dat ik misschien een beetje moeilijk doe, maar je hebt volgens mij nu het gereedschap in handen om nauwkeurige meting van de prestaties van een koelblok te doen (in tegenstelling tot "een testje", wat je nu op de meeste sites ziet).
Bepalen van steady-state is niet bijster lastig hoor, zelfs bij processoren zie je vaak na een handje vol minuten al een stabiele temp. Bij de eerste korte tests met deze setup lijk je al na een minuutje of 5 (nog niet getimed, was meer bezig met andere dingen) een stabiele temp te hebben. Dikke veiligheidsmarge op de eerste ervaringen, en klaar. Geen noemenswaardig punt.
Dat kun je doen, maar dan ben je mogelijk heel lang bezig met het bepalen van 1 meetpunt. Ik zou kijken of je het niet kunt definiëren als bijvoorbeeld:
De grootste van maximaal 2% of 0,5K verandering gedurende 30 sec.
Vervolgens kun je kijken hoe je hem het snelste stabiel kunt krijgen. Met een beetje gevoel zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met 30sec 20% teveel vermogen om sneller op te warmen.
Mbt meetpunten. Om een beetje te vergelijken hoop ik met twee verschillende Wattages uit de voeten te kunnen. Vermoedelijk ergens rond de 100 en rond de 150 zoals ik al aangaf. Op zich zou je kunnen meten rond de 50W, maar zelfs relatieve verschillen bij iets hogere Wattages zijn meer dan zinnig genoeg voor zuinige koelers. Maar wie weet, ben daar nog niet uit. Op zich zou je denken dat één meting meer niet veel werk is, maar als je meerdere keren moet meten, al dan niet met andere variablen uitgesloten, kan het zo maar weer extra werk worden. Zoals ik al zei, ik moet ook de balans vinden om dit efficient te doen. Tricky balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Naar kwaliteit neigen lijkt logisch, echter moet je ook ergens een streep zetten.
Ik zou echt proberen om voor meer punten te gaan. Als je binnen 5min een steady state bereikt dan kun je binnen een uur gemakkelijk 10 meetpunten verzamelen. Je hoeft niet constant dat ding in de gaten te houden. In de tussentijd kun je de koeler fotograferen, de testomstandigheden noteren en alvast de inleiding van de review schrijven ofzo.

Het nut van meer meetpunten zit hem erin dat je er een curve op kunt fitten. Je verwacht dat alle meetpunten netjes in een rechte lijn liggen, maar met twee meetpunten zal dat per definitie zo zijn. Vanaf ~5 meetpunten kun je gaan bepalen wat de correlatie is tussen de meetpunten en kun je dus ook iets zeggen over de betrouwbaarheid van je resultaten. In principe zou het dan niet heel moeilijk moeten zijn om de warmteweerstand van een koeler te geven in de vorm van een hard getal met statistische betrouwbaarheid in plaats van slechts een onderling vergelijk. (Als je wilt weten hoe je zoiets in Excel gemakkelijk kunt opzetten, zodat je alleen de getallen in hoeft te typen en het resultaat eruit komt rollen, dan help ik je graag!)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 september 2015 00:02]


Door Tweakers user -The_Mask-, dinsdag 8 september 2015 10:46

Foritain schreef op zondag 06 september 2015 @ 00:05:
[...]


Mjeh, maar ik wil eigenlijk naar een opstelling waarop ik ook op specifieke dB'tjes kan meten, Oftewel de ventilatoren moeten wel in te stellen zijn :D Sowieso is 5/7/12V noodzaak, maar precieze aanpassingen om bijv het geheel op 40dBA oid te zetten zou nog beter zijn.
Houd er rekening mee dat een dBa meter van enkele honderden euro's niet echt goed gaat zijn en dat onder de 30dBa daar niet goed mee te doen is. Dan kom je op de vele duizenden euro's terecht. Een geluidsmeter is dan ook met afstand het duurste onderdeel om goede metingen te verrichten.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)