Synology Nas Experience pt2: Installatie

Door Foritain op dinsdag 25 april 2017 12:32 - Reacties (19)
Categorie: Synology Experience, Views: 6.110

Synology NAS experience part 2 - Installatie

Onder het motto 'verandering van spijs...' gaan we wat andere productbenaderingen proberen dan de gebruikelijke review opbouw. FYI: Dit onderwerp specifiek blijft bewust 'licht' / 'jip en janneke' / toegankelijk. Graag jullie mening over het concept!

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

Welkom bij deel 2 van onze ‘Synology NAS experience’. Na in deel 1 besloten te hebben om een NAS erbij halen voor centrale dataopslag gaan we nu verder met de installatie van onze Synology NAS. In dit stukje doorlopen we simpelweg wat nodig is om van een NAS-in-verpakking te gaan naar een werkbare netwerkopslag. Voor iemand die normaliter VM in VM in VM parkeert (schuldig!) en zich twintig stappen later afvraagt ‘waarom eigenlijk’ natuurlijk kinderspel, maar ook voor zij die nu denken ‘wat is een VM nu weer??’ is dit prima te doen en dat laat ik graag zien. Laat ik het zo zeggen: Als onze goede vriend Herman (iemand die in geen 10 jaar een pc heeft gebouwd en in het dagelijks leven het liefst met iOS telefoons speelt) een Synology NAS op kan zetten dan kan iedereen het toch? ;)

Met de NAS uit de doos moeten eerst schijven in de NAS worden gezet: Frontje trekken we eraf, we halen een bracket eruit, schijf klikken we zonder te hoeven schroeven in het bracket, en het geheel weer terug de NAS in. Easy enough? NAS aan de stroom, netwerkkabel richting je router, en we kunnen aan de slag.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/450.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/451.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/452.jpg

Nadat we de NAS aanzetten en met de kabel aan ons netwerk hebben gehangen gaan we met de computerbrowser naar find.synology.com . De eerste paar stappen stellen weinig voor: “connect” -> “install now”, even wachten, en we kunnen onze NAS een naam geven en het hoofd account instellen. Wel belangrijke gegevens om goed te onthouden, maar again: so far so easy?

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/401.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/402.png<

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/403.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/404.png

Enerzijds probeert Synology de leek niet te veel te overrompelen met tal van instellingen, terwijl relevante opties voor meer veeleisende gebruikers eenvoudig genoeg aan te passen zijn; een prima balans en zo wordt een redelijk complex technisch product eenvoudig toegankelijk.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/405.png

QuickConnect is één van de mooiste features wat toegankelijkheid betreft. Één van de grote beweegredenen om een NAS te halen is om je data ook op andere locaties te kunnen benaderen. Dat is een handig, veelal onmisbaar onderdeel van de ervaring wat puur technisch gezien niet eenvoudig is, maar met QuickConnect erg eenvoudig wordt gemaakt zonder dat je in je router/firewall hoeft te prutsen. Met een QuickConnect account kan je je NAS benaderen door op elke machine, waar dan ook, naar “jouwnasnaam.quickconnect.to” of naar “quickconnect.to/yournasnaam” te gaan. Ook op mobiele devices is het de makkelijkste manier om gebruik te maken van de Synology mobiele apps, daarover volgt in een volgend stukje wat meer. Voor QuickConnect zal je wel een account moeten maken bij deze stap, en zorg uiteraard voor veilige wachtwoorden gezien dit toegang van buitenaf tot de NAS geeft.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/406.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/413.png
Credit: xkcd webcomic, geweldige reeks voor de geek

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/407.png

<em>(Voor de techies: QuickConnect zet waar mogelijk een direct verbinding op en speelt vervolgens geen rol meer, maar wanneer dat niet mogelijk is functioneert het als relay (SSL beveiligd) om te zorgen dat het ‘gewoon werkt’. Als je zelf in staat bent port forwarding op te zetten is dat m.i. wel aan te raden voor optimale snelheid en het wegnemen van enige security zorg).</em>

We zijn nu ongeveer 10 minuten en één kopje koffie en inmiddels zitten we in onze NAS! QuickConnect werkt namelijk ook binnen je eigen netwerk en zorgt dat je je nooit zorgen hoeft te maken over IP adressen onthouden en dergelijke, je kan de NAS dus gewoon altijd benaderen mits je de QuickConnect naam maar hebt onthouden.

Voordat we echt gebruik kunnen maken van onze opslag moeten we zorgen dat de nieuwe harde schijven die we erin hebben gezet bruikbare ruimtes maakt. Hiervoor maken we een ‘volume’. Een volume is nodig om mappen maken waaraan we vervolgens weer verschillende rechten kunnen geven zodat specifieke mensen er wel of juist niet in kunnen kijken. Op dit vlak kan Synology de ervaring nog wel wat oppoetsen: je wordt er wel direct op gewezen dat er nog geen gedeelde mappen zijn met de vraag of we die willen maken, maar logischer zou zijn als de installatie je simpelweg direct naar het ‘volume’ venster zou brengen, het is tenslotte een onmisbare stap in de installatieprocedure. Maar goed, alsnog eenvoudig zat (Herman had het ook gevonden): We gaan naar de volume pagina en maken er daar één aan. Wederom zien we voldoende mogelijkheden voor de meer-eisende gebruiker, maar veelal zal de snelle ‘quick’ optie ruim voldoen. Selecteer de twee schijven die we hebben ingebouwd en geef aan dat we ‘data protection’ willen. Stel dat er één van de twee schijven kapot gaat kunnen we die vervangen zonder dat we direct alles opnieuw hoeven op te zetten. (Let op: RAID an sich is geen backup, enkel een extra stukje zekerheid, daarover in een volgend deel meer).

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/408.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/409.png

Laat de disk check lekker draaien om eventuele problemen op te vangen, die loopt straks gewoon door terwijl we al aan de slag gaan, volg verder ook de suggesties (zoals gebruik van het Btrfs file systeem), en weer een paar tellen later hebben we ons 3TB volume actief en kunnen we gedeelde mappen (Shared folders) maken. Hier kunnen we bijvoorbeeld een map privé (private, blijft een Engelstalig huishouden he) voor onszelf maken, en een map “kids” waar zij hun eigen dingetjes in kunnen zetten, of maak je mappenstructuur zo complex als je zelf wilt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/410.png

Per map kan je vervolgens wat opties aanpassen, al lijkt de standaard opstelling voor het gros van de gebruikers prima. Vooral de recycle bin met enkel admin-toegang is prettig voor het geval dat je gebruikers hebt die per ongeluk wat weg gooien, of bijvoorbeeld een zure werknemer hebt die denkt jou even te pesten. Encryptie staat standaard uit maar is wel een optie voor situaties waarin vooral fysieke diefstal van de NAS een beveilingsrisico kan vormen.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/411.png

Nadat je mappen hebt gemaakt voor verschillende gebruikers maken we in de NAS de gebruikersaccounts aan voor iedereen die er toegang tot dient te hebben, eventueel met e-mail adres gekoppeld (handig voor zakelijk gebruik en bijvoorbeeld wachtwoordherstel) en eventueel ingedeeld in groepen. Vervolgens kunnen we via de instellingen van onze gedeelde mappen aangeven welke gebruikers (of groepen) toegang hebben tot welke mappen.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/412.png

En that’s it! Gaan we nu naar ons netwerk overzicht in Windows zien we daar netjes onze NAS, de gedeelde mappen, en uiteraard afhankelijk van je rechten de inhoud ervan ;) . Handig voor de leek: rechtsklikken op die gedeelde map -> Netwerkverbinding maken en je kan je gedeelde NAS map gewoon via ‘deze pc’ zien en benaderen.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/414.png

Download je de DS File app (Goole Play store of Apple store) dan zit je ook binnen een minuut in jouw mappen. Quickconnect naam en gebruikersnaam invullen en gaan. Hoewel de specifieke DS Photo app meer laat doen met je foto's kan je met DS File prima door het gros van je data en plaatjes heenkomen, dingen downloaden, etcetera.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/420.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/421.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/422.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/423.png

Nu is de installatie wellicht niet iets wat een complete leek helemaal zelf wil doen, zeker niet wanneer zakelijke belangen een rol spelen, maar een complex onderwerp wordt toch erg toegankelijk gemaakt. Zeker als we gaan vergelijken met het opzetten van een Windows Server of een doe-het-zelf NAS oplossing is dit werkelijk kinderspel. Mijn laatste consumenten NAS was een Synology DS411 (Ik meen uit 2010) en vergeleken daarmee is het leuk om te zien hoe ver Synology in al die jaren is gekomen; zowel het inbouwen van een HDD als de software installatie is eindeloos veel eenvoudiger geworden en het concept NAS is daarmee ook echt volwassen geworden. Daarbij zijn vooral features zoals QuickConnect die drempel verlagend werken interessant, een NAS wordt zo een stuk toegankelijker voor de leek. Het is allemaal nog net niet drempelvrij, maar gezien het bovenstaande in minder dan 30 minuten tot stand kwam best een complimentje waardig.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Hoe dan ook gaan we ons verdiepen wat backup mogelijkheden betreft en gaan we onze eigen ‘dropbox’ of ‘google drive’ opzetten, en gaan we natuurlijk kijken wat de software van Synology nog meer te bieden heeft, maar als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten!

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie

Volgende: Skynet is real! .. en... maait je gras? 06-'17 Skynet is real! .. en... maait je gras?
Volgende: Op bezoek bij... ASUS. 03-'17 Op bezoek bij... ASUS.

Reacties


Door Tweakers user Jeoh, dinsdag 25 april 2017 13:02

Encryptie is leuk maar je loopt wel tegen een enorm struikelblok aan: Een 130-karakterlimiet voor je files, incl paden. En geen niet-standaard karakters in je bestandsnamen.

Een DS411 komt uit 2011 btw. Net zoals een DS916 uit 2016 komt (zie je het patroon al? ;))

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 25 april 2017 13:08

Jeoh schreef op dinsdag 25 april 2017 @ 13:02:
Encryptie is leuk maar je loopt wel tegen een enorm struikelblok aan: Een 130-karakterlimiet voor je files, incl paden. En geen niet-standaard karakters in je bestandsnamen.

Een DS411 komt uit 2011 btw. Net zoals een DS916 uit 2016 komt (zie je het patroon al? ;))
Interessant punt, hebben ze daar nog geen oplossing voor? Of het een 'enorm' struikelblok is weet ik niet, maar het is absoluut iets om even goed stil bij te staan of in elk geval je mappen structuur strak op aan te passen... Wellicht een goed onderwerp voor wat verdieping straks? Weet jij trouwens bij welke modellen dit speelt?

En 2011 zou goed kunnen, gevoelsmatig is alles <2015 alweer tech-stenen-tijdperk.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 april 2017 13:10]


Door Tweakers user knakworst, dinsdag 25 april 2017 14:14

Het idee is dat de laatste 2 cijfers het jaartal zijn. Maar de .xx modellen worden meestal aangekondigd in het najaar ervoor. Je kan dus wel degelijk een .11 eind 2010 gescoord hebben. Echter de 411 zeker niet:
http://www.storagereview....iskstation_ds411_released

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 25 april 2017 14:21

knakworst schreef op dinsdag 25 april 2017 @ 14:14:
Het idee is dat de laatste 2 cijfers het jaartal zijn. Maar de .xx modellen worden meestal aangekondigd in het najaar ervoor. Je kan dus wel degelijk een .11 eind 2010 gescoord hebben. Echter de 411 zeker niet:
http://www.storagereview....iskstation_ds411_released
Ik weet niet of mij dit meer of minder achtelijk maakt, maar ik realiseer mij net dat mijn laatste eigen Synology een DS410 was ;)

Had ik 2010 toch nog goed in het achterhoofd zitten .. maar.. ja.. het modelnummer dus verkeerd onthouden... ahem :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 april 2017 14:21]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 25 april 2017 14:49

als je je eigen dropbox ofzo doet dan hoop ik eigenlijk op een hele 'cloud' dus email agenda fotoalbum en drive opslag voor laten we zeggen een gezin van 4 ouders en 2 pubbers met een smartphone of tablet. dan zou ik vooral graag willen zien dat er gekeken wordt naar de belasting van zo'n systeem... ik bedoel een eigen mailservertje op je syno installeren lukt (met een goede howto nog wel) maar als je owncloud (of zoiets) hiervoor inzet, werkt het dan nog wel als puber 1, foto's aan het uploaden is en puber 2 muziek aan het streamen is, kan moeder dan nog wel op haar drive komen om het recept van die favorite lasagne even te zoeken.

verder kan ik me voorstellen dat je, als je eenmaal investeert in zo'n ds915, dan ook graag surveillancestation wilt kunnen gebruiken...

Door Tweakers user Jeoh, woensdag 26 april 2017 01:01

Foritain schreef op dinsdag 25 april 2017 @ 13:08:
[...]


Interessant punt, hebben ze daar nog geen oplossing voor? Of het een 'enorm' struikelblok is weet ik niet, maar het is absoluut iets om even goed stil bij te staan of in elk geval je mappen structuur strak op aan te passen... Wellicht een goed onderwerp voor wat verdieping straks? Weet jij trouwens bij welke modellen dit speelt?
Speelt bij alle modellen, het is een probleem met ecryptfs (zie ook deze q&a: https://unix.stackexchang...folder-size-with-ecryptfs)

Inderdaad iets om rekening mee te houden.

Door Tweakers user gwystyl, woensdag 26 april 2017 09:35

disclaimer: beetje laat antwoord nav je tweede deel van deze blog. Daarna ben ik beide delen pas gaan lezen.

Ik heb zelf een DS114, en merk dat die ook regelmatig aan de 100% CPU en/of geheugengebruik zit. Mijn reden om voor een 1-bay te gaan was toen dat ik de NAS zelf als backup ging gebruiken voor al mijn documenten en foto's, en die naar een Synology van een vriend zou backuppen. Verder zou de NAS gevuld worden met minder belangrijk materiaal als gedownloade series en installatieprogramma's van software die ik draai.
In de praktijk werkt dat prima, maar ik vind een Synology bijna te simpel opgezet. Ik heb er een week of twee mee lopen stoeien voor het deed wat ik wilde, en nu "gaat het vanzelf". Erg fijn voor mijn vrouw (elke week de nieuwe afleveringen van haar gevolgde series incl ondertitels automagisch op de TV te zien via de Raspberry Pi), maar ik mis een stukje waarbij ik van alles moet klooien om het werkend te krijgen of houden :)

Ik ga binnenkort kijken naar een sneller exemplaar, dus ik ben heel benieuwd of je veel verschil merkt tussen de 216J (met bijna dezelfde hardware als mijn 114 volgens mij) of de veel duurdere 916. Ik zit nu zelf te twijfelen tussen een DS216+-II en de nog uit te komen QNAP TS-253B. De QNAP heeft als voordeel dat hij HDMI heeft en dus ook mijn Raspberry Pi zou kunnen vervangen, en de software die voor mij nieuw is en dus mogelijkheid biedt om een paar avonden mee te klooien om het naar wens te maken. Een uitdaging voor mij wordt volgens mij de backup naar de andere Synology (en terug), dus dat houdt de DS216+-II nog als grote kanshebber over tot ik zeker weet dat dat vanaf de QNAP ook goed zal gaan.

Ik ben dus naast je lekenuitleg ook wel benieuwd of je wat kan zeggen over back-up mogelijkheden tussen NAS-en van verschillende merken ....

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 april 2017 09:35]


Door Tweakers user apollo13, woensdag 26 april 2017 13:14

Prima blog, duidelijk voor de beginnende gebruiker. Heb al sinds 2007 een nas in huis, momenteel een 411 die nog prima zijn werk doet.

Misschien en tip voor de beginnende gebruikers: Zet je netwerkshare niet op een auto login, c.q. wachtwoord en gebruikersnaam onthouden. Dit is makkelijk, dat snap ik, maar er zit een groot beveiligingsrisico aan vast.
Mocht je een cryptovirus of ransomware op je pc binnen krijgen, dan zijn ook je andere devices, schijven en of mappen in het netwerk toegankelijk voor het virus of de ransomware.
Dan is een nas als backup dus ook de sigaar.

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 april 2017 13:15]


Door Tweakers user Elite25, woensdag 26 april 2017 15:40

Grappig dat je dat xkcd plaatje zo vaak terug ziet, terwijl het niet echt klopt. Het gaat er vanuit dat mensen altijd woord, leesteken of cijfer gebruiken en niet dingen zoals: leesteken, cijfer, woord.

En mensen aanleren alleen lower case met spaties te gebruiken voor hun wachtwoord is nou niet bepaald slim. 27 combinaties.. lekker snel te brute-forcen :P

Door Tweakers user gerbie71, woensdag 26 april 2017 18:04

geweldig om te lezen

De backup-mogelijkheden zijn zeker interessant en met Hyper Backup kan echt heel veel.

Waar ik zelf nogal wat moeite mee had was het werkend krijgen van een backup over het internet heen naar een andere Synology (van mijn pa). Is me wel gelukt :) maar er waren best een paar wist-u-datjes die ik graag vooraf had geweten.

Mocht je daar problemen mee hebben, geef vooral een gil.

Door Tweakers user Jeoh, woensdag 26 april 2017 21:45

gerbie71 schreef op woensdag 26 april 2017 @ 18:04:
Waar ik zelf nogal wat moeite mee had was het werkend krijgen van een backup over het internet heen naar een andere Synology (van mijn pa). Is me wel gelukt :) maar er waren best een paar wist-u-datjes die ik graag vooraf had geweten.
Hiervoor is een seeding disk maken echt geweldig. Dan hoeft je initiële sync niet over het internet maar kan je gewoon even heen en weer rijden met een USB-disk ofzo. "Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway." ;)

Door Tweakers user gerbie71, woensdag 26 april 2017 22:03

Jeoh schreef op woensdag 26 april 2017 @ 21:45:
[...]

Hiervoor is een seeding disk maken echt geweldig. Dan hoeft je initiële sync niet over het internet maar kan je gewoon even heen en weer rijden met een USB-disk ofzo. "Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway." ;)
Dat klopt zeker! Houd er echter wel rekening mee dat, als je de backup onder een specifieke backup-user laat plaatsvinden (remote inloggen) dat het niet genoeg is dat die user lees/schrijf rechten op de directory heeft van de backup, maar dat hij ook eigenaar van die directory is. Anders krijg je hele mooie foutmeldingen bij het opnieuw koppelen. Dat was een van die wist-u-datjes die ik tegenkwam ;)

edit:typo

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 april 2017 22:25]


Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 27 april 2017 12:55

gwystyl schreef op woensdag 26 april 2017 @ 09:35:
. Een uitdaging voor mij wordt volgens mij de backup naar de andere Synology (en terug), dus dat houdt de DS216+-II nog als grote kanshebber over tot ik zeker weet dat dat vanaf de QNAP ook goed zal gaan.

Ik ben dus naast je lekenuitleg ook wel benieuwd of je wat kan zeggen over back-up mogelijkheden tussen NAS-en van verschillende merken ....
Een synology kan ook gewoon als rsync target functioneren. Een backup ernaar maken lukt dus vanaf vrijwel elk systeem.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 27 april 2017 14:10

Mag ik even zeggen dat die Herman-gast mij wel een coole persoon lijkt ;)

Door Tweakers user computer1_up, donderdag 27 april 2017 19:15

Had een tijdje een Banana PI met een 750GB WD Blue schijf draaien als makeshift NAS, maar wat werd ik daar gek van. Uiteindelijk dat ding uitgetrokken en diezelfde avond via 4launch een DS213air gekokocht. Die was op dat moment net zo goedkoop daar als de meeste single bay modellen van Synology overal elders... Dik tevreden!

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 28 april 2017 21:29

computer1_up schreef op donderdag 27 april 2017 @ 19:15:
Had een tijdje een Banana PI met een 750GB WD Blue schijf draaien als makeshift NAS, maar wat werd ik daar gek van. Uiteindelijk dat ding uitgetrokken en diezelfde avond via 4launch een DS213air gekokocht. Die was op dat moment net zo goedkoop daar als de meeste single bay modellen van Synology overal elders... Dik tevreden!
geen wonder zover ik weet doet die bananapie het niet beter als de rasberry, en is die sata poort ook niet verbonden met een satabuse maar gewoon via usb... het wordt eens tijd dan er ofwel native usb 3.1 in arm cpu's gestopt wordt, of beter nog iets als pci-e het bandbreedte gebrek is echt verschikkelijk... lan, wifi, EN opslag over een usb2 bus... welke gek verzint dat ano 2017.

als ik komende maand mijn vakantiegeld eens binnen krijg ga ik eens proberen aan de slag te gaan met een nieuwe freenas build...

Door Tweakers user computer1_up, donderdag 4 mei 2017 00:50

i-chat schreef op vrijdag 28 april 2017 @ 21:29:
[...]
geen wonder zover ik weet doet die bananapie het niet beter als de rasberry, en is die sata poort ook niet verbonden met een satabuse maar gewoon via usb... het wordt eens tijd dan er ofwel native usb 3.1 in arm cpu's gestopt wordt, of beter nog iets als pci-e het bandbreedte gebrek is echt verschikkelijk... lan, wifi, EN opslag over een usb2 bus... welke gek verzint dat ano 2017. .
Ik had dan wel een 2de hands m1 op de kop getikt, via de V&A, maar idd, die performance was slecht. Hed had ten minste een SATA poortje. Wat me opvalt is dat dan de ethernet chip over usb gaat, terwijl hij echt staat geadverteerd met gigabit lan. Dat lijkt me dan sterk als het over usb gaat....

Door Tweakers user Skyrunner, vrijdag 16 juni 2017 15:00

Op een enkele vervelende ervaring na ben ik meer dan tevreden over de Synology NAS. Ik heb er zelf 2 draaien, 1 in NL en 1 in China. De 2 houden elkaar realtime in sync en daarnaast probeer ik ook periodiek backups te maken naar SSD's om de redundantie maximaal te houden zonder cloud based services aan te spreken (ik heb iets tegen privé data op andermans server).

Wat ook mooi is is hoe Synology ook hun oudere producten van updates blijft voorzien, maar dat is al veel vaker door meerderen genoemd.

Door Tweakers user DarkSim1986, dinsdag 5 september 2017 11:04

heb je handleiding gevolgd, werkt perfect! ook even de IOS app gepakt.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)