Synology NAS experience pt1.

Door Foritain op maandag 6 maart 2017 15:27 - Reacties (34)
Categorie: Synology Experience, Views: 7.102

Synology NAS experience pt1 - Introductie

Onder het motto 'verandering van spijs...' gaan we wat andere productbenaderingen proberen dan de gebruikelijke review opbouw. FYI: Dit onderwerp specifiek blijft bewust 'licht' / 'jip en janneke' / toegankelijk. Graag jullie mening over het concept!

Het is vandaag de dag bijna niet meer voor te stellen dat iemand geen digitale data heeft die ze veilig willen stellen of dat iemand genoegen neemt met het kunnen benaderen van die data vanaf een enkele machine. Hoewel een enkeling van prima van nul af aan zijn digitale leven op wil bouwen na een crash, brand of diefstal ga ik er gemakshalve vanaf nu vanuit dat jij –wel- iets hebt wat je niet kwijt wilt of je data vanaf meerdere apparaten wilt kunnen benaderen; een film op je tablet, muziek in de slaapkamer, of je werkbestanden onderweg; redenen genoeg. Het is inmiddels best een tech cliché om te zeggen “maak backups!”, maar het aantal mensen die dit weet ten opzichte van het aantal mensen die er wat aan doet is nog altijd schrikbarend.

Voor het eerste probleem, spulletjes veiligstellen, zal voor de meest eenvoudige gebruikers een oplossing als USB stick of externe harde schijf met een kopietje van alle spulletjes een prima vangnet zijn, en voor een paar tientjes heb je dan zeker iets om op terug te vallen. Meer veeleisende gebruikers lopen al snel tegen opslag beperkingen op en het is nog altijd best wel ‘moeite’ om zo’n ding constant mee te slepen, om over mensen die zo’n apparaat wel kopen maar vergeten als backup te gebruiken maar te zwijgen; ik ken ze helaas genoeg. Een andere populaire oplossing zijn de bekende cloud accountjes zoals Dropbox, Google Drive, Skydrive, en noem zo maar op gebruiken. Daarmee pak je beide problemen in beginsel aan, maar voor voldoende ruimte zal je ook in de buidel moeten tasten, en de mogelijkheden komen niet verder dan een eenvoudige synchronisatie; er is geen ingebakken vangnet voor gebruikersfouten als het op je belangrijke bestanden aan komt, en voor bedrijven of alu-hoedje eigenaren spelen er ook privacy overwegingen bij het opslaan van je data in the land of Donald Du.. Trump.

Voor een druk gezin, een ondernemer met meerdere machines waarop hij alles veilig in sync wil hebben, of gewoon een tech enthousiast of fotograaf met ‘heel veel’ data is een centrale opslag zoals een NAS dan een interessante overweging.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/301.jpg
Cue.. een NAS!:)

In de basis biedt een NAS veel opslag, een stukje zekerheid tegen bijvoorbeeld het defect gaan van harde schijven, een featureset waar je u tegen zegt, en zoals mij inmiddels is gebleken: een installatie en gebruiksgemak waar een thuisserver(tje) niet eenvoudig tegenop kan. In een serie artikelen, blogs of hoe je ze wilt noemen, waarvan dit het eerste deel is, zet ik mijn eigen server aan de kant en gaan we de wereld van Synology en hun diskstation NAS producten ontdekken. Stellen dat Synology vrijwel synoniem is voor het woord NAS is in elk geval geen leugen. We gaan kijken naar onder andere het hoe en waarom een NAS, een vraag die we in feite zojuist beantwoorden, de installatie van zo’n NAS, het opzetten van elementaire features zoals toegang van buiten huis (of kantoor) of directe synchronisatie tussen apparaten, enkele geavanceerde features en mogelijkheden en de koppeling naar een cloud backup of backup op andere locatie.

We gaan het niet te technisch maken, maar richten ons op een lesje begrijpend lezen voor de niet-techneut voor wie deze producten even goed interessant zijn als voor de tech fanatiekeling. We gaan dit doen met de Synology DS916+, een krachtige uitvoering met ruimte voor vier harde schijven –en- de optie tot nog meer opslag waarmee hij zich primair richt op omgevingen met een groter aantal actieve gebruikers. De meer basale functies waar we in eerste instantie op gaan richten in deze ervaring zijn niet noemenswaardig anders dan met een DS116, DS216 of DS416 serie NAS. Hoewel ik persoonlijk zou adviseren minimaal de DS216 varianten te overwegen voor dat extra beetje interne zekerheid (lees: een schijf kapot kan gaan zonder problemen voor je continuïteit) is het verder zaak om zelf een inschatting te maken hoe veel ruimte je nodig hebt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

Over de exacte inhoud van deze serie horen we dus graag jullie input. Zou je een stuk aankoopadvies leuk vinden, wil je juist meer weten over verschillende RAID opties, of ben je benieuwd naar specifieke geavanceerde features? Laat ons je idee weten en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes tot zover mogelijk mee te nemen in deze ervaring.

Edit: Ik heb zojuist alvast een betaalbaar 2-bay model (169 euro kostende DS216j) erbij bijgehaald om zeker te zijn dat de ervaring niet te mooi lijkt door alle power in de 916+ ;)

Edit 2: Na reactie van masauri (link) heeft hij een mooie Synology Megazord gemaakt die ik jullie niet wil onthouden :D
https://tweakers.net/ext/f/RxoUV8TMYOJtgvO6hscn9Mlr/full.png

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie

Volgende: Op bezoek bij... ASUS. 03-'17 Op bezoek bij... ASUS.
Volgende: Veel over muizen! pt 3: 'the rest' 12-'16 Veel over muizen! pt 3: 'the rest'

Reacties


Door Tweakers user kingtim, maandag 6 maart 2017 15:35

Als je toch een DS216j hebt. Ben ik vooral erg benieuwd naar het verschil in opties&performance tussen de 216j en de 916+.

Met name de vraag: wanneer is het nou interessant om voor de (toch fors duurdere) 916+ gaan.

Door Tweakers user Nemm, maandag 6 maart 2017 15:40

Leuk artikel! Ben zeker benieuwd naar je vervolg posts en wellicht tips & tricks. Afgelopen weekend zelf de 216+2 gehaald om samen met de fam. backups te kunnen maken van de vele foto's. :)

Door Tweakers user Foritain, maandag 6 maart 2017 16:49

kingtim schreef op maandag 6 maart 2017 @ 15:35:
Als je toch een DS216j hebt. Ben ik vooral erg benieuwd naar het verschil in opties&performance tussen de 216j en de 916+.

Met name de vraag: wanneer is het nou interessant om voor de (toch fors duurdere) 916+ gaan.
Vooral dat laatste inderdaad: wanneer is meer nodig?

Zojuist de 216j opgezet, daarbij valt meteen op dat je geen btrfs hebt, maar voor de 'eenvoudigere' doelgroep wel relevant: Volume wordt gewoon meteen aangemaakt (RAID1).

Nu vraag ik mij af of dat door DSM6.1 komt of vanwege de doelgroep. (916+ heb ik opgezet met DSM 6.0, de 6.1 update kwam een week of 2 later).
Nemm schreef op maandag 6 maart 2017 @ 15:40:
Leuk artikel! Ben zeker benieuwd naar je vervolg posts en wellicht tips & tricks. Afgelopen weekend zelf de 216+2 gehaald om samen met de fam. backups te kunnen maken van de vele foto's. :)
Tips en tricks is een leuk idee idd, al lopen beide bakken soepel en is het een beetje zoeken naar specifieke doeleinden om 'tips' te geven :D

216+II is m.i een hele mooie :D

Door Tweakers user Vaudtje, maandag 6 maart 2017 17:35

...na een crash, brand of diefstal...
Dat zijn zaken waar een NAS weinig aan doet (het enige waar het tegen beschermt is dataverlies door crashes van apparaten anders dan de NAS, die netjes gebackupt zijn op de NAS)

Door Tweakers user Brantje, maandag 6 maart 2017 17:48

Ook al gekeken naar xpenology? Hiermee kan je de DSM software draaien op je eigen x86 hardware. Draai het nu al 2 jaar en het is zeer stabiel.

Door Tweakers user Foritain, maandag 6 maart 2017 18:50

Vaudtje schreef op maandag 6 maart 2017 @ 17:35:
[...]

Dat zijn zaken waar een NAS weinig aan doet (het enige waar het tegen beschermt is dataverlies door crashes van apparaten anders dan de NAS, die netjes gebackupt zijn op de NAS)
2 van de 3 dus sowieso wel, en de 3e zal afhangen van waar de brand is :D

Maar ik snap je punt, en dat is ook zeker iets waar ik op terug ga komen. Verschillende oplossingen voor natuurlijk die ik niet allemaal door ga lopen, maar ik heb zojuist ook de 216j opgezet en de eerste die ik ga testen is Backblaze B2: 10 GB gratis, vervolgens 0,005$/GB/Maand (5$/TB/Maand); spotgoedkoop als je 10-1000GB hebt. Crashplan gebruik ik ook, werkt ook prima en als je heel veel data hebt is het lastig om een betere deal te vinden dan 5 eur/maand voor onbeperkt data (let wel op, herstel is ultra slow en de crashplan app vreet RAM wanneer je er een paar TB in hangt), maar ik zoek zo een beetje alternatief voor zowel de extreme als de meer 'typische' opslaander (en dan verwacht ik dat de doelgroep <500GB voor de cloud best wel groot is :D)
Brantje schreef op maandag 6 maart 2017 @ 17:48:
Ook al gekeken naar xpenology? Hiermee kan je de DSM software draaien op je eigen x86 hardware. Draai het nu al 2 jaar en het is zeer stabiel.
Ken het, maar niet in verdiept. Ben zelf best een Windows boy (Windows Server / HyperV), en daarbij best wel lui :D Ik probeer dit overigens vooral toegankelijk te maken voor de 'minder tweaker', maar het zou evt best een interessante follow up kunnen zijn! Geen gebrek aan x86 hardware iig. Ryzen 7 1800X xpenology NAS? :D

Door Tweakers user wizzkizz, maandag 6 maart 2017 19:09

Ik heb een tijdje xpenology gedraaid (sterker nog, nu nog steeds). Ja het draait rete stabiel, maar updaten is soms wel wat lastig. Tegenwoordig heeft de enige echte officiële DSM wel mijn voorkeur.

Ondersteunt de 916+ ook docker containers? Dat vind ik persoonlijk nog wel een mooi voordeel van de wat krachtigere modellen (of xpenology for that matter). Samen met het debian chroot pakket is het voor mij een prima vervanger van een thuisserver.

Door Tweakers user Leader98, maandag 6 maart 2017 19:22

Ik zou graag een visie willen zien op het totaalplaatje van hoe je op een veilige manier met je data kan omgaan. Dus een eenvoudig stappenplan waarin afwegingen maakt waartegen je jezelf wil indekken en hoe je dat kan doen.

Denk dan aan dataverlies door falen van de apparatuur, invloeden van buitenaf (brand/diefstal), onheil van binnenuit (Cryptolocker enz) en ouderwetse user error (oeps, is nu alles weg?).

Ben daarnaast ook zeer geïnteresseerd in de features van de nieuwe Synology generatie.

Door Tweakers user Foritain, maandag 6 maart 2017 19:23

wizzkizz schreef op maandag 6 maart 2017 @ 19:09:
Ik heb een tijdje xpenology gedraaid (sterker nog, nu nog steeds). Ja het draait rete stabiel, maar updaten is soms wel wat lastig. Tegenwoordig heeft de enige echte officiële DSM wel mijn voorkeur.

Ondersteunt de 916+ ook docker containers? Dat vind ik persoonlijk nog wel een mooi voordeel van de wat krachtigere modellen (of xpenology for that matter). Samen met het debian chroot pakket is het voor mij een prima vervanger van een thuisserver.
Is dat xpenology nog erg hardware gevoelig? As in a la alternatieve macs veel geklungel met het vinden van de juiste onderdelen die wel/niet werken?

Ik zie verder ook docker staan bij de officiele packages :)

Door Tweakers user masauri, maandag 6 maart 2017 21:54

Indien gewenst wil ik gerust mee testen met de DS2415+ ter ondersteuning van je Foritain.
Ik hoor het wel :)

Door Tweakers user Foritain, maandag 6 maart 2017 22:01

Leader98 schreef op maandag 6 maart 2017 @ 19:22:
Ik zou graag een visie willen zien op het totaalplaatje van hoe je op een veilige manier met je data kan omgaan. Dus een eenvoudig stappenplan waarin afwegingen maakt waartegen je jezelf wil indekken en hoe je dat kan doen.

Denk dan aan dataverlies door falen van de apparatuur, invloeden van buitenaf (brand/diefstal), onheil van binnenuit (Cryptolocker enz) en ouderwetse user error (oeps, is nu alles weg?).

Ben daarnaast ook zeer geïnteresseerd in de features van de nieuwe Synology generatie.
Eerste is nogal afhankelijk van je definitie van veilig. Ik ben wel van plan in te gaan voor consumer issues, maar echt zakelijke veiligheid wordt meteen weer een klap complexer. Vind het wel een goede verwoording en ik denk dat een security onderdeel met daarbinnen verschillende 'risico's' beschreven wel een goed idee. Wel een pittige uitdaging om het toegankelijk te houden (lees: geen 10 paginas nuance) zonder de woede van menig Tweaker op mij te halen :D

mbt features, specifieke features? Ik had zelf ook 'wat kan je allemaal doen' als idee, maar dat is zo'n gruwelijk lange lijst :D
masauri schreef op maandag 6 maart 2017 @ 21:54:
Indien gewenst wil ik gerust mee testen met de DS2415+ ter ondersteuning van je Foritain.
Ik hoor het wel :)
INITIATE MEGAZORD SEQUENCE! :D

Iemand een slechte photoshop van een paar NASjes die een super mega NAS maken? :D

Door Tweakers user Wildfire, maandag 6 maart 2017 23:26

Ik draai zelf een DS216 (na voorheen jaren naar volle tevredenheid een DS212+ te hebben gehad). Echt heerlijk!

Elke nacht sync ik een backup van m'n profielmap en e-mail naar m'n NAS, die het vervolgens weer naar m'n Strato HiDrive overzet.

Verder draai ik er NZBGet, Sonarr en CouchPotato op. Werkt allemaal pico bello!! :)

---

Ik ben verder gewoonweg benieuwd naar jouw algehele ervaringen met de NAS. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 6 maart 2017 23:27]


Door Tweakers user ica1984, dinsdag 7 maart 2017 03:23

Hey Foritain,

hier een tester van Xpenology indien gewenst

met als hardware

Supermicro X10SDV-8C+-LN2F

64gb ddr4

samsung 950 pro (ESXI, Xpenology en andere "belangrijke" vm's)
1TB ssd (weet even niet welk merk voor vm opslag)

4x WD red 3TB
Dell perc H310 (oud raid controllertje voor passthrough aan xpenology met de 4 wd's)

dit is mijn test/speel omgeving voor studie (certificering) en om nieuwe dingen uit te proberen, momenteel draaien er 15 vm's stabiel(zeg maar rete snel).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 maart 2017 03:24]


Door Tweakers user gerbie71, dinsdag 7 maart 2017 07:34

Leuk artikel! Ik heb zelf een maandje terug ook een Synology DS916+ gekocht, maar dan de 8Gb uitvoering. Ik wil namelijk ook Docker gaan gebruiken.

Ik ga je blogs met veel interesse lezen. Mocht je willen weten of een andere DS916+ net zo (raar) reageert als de jouwe dan lees ik het wel :)

Door Tweakers user kpc, dinsdag 7 maart 2017 07:37

Hallo Foritain,

Zeer interessant wat jij van plan bent met de Synology experience, het maakt mij bijna niet uit wat je gaat behandelen. Ben zelf zeer geinteresseerd om een Synology NAS te gaan kopen.
Dus vooral een unboxing en het eerste gebruik ( de eerste stappen ) lijken mij zeer interessant.

Door Tweakers user InSander, dinsdag 7 maart 2017 09:13

Beste Foritain,

Als dummy gebruiker met een 2012j ben ik wel benieuwd, welke basiszaken je geregeld moet hebben. Uiteraard doe ik de updates wanneer deze beschikbaar zijn, maar

Graag zou ik willen dat alle mobiele apparaten automatisch de foto's en filmpjes back-uppen naar de NAS. Dat via de werkstations, de bestanden opgeslagen worden op de NAS ipv de lokale C:\.

Hoe, hoe vaak zou je de NAS moeten back-uppen naar een externe harde schijf en deze op een andere lokatie bewaren. Ben je afhankelijk van Synology om je data er fatsoenlijk af te krijgen als je NAS door brand of zo er niet meer is.

Muziek afspelen via de audiostation en andere apps gebruiken we eigenlijk niet echt. Terwijl we wel een camera hebben. MIjn vrouw heeft deze uit gezet toen in het nieuws was dat mensen mee konden kijken. Reden: ik denk te weinig kennis om zeker te weten dat het met de veiligheid goed zit. Verder hangt de TV aan het netwerk.

In het kort, hoe kunnen we als gezin met 2 kleine kinderen de synology goed benutten en op een veilige manier gebruik maken van de basisfunctionaliteiten.

Door Tweakers user masauri, dinsdag 7 maart 2017 09:48

MEGAZORD! O-)
https://tweakers.net/ext/f/RxoUV8TMYOJtgvO6hscn9Mlr/full.png

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 maart 2017 09:54]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 7 maart 2017 10:43

ik zie die 2bay nas en denk eigenlijk direct aan zelfbouw... ik zou best graag de vergelijking zien tussen dit een zo goedkoop mogelijke itx-zelfbouwnas.

zelfs een zeer lowpower itx bordje lijkt me bijv prima geschikt voor een zelfbouwnasje, met meer power dan een 216j, bovendien heb je dan 4sata-poorten dus als je freenas of nas4free boot vanaf 1 (of 2 usb sticks), vraag ik me af hoe die 216 presteert met zijn hardware.

Moederborden
ASRock C70M1
prijs: € 41,-

Behuizingen
CM Elite 120 Adv.
prijs: € 45,95

Geheugen intern
Crucial Ballistix Sport BLS2CP2G3D1609DS1S00CEU
prijs: € 34,65

Voedingen
LC-Power LC420H-12 V1.3
prijs: € 20,50

kortom dat ontloopt je 2bay nasje niet zo heel erg veel, biedt ruimte voor 4 schijven, en ik vraag me dus af hoe dit zou presteren ten opzichte van de 2 producten die je genoemd hebt.
zou ik er heet geld voor hebben gehad, dan zou ik het een zeer interessante vergelijk hebben gevonden. vooral omdat freenas niet eens zo heel erg veel moeiijker is in gebruik.

Door Tweakers user oef!, dinsdag 7 maart 2017 15:58

Foritain schreef op maandag 6 maart 2017 @ 19:23:
[...]


Is dat xpenology nog erg hardware gevoelig? As in a la alternatieve macs veel geklungel met het vinden van de juiste onderdelen die wel/niet werken?
Xpenology is eenvoudig te doen. Ik heb het zonder voorkennis in een avondje onder ESXi geïnstalleerd en werkend gekregen. Zou ook makkelijk onder Hyper-V moeten werken.

Overigens grappig om te zien dat dit artikel in de eerste instantie bedoeld was voor de leek maar nu al volledig ontspoort qua technische specs en termen. Als je iets voor die leek wil doen dan zou ik:
 • Uitleggen welke problemen het voor hem/haar oplost
 • Uitleggen welke problemen het niet oplost
 • Die zaken eenvoudig en puntsgewijs toelichten zonder in te gaan op de achterliggende techniek (het is plat gezegd alleen maar een harde schijf op een andere plek). Het streamen van media en het maken van backups liggen daarbij voor de hand. Dus netwerk-light en software-light. De NAS via het internet benaderen lijkt me ook een mooie uitleg
 • Hierbij gebruik makend van zaken die zoveel mogelijk zijn ingebouwd in Windows of OSX. Downloaden en installeren is voor veel mensen moeilijk.
 • Vertellen hoe je met de NAS communiceert via PC/Mac/Smartphone in bepaalde scenario's.
 • Jargon als SMB, striping en allerhande ellende niet of zo weinig mogelijk benoemen. RAID is een must maar ik zou er niet veel woorden aan vuil maken

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 maart 2017 16:12]


Door Tweakers user Leader98, dinsdag 7 maart 2017 19:58

Foritain schreef op maandag 6 maart 2017 @ 22:01:
[...]


Eerste is nogal afhankelijk van je definitie van veilig. Ik ben wel van plan in te gaan voor consumer issues, maar echt zakelijke veiligheid wordt meteen weer een klap complexer. Vind het wel een goede verwoording en ik denk dat een security onderdeel met daarbinnen verschillende 'risico's' beschreven wel een goed idee. Wel een pittige uitdaging om het toegankelijk te houden (lees: geen 10 paginas nuance) zonder de woede van menig Tweaker op mij te halen :D

mbt features, specifieke features? Ik had zelf ook 'wat kan je allemaal doen' als idee, maar dat is zo'n gruwelijk lange lijst :D


[...]


INITIATE MEGAZORD SEQUENCE! :D

Iemand een slechte photoshop van een paar NASjes die een super mega NAS maken? :D
Zakelijke oplossingen zijn hier wellicht een brug te ver maar een setup voor een nette consumenten oplossing is bij veel mensen welkom vermoed ik.

Zat aan de nieuwe features van de laatste generatie NASsen te denken (maar ben zelf niet zo ingelezen dat ik ze ff oplepel).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 maart 2017 19:59]


Door Tweakers user Daanb123, woensdag 8 maart 2017 08:16

Interessant! Zit er al een tijdje over na te denken om een NAS te nemen, maar weet niet waar ik moet beginnen. Tot nu toe erg tevreden met m'n OneDrive maar ik film en fotografeer erg veel dus de 1TB raakt nu wel snel vol. Zou graag een NAS gebruiken voor meer opslag en een extra backup.

Ik zou graag willen weten hoe ik een NAS kan instellen voor m'n familie en of de gegevens dan beschermd zijn tegen Cryptoware.


1 niet zo boeiende opmerking: In de tweede alinea heb je het over Skydrive, tegenwoordig heet het OneDrive. De naam is vanwege een rechtzaak met BSkyB/Sky UK veranderd.

Door Tweakers user Skyrunner, woensdag 8 maart 2017 11:44

Misschien even helemaal off-topic.

Ik kom nog teveel mensen tegen die gewoon niet eens doen aan data backup, laat staan een NAS. Maar ondertussen wel duizenden foto's op meerdere telefoons in een gezin, HD films met action camera's en dan heb ik het nog niet eens over het digitaal opslaan van administratie.

Op een vervelende ervaring na ben ik dik tevreden met mijn Synology NAS,1 hier in China, 1 in Nederland en de twee synchroniseren met elkaar realtime om zo belangrijke data zo veilig mogelijk te houden.

Ik vind het eigenlijk helemaal onbegrijpelijk dat niet iedereen met een iPhone/iPaid/Android/digicam gezin een NAS in huis heeft, maar goed, dat ben ik. Een Cloud oplossing is leuk, maar dan leg je je potentiëel gevoelige data wel bij een ander neer, ben ik niet kapot van.

Een USB stickie is géén oplossing, maar breng dat de consument maar eens aan het verstand.

Door Tweakers user Danny.G, woensdag 8 maart 2017 16:07

Dit ga ik zeker weten ff volgen :D Ik merk zelf nu al dat ik het stukken beter geregeld wil hebben. Ik als echte controlfreak en iemand die alles prachtig mooi geordend heeft in mapjes en dergelijke vind dit onderwerp dus erg tof.

Keep 'em going, boss! 8-)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 maart 2017 20:24

trouwens pro tip, crashplan en dergelijken worden genoemd maar als je backup opslag wilt dat prima werkt en door een redelijk betrouwbare partij wordt gehost. kijk dan eens naar transip's gratis opslag dienst 'stack' 1000gb gratis en 10 euro per maand voor de volgende TB. als je het zo kunt doen dat je de backups eerst encrypt met: encfs veracrypt oid voor je het via webdav naar je cloud rost dan hoef je ook niet heel bang voor je privacy te zijn.

Door Tweakers user Foritain, woensdag 8 maart 2017 21:29

Wildfire schreef op maandag 6 maart 2017 @ 23:26:
Ik draai zelf een DS216 (na voorheen jaren naar volle tevredenheid een DS212+ te hebben gehad). Echt heerlijk!

Elke nacht sync ik een backup van m'n profielmap en e-mail naar m'n NAS, die het vervolgens weer naar m'n Strato HiDrive overzet.

Verder draai ik er NZBGet, Sonarr en CouchPotato op. Werkt allemaal pico bello!! :)

---

Ik ben verder gewoonweg benieuwd naar jouw algehele ervaringen met de NAS. :)
merk je veel verschil met je 212? Neem aan van wel :D
ica1984 schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 03:23:
Hey Foritain,

hier een tester van Xpenology indien gewenst

met als hardware

Supermicro X10SDV-8C+-LN2F

64gb ddr4

samsung 950 pro (ESXI, Xpenology en andere "belangrijke" vm's)
1TB ssd (weet even niet welk merk voor vm opslag)

4x WD red 3TB
Dell perc H310 (oud raid controllertje voor passthrough aan xpenology met de 4 wd's)

dit is mijn test/speel omgeving voor studie (certificering) en om nieuwe dingen uit te proberen, momenteel draaien er 15 vm's stabiel(zeg maar rete snel).
Kolere, dat is nogal een 'NAS'. Maar ik neem aan dat het gros voor VM's buiten Xpenology zitten en er niet binnen? :D
gerbie71 schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 07:34:
Leuk artikel! Ik heb zelf een maandje terug ook een Synology DS916+ gekocht, maar dan de 8Gb uitvoering. Ik wil namelijk ook Docker gaan gebruiken.

Ik ga je blogs met veel interesse lezen. Mocht je willen weten of een andere DS916+ net zo (raar) reageert als de jouwe dan lees ik het wel :)
Vooralsnog gebruik ik anderhalve meg aan RAM, maar wie weet XD Ik moet wel toegeven dat ik feature-wise geen idee heb waar te beginnen, er zit zo absurd veel in....
kpc schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 07:37:
Hallo Foritain,

Zeer interessant wat jij van plan bent met de Synology experience, het maakt mij bijna niet uit wat je gaat behandelen. Ben zelf zeer geinteresseerd om een Synology NAS te gaan kopen.
Dus vooral een unboxing en het eerste gebruik ( de eerste stappen ) lijken mij zeer interessant.
Unboxing is geen pepernoot aan kan ik je vertellen, maar het volgende deel is iig de installatie. Ook dat stelt echt niets voor. In een andere reactie wordt de berekening tov simpele PC hardware al gemaakt, maar het uitpakken en binnen 10 minuten een werkende NAS hebben staan is wel verdomd aantrekkelijk :D

Door Tweakers user Foritain, woensdag 8 maart 2017 21:32

InSander schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 09:13:
Beste Foritain,

Als dummy gebruiker met een 2012j ben ik wel benieuwd, welke basiszaken je geregeld moet hebben. Uiteraard doe ik de updates wanneer deze beschikbaar zijn, maar

Graag zou ik willen dat alle mobiele apparaten automatisch de foto's en filmpjes back-uppen naar de NAS. Dat via de werkstations, de bestanden opgeslagen worden op de NAS ipv de lokale C:\.

Hoe, hoe vaak zou je de NAS moeten back-uppen naar een externe harde schijf en deze op een andere lokatie bewaren. Ben je afhankelijk van Synology om je data er fatsoenlijk af te krijgen als je NAS door brand of zo er niet meer is.

Muziek afspelen via de audiostation en andere apps gebruiken we eigenlijk niet echt. Terwijl we wel een camera hebben. MIjn vrouw heeft deze uit gezet toen in het nieuws was dat mensen mee konden kijken. Reden: ik denk te weinig kennis om zeker te weten dat het met de veiligheid goed zit. Verder hangt de TV aan het netwerk.

In het kort, hoe kunnen we als gezin met 2 kleine kinderen de synology goed benutten en op een veilige manier gebruik maken van de basisfunctionaliteiten.
Dat klinkt een beetje als de doelgroep die ik voor ogen had, en ook zeker niet iets wat ik uit het oog wil verliezen.

Hoe vaak je moet backuppen is natuurlijk afhankelijk van jezelf, maar ik wil op een aantal oplossingen ingaan waarbij je er geen omkijken naar hebt; m.i. cruciaal. Externe HDD backups zie ik niet eens als een reeele oplossing voor typische gebruikers.
added :D Ik vind hem leuk!

Door Tweakers user Foritain, woensdag 8 maart 2017 21:42

i-chat schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 10:43:
ik zie die 2bay nas en denk eigenlijk direct aan zelfbouw... ik zou best graag de vergelijking zien tussen dit een zo goedkoop mogelijke itx-zelfbouwnas.

zelfs een zeer lowpower itx bordje lijkt me bijv prima geschikt voor een zelfbouwnasje, met meer power dan een 216j, bovendien heb je dan 4sata-poorten dus als je freenas of nas4free boot vanaf 1 (of 2 usb sticks), vraag ik me af hoe die 216 presteert met zijn hardware.

Moederborden
ASRock C70M1
prijs: € 41,-

Behuizingen
CM Elite 120 Adv.
prijs: € 45,95

Geheugen intern
Crucial Ballistix Sport BLS2CP2G3D1609DS1S00CEU
prijs: € 34,65

Voedingen
LC-Power LC420H-12 V1.3
prijs: € 20,50

kortom dat ontloopt je 2bay nasje niet zo heel erg veel, biedt ruimte voor 4 schijven, en ik vraag me dus af hoe dit zou presteren ten opzichte van de 2 producten die je genoemd hebt.
zou ik er heet geld voor hebben gehad, dan zou ik het een zeer interessante vergelijk hebben gevonden. vooral omdat freenas niet eens zo heel erg veel moeiijker is in gebruik.
Dat is een heel valide punt, en de reden waarom ik zelf ook niet eerder hieraan was begonnen. Heb lang mn thuisservertje op een G16-nogwat celeron gehad (toen er echt enkel data op stond), en dat werkt ook zeker prima. Probleem waar de vergelijking scheef gaat is gebruiks en installatiegemak. Voor jou en mij een alternatief, maar voor veel mensen niet.

Denk dat ik het onderwerp ergens wel wil aanhalen (alternatieven an sich), maar niet iets waar ik mij (in deze reeks) op ga verdiepen.
oef! schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 15:58:
[...]


Xpenology is eenvoudig te doen. Ik heb het zonder voorkennis in een avondje onder ESXi geïnstalleerd en werkend gekregen. Zou ook makkelijk onder Hyper-V moeten werken.

Overigens grappig om te zien dat dit artikel in de eerste instantie bedoeld was voor de leek maar nu al volledig ontspoort qua technische specs en termen. Als je iets voor die leek wil doen dan zou ik:
 • Uitleggen welke problemen het voor hem/haar oplost
 • Uitleggen welke problemen het niet oplost
 • Die zaken eenvoudig en puntsgewijs toelichten zonder in te gaan op de achterliggende techniek (het is plat gezegd alleen maar een harde schijf op een andere plek). Het streamen van media en het maken van backups liggen daarbij voor de hand. Dus netwerk-light en software-light. De NAS via het internet benaderen lijkt me ook een mooie uitleg
 • Hierbij gebruik makend van zaken die zoveel mogelijk zijn ingebouwd in Windows of OSX. Downloaden en installeren is voor veel mensen moeilijk.
 • Vertellen hoe je met de NAS communiceert via PC/Mac/Smartphone in bepaalde scenario's.
 • Jargon als SMB, striping en allerhande ellende niet of zo weinig mogelijk benoemen. RAID is een must maar ik zou er niet veel woorden aan vuil maken
Ik had niet anders verwacht op Tweakers toch? :D

Als je het hebt over ontspoord, bedoel je dan mijn stuk of de reacties? Ik denk dat ik niveau-technisch niet heel veel zal willen of kunnen afwijken van wat er nu staat. Niet omhoog om het redelijk toegankelijk te houden, maar ook niet verder omlaag omdat ik a) dat zelf vermoedelijk niet kan en b) mensen die de tekst (niet reacties) tot dusver al te lastig vinden toch niet zal bereiken met waar ik post :D Enige verdieping lijkt mij wel vanzelfsprekend, maar dan in een los hoofdstuk 'geavanceerd' o.i.d. Of in elk geval laten zien wat er meer kan.

Maar de feedback is zeker scherp!
Leader98 schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 19:58:
[...]


Zakelijke oplossingen zijn hier wellicht een brug te ver maar een setup voor een nette consumenten oplossing is bij veel mensen welkom vermoed ik.

Zat aan de nieuwe features van de laatste generatie NASsen te denken (maar ben zelf niet zo ingelezen dat ik ze ff oplepel).
Veiligheid staat zeker op de agenda.

Features ook, absoluut, al wordt dat nog een pittige. Verdiepen in een paar, of heel grof door de tig opties blazen.. hmm.
Daanb123 schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 08:16:
Interessant! Zit er al een tijdje over na te denken om een NAS te nemen, maar weet niet waar ik moet beginnen. Tot nu toe erg tevreden met m'n OneDrive maar ik film en fotografeer erg veel dus de 1TB raakt nu wel snel vol. Zou graag een NAS gebruiken voor meer opslag en een extra backup.

Ik zou graag willen weten hoe ik een NAS kan instellen voor m'n familie en of de gegevens dan beschermd zijn tegen Cryptoware.


1 niet zo boeiende opmerking: In de tweede alinea heb je het over Skydrive, tegenwoordig heet het OneDrive. De naam is vanwege een rechtzaak met BSkyB/Sky UK veranderd.
Precies het soort situatie welke ik hoop te kunnen bereiken! Benieuwd wat je straks van deel 2 vindt, of het volgbaar is of niet, etc, hoor het tzt graag! Data veiligheid komt straks ook zeker aan bod.

En soms leef ik inderdaad een beetje in het verleden.. SkyDrive.. tsk :D

Door Tweakers user Foritain, woensdag 8 maart 2017 21:50

Lauwrence schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 11:44:
Misschien even helemaal off-topic.

Ik kom nog teveel mensen tegen die gewoon niet eens doen aan data backup, laat staan een NAS. Maar ondertussen wel duizenden foto's op meerdere telefoons in een gezin, HD films met action camera's en dan heb ik het nog niet eens over het digitaal opslaan van administratie.

Op een vervelende ervaring na ben ik dik tevreden met mijn Synology NAS,1 hier in China, 1 in Nederland en de twee synchroniseren met elkaar realtime om zo belangrijke data zo veilig mogelijk te houden.

Ik vind het eigenlijk helemaal onbegrijpelijk dat niet iedereen met een iPhone/iPaid/Android/digicam gezin een NAS in huis heeft, maar goed, dat ben ik. Een Cloud oplossing is leuk, maar dan leg je je potentiëel gevoelige data wel bij een ander neer, ben ik niet kapot van.

Een USB stickie is géén oplossing, maar breng dat de consument maar eens aan het verstand.
100% eens. Maar nog altijd spreek ik dagelijks mensen die mij om advies vragen. Of ik nu voorstel dat ze gewoon een leuke cloud oplossing of een NAS pakken, er is altijd wel een idioot van een neefje of buurjongen die met dergelijk meuk advies aan komt zetten. (Maar hij is slim hoor, hij doet er zo veel mee! .... jawel, want ergens mee omgaan is het ook goed begrijpen, uhhuh :D). Er zijn zo veel mooie oplossingen voor bescheiden bedragen, maar kennelijk moet het allemaal -nog- goedkoper. Het is het bekende verhaal welke wij allemaal kennen, de enige oplossing is m.i. mensen het zelf een keer laten afleren door hun spullen te verliezen.

Proberen uit te leggen is zonde tijd wil ik zeggen, al is dat precies wat ik hier nog probeer :D
Danny.G schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 16:07:
Dit ga ik zeker weten ff volgen :D Ik merk zelf nu al dat ik het stukken beter geregeld wil hebben. Ik als echte controlfreak en iemand die alles prachtig mooi geordend heeft in mapjes en dergelijke vind dit onderwerp dus erg tof.

Keep 'em going, boss! 8-)
Pak even een ander model dan straks, dan hebben we nog meer reviews :D
i-chat schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 20:24:
trouwens pro tip, crashplan en dergelijken worden genoemd maar als je backup opslag wilt dat prima werkt en door een redelijk betrouwbare partij wordt gehost. kijk dan eens naar transip's gratis opslag dienst 'stack' 1000gb gratis en 10 euro per maand voor de volgende TB. als je het zo kunt doen dat je de backups eerst encrypt met: encfs veracrypt oid voor je het via webdav naar je cloud rost dan hoef je ook niet heel bang voor je privacy te zijn.
Net even een accountje aangemaakt, wat is de wachttijd momenteel voor een account? Wel een goede tip en ik was daar zelf niet opgekomen.

Vraag mij wel af wat straks het meest toegankeijk blijkt. Encryptietools die je zelf moet afstellen erin betrekken wil ik eigenlijk voorkomen.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 9 maart 2017 23:00

[*zelfbouw* ]
Dat is een heel valide punt, en de reden waarom ik zelf ook niet eerder hieraan was begonnen. Heb lang mn thuisservertje op een G16-nogwat celeron gehad (toen er echt enkel data op stond), en dat werkt ook zeker prima. Probleem waar de vergelijking scheef gaat is gebruiks en installatiegemak. Voor jou en mij een alternatief, maar voor veel mensen niet.

Denk dat ik het onderwerp ergens wel wil aanhalen (alternatieven an sich), maar niet iets waar ik mij (in deze reeks) op ga verdiepen.
ergens geef ik je hier-in natuurlijk wel gelijk,
want zelfs als een 'expert' zoals jij of ik hier met een lijsje aan hardware aan komt zetten, waarvan we helemaal zeker weten dat het 100% freenas (dus bsd) compatible out-of-the-box hardware is, dat ahci drivers, netwerkkaartjes en overige meuk dus direct werkt... zelfs dan is het in elkaar schroeven voor sommige mensen een probleem... OOK als je zoals in dit geval een moederbordje neemt waar de cpu al op zit. daarnaast is het nogal een pain-in-the-ass om een goed itx behuizinkje te zoeken waar riant ruimte is voor 4 normale schijven vaak is het echt proppen geblaze. en dat wil je pc-bouw-leken ook niet aan doen. Bovendien ben ik persoonlijk van mening dat een externe usb stick om van te booten ook geen optie is in verband met perongeluk loshalen 'met alle nare gevolgen van dien' en dan zit je dus weer vast aan zoiets

dan kun je eventueel proberen om je nasje door de pc-boer te laten bouwen voor een euro of 50 maar ja dan ben je zo goed als je gehele budget voordeel ten opzichte van een 4bay nas kwijt aan pc-bouw-fee. en bovendien mis je dan nog seeds de nas-support die je van bedrijven als syno wel, maar van zelfbouw niet mag verwachten.

toch denk ik dat freenas als webgui (ik heb een paar maandjes xpenology geprobeerd) niet noemenswaardig veel ingewikkelder is dan diskstationOS. de meeste features die je in syno packages hebt zijn er ook wel in een of andere pre-packed freenas plugin/jail. de enige die ik echt mis is mailstation maar daarvan vraag ik me oprecht af of ik dat uberhaubt wel zou kunnen aanraden.

ik heb trouwens wel wat hardware om een freenas pctje te bouwen (en/of eventueel iets als vbox om het te virtualiseren) dus als je een keer een 'vergelijkings blog' wilt maken dan wil ik daar wel aan meewerken.

over stack, ik heb echt geen idee, ik was er redelijk vroeg bij en had op elk beschikbaar email adres dat ik had (een stuk of 5) een aanvraag gedaan en een week of 3 later had ik voor 3 van de 5 een invite, later las ik dat het sneller gaat, maar ik heb niet echt het idee dat het een vast stramien volgt. stack werkt overigens met webdav en backuppen naar davfs is in syno volgens mij devault.. het het zit met het maken van encrypted backups in syno weet ik echter niet... ook in freenas heb ik me daar nog niet zo in verdiept... goed punt om eens naar te kijken.

Door Tweakers user Famous Copra, zondag 12 maart 2017 15:24

Wij hebben hier ook een 916+ maar halen maximaal 500Mb/s over smb. Is dit de max van deze nas of ligt dit aan de trage schijven (pricewatch: WD Green SATA 3 Gb/s WD15EARS, 1,5TB)
Ik ben wel heel benieuwd naar de snelheden die je over SMB haalt, verbonden over gigabit/10gbit met mac/windows.
Ook vroeg ik me af hoe jij media streamt, met plex heeft de onze nog wel eens moeite.

Door Tweakers user Foritain, zondag 12 maart 2017 19:08

i-chat schreef op donderdag 9 maart 2017 @ 23:00:
[...]
ergens geef ik je hier-in natuurlijk wel gelijk,
want zelfs als een 'expert' zoals jij of ik hier met een lijsje aan hardware aan komt zetten, waarvan we helemaal zeker weten dat het 100% freenas (dus bsd) compatible out-of-the-box hardware is, dat ahci drivers, netwerkkaartjes en overige meuk dus direct werkt... zelfs dan is het in elkaar schroeven voor sommige mensen een probleem... OOK als je zoals in dit geval een moederbordje neemt waar de cpu al op zit. daarnaast is het nogal een pain-in-the-ass om een goed itx behuizinkje te zoeken waar riant ruimte is voor 4 normale schijven vaak is het echt proppen geblaze. en dat wil je pc-bouw-leken ook niet aan doen. Bovendien ben ik persoonlijk van mening dat een externe usb stick om van te booten ook geen optie is in verband met perongeluk loshalen 'met alle nare gevolgen van dien' en dan zit je dus weer vast aan zoiets

dan kun je eventueel proberen om je nasje door de pc-boer te laten bouwen voor een euro of 50 maar ja dan ben je zo goed als je gehele budget voordeel ten opzichte van een 4bay nas kwijt aan pc-bouw-fee. en bovendien mis je dan nog seeds de nas-support die je van bedrijven als syno wel, maar van zelfbouw niet mag verwachten.

toch denk ik dat freenas als webgui (ik heb een paar maandjes xpenology geprobeerd) niet noemenswaardig veel ingewikkelder is dan diskstationOS. de meeste features die je in syno packages hebt zijn er ook wel in een of andere pre-packed freenas plugin/jail. de enige die ik echt mis is mailstation maar daarvan vraag ik me oprecht af of ik dat uberhaubt wel zou kunnen aanraden.

ik heb trouwens wel wat hardware om een freenas pctje te bouwen (en/of eventueel iets als vbox om het te virtualiseren) dus als je een keer een 'vergelijkings blog' wilt maken dan wil ik daar wel aan meewerken.

over stack, ik heb echt geen idee, ik was er redelijk vroeg bij en had op elk beschikbaar email adres dat ik had (een stuk of 5) een aanvraag gedaan en een week of 3 later had ik voor 3 van de 5 een invite, later las ik dat het sneller gaat, maar ik heb niet echt het idee dat het een vast stramien volgt. stack werkt overigens met webdav en backuppen naar davfs is in syno volgens mij devault.. het het zit met het maken van encrypted backups in syno weet ik echter niet... ook in freenas heb ik me daar nog niet zo in verdiept... goed punt om eens naar te kijken.
De grote vraag zal zijn of je het leuk vindt te knutselen. Ik zelf wel, en daarom heb ik ook nog lekker mn DIY server. Hardware om een Xpenology op te zetten heb ik overigens wel liggen, maar of ik daar iets mee ga doen review technisch ten koste van andere zaken? Ik twijfel nog.

Inmiddels staan de 216j ook in gebruik, moet zeggen dat die ook prima vlot werkt voor 'gewone' taken; cloud station met twee pc's, de backup met Cloud Sync richting Stack (niet gekeken hoe snel de invite door kwam, maar echt no time sinds aanvragen). Instelling is verder niet lastig, maar denk wel iets waarbij de lesser geek wat hulp wil hebben, hopelijk krijg ik na de uitleg wat feedback of het goed genoeg is, want 1TB gratis is natuurlijk wel tof.

Wel mis ik elke vorm van encryptie in die verbinding naar stack. Uiteraard biedt stack een stukje veiligheid, en synology, maar ik had gehoopt dat er een snelle optie was om het te versleutelen voordat je het wegstuurt. Al moeten we ook rekening houden met de evt complexiteit van het herstel. Moet nog achterhalen hoe het zit als je data op de Synology encrypted is wat er dan daadwerkelijk in stack verschijnt.

CPU use in die 216j ligt soms wel hoog enkel al bij die data taken, dus of het een echte media topper is betwijfel ik. Maar ja: 169eur in de BTW tov dik 500 is wel even wat anders. 300 eur met 2x 2TB erin + de eenvoud zet een knutsel oplossing wel onder druk.

Door Tweakers user Foritain, zondag 12 maart 2017 19:09

Famous Copra schreef op zondag 12 maart 2017 @ 15:24:
Wij hebben hier ook een 916+ maar halen maximaal 500Mb/s over smb. Is dit de max van deze nas of ligt dit aan de trage schijven (pricewatch: WD Green SATA 3 Gb/s WD15EARS, 1,5TB)
Ik ben wel heel benieuwd naar de snelheden die je over SMB haalt, verbonden over gigabit/10gbit met mac/windows.
Ook vroeg ik me af hoe jij media streamt, met plex heeft de onze nog wel eens moeite.
Media stream ik vooralsnog niet op de 916+, die heeft een meer zakelijk insteek. Gigabit poortje trek ik wel voor met mn file transfers though. Link aggr moet ik ook nog doen, dan krijg ik iig inzicht in de beperking van de HDDs; aan de NAS zelf zal het niet liggen, maar SSD's erin gaat mij nog even wat ver ;)

Door Tweakers user gwystyl, dinsdag 25 april 2017 21:27

nvm, reactie bij tweede blog gezet....

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 april 2017 09:35]


Door Tweakers user wibra, maandag 4 september 2017 13:27

InSander schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 09:13:
Beste Foritain,

Als dummy gebruiker met een 2012j ben ik wel benieuwd, welke basiszaken je geregeld moet hebben. Uiteraard doe ik de updates wanneer deze beschikbaar zijn, maar

Graag zou ik willen dat alle mobiele apparaten automatisch de foto's en filmpjes back-uppen naar de NAS. Dat via de werkstations, de bestanden opgeslagen worden op de NAS ipv de lokale C:\.
Automatisch foto's backupen kan met de DS foto app van synology, van zodra hij je wifi detecteert.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)