Skynet is real! .. en... maait je gras?

Door Foritain op maandag 12 juni 2017 10:58 - Reacties (26)
Categorie: Reviews, Views: 5.418

Ik dacht oprecht dat het een grapje was, een robot grasmaaier. Maar kennelijk bestaan ze, en kennelijk zijn ze nog eens briljant ook (maar we zullen zien...). Nu zal iedereen die wel eens een robot stofzuiger gezien heeft een redelijk beeld kunnen schetsen van wat een robot grasmaaier doet, en heel complex is het concept natuurlijk niet: automatisch, zonder gedoe, constant je gras gemaaid zien worden door iets waar John Connor ongetwijfeld een lichte hartverzakking van zou krijgen. Ik bedoel, met een 28cm constant draaiend hakmes is zo’n apparaat maar één stukje bewustzijn verwijderd van het verwijderen van je voet en het overnemen van jouw huis.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b5.jpg

Ik zet het alu hoedje weer even af. Wellicht denk je “maar dat doe ik zelf toch even”, maar tot zover ik mij heb kunnen laten informeren is één van de aller grootste voordelen dat dankzij regelmatig maaien het gras er gewoon veel mooier bij komt te liggen dan wanneer je elke paar weken weer eens bedenkt dat het toch echt tijd is om het weer bij te werken. Besides, even met je handmaaiertje een klein gazonnetje maaien is vast schattig, maar wanneer we een oplossing willen voor een bijna 800m2 veld zo’n 2000 kilometer verderop wordt dat toch erg lastig. En besides dat, hoe kan je er nu meer als een baas uit zien dan wanneer jij met je voeten omhoog je biertje drinkt terwijl a flippin’ robot je gras verzorgd? Het eerste pluspunt is binnen.

Dus ach, gezien verandering van spijs doet eten, gaan we maar eens zo’n robot geval onder de loep nemen. Eerst een weekje of twee in Nederland om (hopelijk toch) te ervaren wat de meerwaarde van deze 1199 euro kostende Robomow is boven een 699 euro kostend Worx geval van de lokale bouwmarkt, om hem vervolgens de komende maanden aan het werk te zetten op het bijna 800m2 grote veld waar het gras wel groeit maar dus niet iemand frequent in de buurt is.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b1.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b2.jpg
Even serieus, wie Robomow als merknaam heeft bedacht is ook een baas.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b3.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b4.jpg
Minpunt 1 is ook binnen: Vechten doen ze niet

Deze specifieke Robomow zou tot 800m2 zijn werk moeten doen, dus dan zullen we ook snel genoeg leren of ze die oppervlaktes niet ietwat optimistisch inschatten. En ja, ik zakte even door mijn stoel toen ik 1199 euro hoorde, of dat zelfs een beetje eenvoudige wel een eurotje of 400-600 kost, maar toen ik hoorde wat het onderhoud via de tuinman kost was ik van die emoties vrij vlot genezen.

Dan de vraag: “waarom een blogje?” Omdat dit iets is waar ik niet dagelijks mee bezig ben, of feitelijk helemaal geen ervaring mee heb, ben ik heel benieuwd naar jullie feedback. Heb jij al een gras geval robot en heb je tips, adviezen of een ervaring die je wil delen? Ik hoor het graag! Benieuwd of het wat is? De maaier is inmiddels aan het werk, en een volledige productervaring mag je binnen een paar weken online verwachten.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0087/b6.jpg
Kijk dat super gras eens, try that with your 1080 Ti!

Volgende: The truth about reviewers. 16-06 The truth about reviewers.
Volgende: Synology Nas Experience pt2: Installatie 04-'17 Synology Nas Experience pt2: Installatie

Reacties


Door Tweakers user Sterk1, maandag 12 juni 2017 11:10

Heb al meer dan 10 jaar zo'n apparaat. Ideaal.
Gebruik een Husqvarna, deze was als eerste op de markt en is wat kwetsbaarder dan een Robomow, maar ook een stuk stiller ! De buren hebben een Robomower en daar ben ik niet blij mee,

Je moet wel zorgen dat je geen takken, stenen en andere attributen in de tuin laat liggen.

Voordeel van een robot is ook dat het gras zichzelf bemest, je hoeft het gras ook niet af te voeren.

Nadeel is dat een automower de ondergrond veel beter volgt als je ondergrond niet helemaal vlak is zie je dat ook beter. Een gewone grasmaaier is wat vergevingsgezinder.

Door Tweakers user NLKornolio, maandag 12 juni 2017 11:21

Heb je het zo druk gehad met al die reviews over computers.. Deze grasmaaiers zijn er al zo lang, Ze hebben ook stofzuigers.

Wist je dat er ook al robots zijn voor in huis ?😋

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juni 2017 11:24]


Door Tweakers user NLKornolio, maandag 12 juni 2017 11:22

NLKornolio schreef op maandag 12 juni 2017 @ 11:21:
Quote jezelf alsof ze ht de eerste keer niet begrijpen.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juni 2017 11:25]


Door Tweakers user Foritain, maandag 12 juni 2017 11:27

Sterk1 schreef op maandag 12 juni 2017 @ 11:10:
Heb al meer dan 10 jaar zo'n apparaat. Ideaal.
Gebruik een Husqvarna, deze was als eerste op de markt en is wat kwetsbaarder dan een Robomow, maar ook een stuk stiller ! De buren hebben een Robomower en daar ben ik niet blij mee,

Je moet wel zorgen dat je geen takken, stenen en andere attributen in de tuin laat liggen.

Voordeel van een robot is ook dat het gras zichzelf bemest, je hoeft het gras ook niet af te voeren.

Nadeel is dat een automower de ondergrond veel beter volgt als je ondergrond niet helemaal vlak is zie je dat ook beter. Een gewone grasmaaier is wat vergevingsgezinder.
Welk model hebben zij? Deze begint zn eerste rondje in de Turbo stand, die hoor je wel, maar de 'normale' stille modus (dus wat na de eerste ronde aan het begin van het seizoen moet zijn) hoor je echt nauwelijks. Zelfs Turbo was stiller dan dat Worx ding. Misschien iets wat veranderd is sinds 'vroegah'?

Zullen wij wijze van test eens wat takken introduceren. Stenen vallen niet uit de lucht, takken soms wel. Als ik dat mes zo zie vermoed ik dat je vooral veel spliters rond ziet slingeren :D
NLKornolio schreef op maandag 12 juni 2017 @ 11:21:
Heb je het zo druk gehad met al die reviews over computers.. Deze grasmaaiers zijn er al zo lang, Ze hebben ook stofzuigers.

Wist je dat er ook al robots zijn voor in huis ?😋
Ik heb zelf geen gras, dus wellicht dat dat een rol speelt :D

Robots voor in huis!? Madness :D

Door Tweakers user Kecin, maandag 12 juni 2017 11:58

Ik heb ook een Robomow. Ben er erg blij mee, het ding is awesome. Al wel support moeten aanvragen (aandrijflijn stuk), maar dit werd echt heel erg snel opgelost (via Facebook zelfs, ideaal).

Qua geluid, je hoort hem amper, en hij rijdt gewoon lekker weg wanneer die daar zin in heeft. De programma's werken ook super. Heb nu echter met de app update ineens geen vochtigheid instelling meer, dat is wel vreemd. Eerder ging die bij een bepaald vochtigheidniveau niet maaien, nu ineens wel en is de optie weg uit de app. Moet ik dus nog even navragen.

Verder maait het ding geweldig, wel na de eerste installatie de kabels nog wat strakker leggen (tenminste in mijn geval). Ik heb uiteindelijk de maaiwieken ook wat hoger gezet. Het gras is echt mooi groen en alles wat die laat vallen is verwaarloosbaar.

Dus veel plezier ervan!
*Overigens ook in het bezit van een robotstofzuiger en 2 drones, die apparaten moeten binnenkort een keer met elkaar vechten. ROBOTWARS!

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juni 2017 11:59]


Door Tweakers user nooberke, maandag 12 juni 2017 12:26

Aangezien je aangeeft dat hij 2000km verderop uiteindelijk zijn werk moet doen zou ik wel zorgen dat iemand hem in de gaten houd.

De Husqvarna bij mijn ouders moet af en toe wel gered worden namelijk. Zorg dat de randen van je gras gelijke hoogte zijn met de aarde eromheen, dat bespaard al veel leed.

Door Tweakers user Silent7, maandag 12 juni 2017 13:16

LEUK!
ja lees hier graag over

Eens dat regelmatig maaien voor een mooier resultaat zorgt

Nu hebben we allemaal rijen fruit producerend spul op een eiland gezet, wel duidelijk zichtbaar voor ons, maar sommigen zijn nog klein, zou daar niet graag een auto mower rond laten rijden (om maar niet te spreken van de aangrenzende rivier, blub ;)

eerste jaren deden we het gras tuin met een electrische of duw motor maaier, duurde lang. Op het +/-1200m2 fruit eiland deed ik wat weggetjes met een kleine Honda sit on mower die er eigenlijk niet goed doorkwam

Vorige zomer een Husqvarna sit on mower gekocht, en na het vinden van de goede route is het zo gepiept, inderdaad tijdig want dan kan het maaisel als bemesting dienen en zie je het niet, te lang wchten en er dreigen banen stro te ontstaan dus ik wacht gewoon niet lang

Lijkt me wel eng om zo een duur apparaat zo ver weg te laten werken,

Door Tweakers user Brandts, maandag 12 juni 2017 15:13

Een groot nadeel van deze apparaten: ze zijn nogal diefstalgevoelig, en al helemaal als ze 2 km verderop staan te werken. Ik hoop dat je er nog lang van mag genieten :)

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juni 2017 15:33]


Door Tweakers user Fairy, maandag 12 juni 2017 15:58

Femme heeft toch ook zo'n ding? Werkt prima zolang hij maar niet de automatische tuinsproeiers aanzet :)

Door Tweakers user Kecin, maandag 12 juni 2017 19:29

De Robomows kunnen gewoon tegen tuinsproeiers. Femme was er natuurlijk vroeg bij dus die van hem zullen nog wel gevoelig zijn voor water inderdaad.
Sommige Robomows hebben ook een GPS alarm met een simkaartje. Dan kan je zien of die gejat word. Daarnaast moet je dan ook nog het basisstation en de controller jatten. Moet je dus wel even je tijd voor nemen. Volgens mij valt de diefstal van die dingen nog wel mee.

Door Tweakers user GoldenBatt, maandag 12 juni 2017 19:54

Het "probleem" bij Femme was geloof ik dat de sproeiers ook van onder sproeiden, de regen loopt er wel af, maar water onder de kap is niet heel handig :+

Verder toffe dingen, tis dat ik nu geen gazon heb op het moment, maar anders was ik hier ook zeker wat serieus naar aan het kijken. Maar in de toekomst met een ander huis misschien, kunnen ze die dingen nog mooi wat door ontwikkelen :*)

Door Tweakers user SCS2, maandag 12 juni 2017 19:57

Mooi :+ :
'Minpunt 1 is ook binnen: Vechten doen ze niet....'

Dat diefstalpunt lijkt me ook erg belangrijk.
Is het apparaat bijvoorbeeld te beveiligen met een password of pincode, zodat het onbruikbaar is als het te ver van het basisstation weg is, of als het basisstation zonder stroom komt (meegejat) ?
(ot: Mijn eerste wat duurdere HP monitor had ook een pin-code, waarmee hij aan m'n pc gekoppeld was. Ook bij langere stroomuitval werd deze actief.
Ik heb een sticker zichtbaar opgeplakt dat een pin-beveiliging actief was, nadat m'n Logitec Z5500 gejat was. Er waren iets te vaak klanten op het kantoor, die iets te geïnteresseerd waren in m'n spullen.)
Zo'n beveiliging heeft natuurlijk weinig zin als het simpel hardwarematig te resetten is.

Hij ziet er stoer uit met die grove achterbanden.
Wij wonen aan een dijk. De helling is denk ik 30-40 graden.
Zou hij dat halen? Kun je dat testen door een stuk van je grasveld even uit te steken en onder die hoek te leggen? En dan wel een flinke, representatieve hoeveelheid m2 natuurlijk.

Ik had begrepen dat de grenzen met een draad gemarkeerd worden.
Kun je daarnaast zelf in het programma nog delen uitsluiten?

Veel plezier met testen !

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juni 2017 20:06]


Door Tweakers user Foritain, maandag 12 juni 2017 21:13

Kecin schreef op maandag 12 juni 2017 @ 11:58:
Ik heb ook een Robomow. Ben er erg blij mee, het ding is awesome. Al wel support moeten aanvragen (aandrijflijn stuk), maar dit werd echt heel erg snel opgelost (via Facebook zelfs, ideaal).

Qua geluid, je hoort hem amper, en hij rijdt gewoon lekker weg wanneer die daar zin in heeft. De programma's werken ook super. Heb nu echter met de app update ineens geen vochtigheid instelling meer, dat is wel vreemd. Eerder ging die bij een bepaald vochtigheidniveau niet maaien, nu ineens wel en is de optie weg uit de app. Moet ik dus nog even navragen.

Verder maait het ding geweldig, wel na de eerste installatie de kabels nog wat strakker leggen (tenminste in mijn geval). Ik heb uiteindelijk de maaiwieken ook wat hoger gezet. Het gras is echt mooi groen en alles wat die laat vallen is verwaarloosbaar.

Dus veel plezier ervan!
*Overigens ook in het bezit van een robotstofzuiger en 2 drones, die apparaten moeten binnenkort een keer met elkaar vechten. ROBOTWARS!
Precies, ik vond hem ook echt opvallend stil. Overigens op 45mm staan nu, dat lijkt een goed resultaat te geven (bereik is 15-60mm).

Kabels zitten wel vrij strak op de rand, strakker dan volgens de instructies, maar dat lijkt wel een beter resultaat te geven tov een wat veilig standaard advies.
nooberke schreef op maandag 12 juni 2017 @ 12:26:
Aangezien je aangeeft dat hij 2000km verderop uiteindelijk zijn werk moet doen zou ik wel zorgen dat iemand hem in de gaten houd.

De Husqvarna bij mijn ouders moet af en toe wel gered worden namelijk. Zorg dat de randen van je gras gelijke hoogte zijn met de aarde eromheen, dat bespaard al veel leed.
Er is regelmatig toezicht, maar niet regelmatig genoeg om alles ook 3x/week te maaien ;)
Silent7 schreef op maandag 12 juni 2017 @ 13:16:
LEUK!
ja lees hier graag over

Eens dat regelmatig maaien voor een mooier resultaat zorgt

Nu hebben we allemaal rijen fruit producerend spul op een eiland gezet, wel duidelijk zichtbaar voor ons, maar sommigen zijn nog klein, zou daar niet graag een auto mower rond laten rijden (om maar niet te spreken van de aangrenzende rivier, blub ;)

eerste jaren deden we het gras tuin met een electrische of duw motor maaier, duurde lang. Op het +/-1200m2 fruit eiland deed ik wat weggetjes met een kleine Honda sit on mower die er eigenlijk niet goed doorkwam

Vorige zomer een Husqvarna sit on mower gekocht, en na het vinden van de goede route is het zo gepiept, inderdaad tijdig want dan kan het maaisel als bemesting dienen en zie je het niet, te lang wchten en er dreigen banen stro te ontstaan dus ik wacht gewoon niet lang

Lijkt me wel eng om zo een duur apparaat zo ver weg te laten werken,
Dat regelmatig maaien voor beter resultaat zorgt lijkt inmiddels wel de grote plus :D

Sit-ons wil ik ook wel reviewen :D
Brandts schreef op maandag 12 juni 2017 @ 15:13:
Een groot nadeel van deze apparaten: ze zijn nogal diefstalgevoelig, en al helemaal als ze 2 km verderop staan te werken. Ik hoop dat je er nog lang van mag genieten :)
Zit een pin o.i.d. op, even kijken wat nog meer kan, je krijgt ook een proximity alarm geloof ik. Veld ligt overigens meeega afgelegen, dus voorbijgangers zijn geen relevant issue gelukkig.

Door Tweakers user Foritain, maandag 12 juni 2017 21:16

Fairy schreef op maandag 12 juni 2017 @ 15:58:
Femme heeft toch ook zo'n ding? Werkt prima zolang hij maar niet de automatische tuinsproeiers aanzet :)
Kecin schreef op maandag 12 juni 2017 @ 19:29:
De Robomows kunnen gewoon tegen tuinsproeiers. Femme was er natuurlijk vroeg bij dus die van hem zullen nog wel gevoelig zijn voor water inderdaad.
Sommige Robomows hebben ook een GPS alarm met een simkaartje. Dan kan je zien of die gejat word. Daarnaast moet je dan ook nog het basisstation en de controller jatten. Moet je dus wel even je tijd voor nemen. Volgens mij valt de diefstal van die dingen nog wel mee.
GoldenBatt schreef op maandag 12 juni 2017 @ 19:54:
Het "probleem" bij Femme was geloof ik dat de sproeiers ook van onder sproeiden, de regen loopt er wel af, maar water onder de kap is niet heel handig :+

Verder toffe dingen, tis dat ik nu geen gazon heb op het moment, maar anders was ik hier ook zeker wat serieus naar aan het kijken. Maar in de toekomst met een ander huis misschien, kunnen ze die dingen nog mooi wat door ontwikkelen :*)
Deze zou inderdaad prima tegen sproeiers en nattigheid moeten kunnen. Weet niet of sproeiers ook tegen dit ding kunnen tho :D

Volgens mij heeft deze geen GPS geloof ik met sim? Nog eens verdiepen voor ik wat meer tik ;)
SCS2 schreef op maandag 12 juni 2017 @ 19:57:
Mooi :+ :
'Minpunt 1 is ook binnen: Vechten doen ze niet....'

Dat diefstalpunt lijkt me ook erg belangrijk.
Is het apparaat bijvoorbeeld te beveiligen met een password of pincode, zodat het onbruikbaar is als het te ver van het basisstation weg is, of als het basisstation zonder stroom komt (meegejat) ?
(ot: Mijn eerste wat duurdere HP monitor had ook een pin-code, waarmee hij aan m'n pc gekoppeld was. Ook bij langere stroomuitval werd deze actief.
Ik heb een sticker zichtbaar opgeplakt dat een pin-beveiliging actief was, nadat m'n Logitec Z5500 gejat was. Er waren iets te vaak klanten op het kantoor, die iets te geïnteresseerd waren in m'n spullen.)
Zo'n beveiliging heeft natuurlijk weinig zin als het simpel hardwarematig te resetten is.

Hij ziet er stoer uit met die grove achterbanden.
Wij wonen aan een dijk. De helling is denk ik 30-40 graden.
Zou hij dat halen? Kun je dat testen door een stuk van je grasveld even uit te steken en onder die hoek te leggen? En dan wel een flinke, representatieve hoeveelheid m2 natuurlijk.

Ik had begrepen dat de grenzen met een draad gemarkeerd worden.
Kun je daarnaast zelf in het programma nog delen uitsluiten?

Veel plezier met testen !
Er zit zeker een pin op, wat er nog meer in zit weet ik nog niet :D Leuke klanten heb jij overigens dat ze een Z5500 komen halen ;)

En eens dat hij er tof uit ziet, vind ik ook :D

Gras herleggen, no :P

Door Tweakers user Pwuts, maandag 12 juni 2017 22:54

Ik zou bij wijze van gevaarlijkheidstest wel even een paar worsten er onder gooien, kijken wat ie daar mee doet ;)

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 13 juni 2017 00:21

Pwuts schreef op maandag 12 juni 2017 @ 22:54:
Ik zou bij wijze van gevaarlijkheidstest wel even een paar worsten er onder gooien, kijken wat ie daar mee doet ;)
Dat was een briljante test geweest ware het niet dat hij inmiddels op weg is naar z'n eindbestemming, damn dat ik die niet had bedacht :'(

Party knacks! :D

Door Tweakers user larsg, dinsdag 13 juni 2017 02:34

Heb ook exact die maaier, wel het 1200 m² model, maar volgens mij zit daar niks van verschil in :+ Ben er in iedergeval ook heel tevreden van.

Gras ziet er effect veel mooier uit en je ziet niks van het snoeisel. De botssensor doet het wel voor geen meter, hij heeft met z'n brede banden heel het stuk rond de droogmolen uitgegraven :'(

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 13 juni 2017 09:04

wordt er ook eentje wakker :+

Door Tweakers user Kecin, dinsdag 13 juni 2017 14:51

larsg schreef op dinsdag 13 juni 2017 @ 02:34:
Heb ook exact die maaier, wel het 1200 m² model, maar volgens mij zit daar niks van verschil in :+ Ben er in iedergeval ook heel tevreden van.

Gras ziet er effect veel mooier uit en je ziet niks van het snoeisel. De botssensor doet het wel voor geen meter, hij heeft met z'n brede banden heel het stuk rond de droogmolen uitgegraven :'(
Tip: span een kabel om je droogmolen :). Zie punt 5:
https://support.robomow.c...c_with_Numbers_for_KB.png

Bron: https://support.robomow.c...-installeer-ik-de-Robomow-

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 13 juni 2017 22:14

larsg schreef op dinsdag 13 juni 2017 @ 02:34:
Heb ook exact die maaier, wel het 1200 m² model, maar volgens mij zit daar niks van verschil in :+ Ben er in iedergeval ook heel tevreden van.

Gras ziet er effect veel mooier uit en je ziet niks van het snoeisel. De botssensor doet het wel voor geen meter, hij heeft met z'n brede banden heel het stuk rond de droogmolen uitgegraven :'(
* Foritain moest 'droogmolen' even Googlen ;)

Gelukkig geen objecten in het pad daaro :D
Elke dag opnieuw ;)

Door Tweakers user Jebus4life, woensdag 14 juni 2017 13:59

Ik heb ook een robomow; maar wel een lager model voor een stukje grond dat een pak kleiner is :D

Super tevreden over!
Ding was makkelijk in te stellen. Geen afval, nooit gras dat te lang is, en prachtig groen omdat het zichzelf continu bemest met dat versnipperd gras :)

(voor mij was de keuze ook relatief makkelijk aangezien ik ook gewoon nog geen gewone grasmaaier had (nooit woning met tuin gehad) dus het verschil qua prijs was niet zo enorm groot).

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 14 juni 2017 16:06

Mooie post. Ben benieuwd naar de ervaringen!
Inderdaad bestaan deze dingen al heel erg lang. Zelf alleen balkon met kunstgras :'( ... Dus ik sla over.... Eerst nog een paar jaartjes sparen voor een huis met tuin ;)

Door Tweakers user Foritain, woensdag 14 juni 2017 21:30

Jebus4life schreef op woensdag 14 juni 2017 @ 13:59:
Ik heb ook een robomow; maar wel een lager model voor een stukje grond dat een pak kleiner is :D

Super tevreden over!
Ding was makkelijk in te stellen. Geen afval, nooit gras dat te lang is, en prachtig groen omdat het zichzelf continu bemest met dat versnipperd gras :)

(voor mij was de keuze ook relatief makkelijk aangezien ik ook gewoon nog geen gewone grasmaaier had (nooit woning met tuin gehad) dus het verschil qua prijs was niet zo enorm groot).
Nog meer positieve klanten van dit spul, leuk :D
kazz1980 schreef op woensdag 14 juni 2017 @ 16:06:
Mooie post. Ben benieuwd naar de ervaringen!
Inderdaad bestaan deze dingen al heel erg lang. Zelf alleen balkon met kunstgras :'( ... Dus ik sla over.... Eerst nog een paar jaartjes sparen voor een huis met tuin ;)
Thanks, en die komen eraan. :D

En ach, kunstgras wel makkelijker te onderhouden he. Niet met van die rubberkorrels toch? ;)


Door Tweakers user Foritain, zaterdag 17 juni 2017 18:36

Mooie tip, thanks, ga ik tzt even op aanhaken :D

Door Tweakers user Meijer, vrijdag 21 juli 2017 08:15

Haha, briljante blog!

Ik woon op dit moment op een studentenkamer, dus heb geen gras :+
Maar als ik bij mijn ouders ben, mag ik toch graag even het gras maaien.
Moet ik wel even bij vermelden dat het geen 800 m2 is, maar gewoon even acherthuis :9

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)