A noob starts 3D Printing...

Door Foritain op vrijdag 7 juli 2017 09:19 - Reacties (32)
Categorie: 3D Printing, Views: 3.408

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/3dprinting.png

Het is weer tijd voor een ervaring ontstaan op dezelfde manier als menig productreview ervoor: “Zou je het leuk vinden eens…” gevolgd door een “Zeker!” gevolgd door het inmiddels toch ietwat te bekende gevoel van “Waar ben ik nu weer aan begonnen”. Overigens iets waar ik in de laatste maand alleen al drie keer last van had: Na een telefoon review kwam het idee iets met een robot grasmaaier te doen, en nu iets met een 3D Printer. Ach joh, het houdt ons van de straat.

Bij het binnenrollen van een mega doos met een 3D printer zweefde in mijn hoofd het idee om ‘a noob’s guide to 3D printing’ te maken. Klinkt leuk, maar ik realiseerde mij dat zelfs dat toch wat meer kennis vereist van dat wereldje dan ik heb om er echt een ‘guide’ van te maken. Gemakshalve gaan we het dus “A noob starts 3D Printing” noemen, want yours truly gaat de komende weken namelijk lekker knutselen met een 3D Printer en stapt die ervaring letterlijk met nul voorbereiding, creatieve ervaring, of inhoudelijke kennis in. Even veel noob, maar 100% less guide. Handig? Nop. Leuk? Hopelijk! :D

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/301.jpg

Anyhow, om het leuker te maken gaan we het maar samen met jullie doen, met een beetje interactie, print-het-idee-van die en die, en hopelijk wat andere bronnen van inspiratie. Wij gaan eerst aan de slag met de Inno3D M1 printer, een model die naast PLA (wat je veelal in de goedkoopste modellen) ziet ook in staat is ABS plastic te printen, en verder voorzien is van een verwarmd printbed wat kennelijk een prettige feature is (kennelijk, want f- do I know) en een mooie gesloten behuizing. Het is nog maar zeer de vraag of dit model ook echt naar de Nederlandse markt komt, wel zeker zijn de PLA-only Inno3D S1 printers die straks komen met een richtprijs van ca 649 euro. Te zijner tijd, met hopelijk iets meer 3D Print gevoel in de vingers, zullen we daar dan inhoudelijk wat meer op gaan richten als review onderwerp. Voor nu gaan we kijken of het eenvoudig is om die 3D Print wereld in te stappen als leek. Zelf voelde het in elk geval als de ver-van-mijn-bed show, maar wie weet?

Als echte beginner was ik vooral benieuwd naar hoe complex het nu is om te beginnen met 3D Printen, en of je gewoon vlot wat leuke dingen kan doen. Gezien de printer inmiddels eventjes staat kan ik wel zeggen dat er wat dat betreft weinig eenvoudigers is: een typische AIO kleurenprinter kost meer tijd (en irritatie) om op te zetten en te installeren. Hoewel er ook chique zelfbouw oplossingen zijn laat deze Inno3D zoals vermoedelijk andere kant-en-klaar pakketten weinig aan jou over; uitpakken, stekker erin, filament in z’n gat, en het halve werk is klaar. Power on, driemaal ok, en je kan printen, al lijkt het handig om het kalibratie printje (knopje indrukken, wachten) wel netjes uit te voeren ondanks dat er geen reden was om aanpassingen te maken. Wat toegankelijkheid in elk geval positief verrast.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/302.jpg
Letterlijk niks gedaan dus, paar kliks, rol erin, hop

Beginnen met printen bleek ook weinig spannend. Op de SD kaart staat een eenvoudig softwarepakket, daarin kan je ontwerpen importeren (of je ze nu download of zelf maakt) en omzetten naar de juiste format voor jouw printer. Bestandje op de SD kaart zetten, touchscreen aanklikken welk bestand je wilt, en gaan.. of eigenlijk… wachten maar. Weinig moeite, houden we tijd over voor andere reviews, nice! Voor zij die denken dat het allemaal een soort complexe tovenarij is: die zorgen kan je vast wegzetten. Direct vanuit de PC via USB printen is overigens wel mogelijk, maar gezien sommige prints uren duren is het m.i. handiger de printer standalone te gebruiken.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/310.png

Als toch wel een beetje een geek was een tie-fighter model print natuurlijk een verplichting (het handigste bleek twee helfden te printen, snellijm en gaan), zo ook de Day of the Tentacle Purple Tentacle. Creatief of niet, websites zoals Thingiverse staan vol met kant en klare designs waar je verder niks meer voor hoeft te doen. Met tig complete schaaksets op die sites heb ik wel een vermoeden wat er straks uit de printer gaat rollen. Vanuit het reviewer perspectief is het natuurlijk leuk om eens wat zaken te printen die bij andere producten passen, er zijn genoeg fabrikanten die 3D Print designs leveren om hun producten verder aan te kleden, bijvoorbeeld moederbordaccessories bij Asus, extra knoppen voor de Roccat Nyth muis, accessoires voor je Cooler Master MasterVanAlles, of extra’s zoals een headset holder voor de Core P3 behuizing van ThermalTake (review inc fyi ;) ).

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/304.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/305.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/306.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/307.jpg
I am.. Groot!

Na de eerste prints kom je echter wel wat uitdagingen tegen. Zo kan je niet lukraak alles printen maar moet je rekening houden met de verticale (van beneden naar boven) opbouw en het feit dat het plastic natuurlijk ergens aan moet hechten. Met rafts en supports werken wordt stap 2 in elk geval, dat doen we een volgende keer. Ook valt op, en ik heb er inmiddels aardig wat ervaringen over gelezen, dat je het liefst aanwezig bent tijdens het printen, soms legt de rol filament zichzelf in een kleine knoop bijvoorbeeld. Eenvoudig om te beginnen: zeker. Helemaal effort-loos alles printen? Nee.

Toch lijkt vooral “Wat gaan we printen” de voornaamste uitdaging voor mensen als wij die met zo’n apparaat aan de slag gaan zonder direct een concreet doel te hebben, normaliter koopt iemand zo’n apparaat toch voor een specifieke reden. En hoewel erg leuk dat we nu nieuwe zelf geprinte eierdopjes hebben vermoed ik dat dat niet de primaire reden zal zijn van de meeste printer koopjes. Ik schat de kans ook niet heel groot dat iemand dit leest en voor e grap meteen zo’n ding koopt, maar probeer eerder de angst weg te nemen bij mensen die er wel over denken, maar wellicht nog denken dat het veel moeite is. Ik kan niet alle printers beoordelen, maar de toegankelijkheid zit hier wel snor wanneer je net door één kopje koffie heen komt voor de hele installatie.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/308.jpg
BB-8 cookie cutter, life essentials.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0089/309.jpg
Nieuwe eierdopjes :D

Omdat ik wel met snelle vingers maar niet met bijzonder veel creativiteit geboren ben (Meneer Jansen die mijn gehele schoolcarrière jaar in jaar uit een 5 gaf voor tekenen want “Hij doet wel zijn best, maar hij is gewoon niet creatief”, jou krijg ik nog wel een keer…), en dat we weinig concrete doelstellingen hebben, bij deze onze vraag: Als jij enkele weken los zou kunnen gaan met zo’n 3D Printer, wat zou –jij- dan printen? Wellicht heb je iets in Sketchup gemaakt dat je graag geprint zou zien (vergeet dan niet dat een model ook wel een beetje 3D printbaar moet zijn), of wellicht heb jij iets anders dat je dolgraag geprint zou willen zien? Laat het weten en de leukste tips en designs gaan wij printen. Ideetjes in een reactie zijn prima, concrete designs kan je mailen naar Foritaindoes3d apenstaart gmail punt com. Alleen links naar grote 3d print design websites worden overwogen, websites van bekende fabrikanten of designs ingezonden in het .stl formaat.

Volgende: Synology Nas Exp pt3: 1000GB Gratis met TransIP Stack. 07-08 Synology Nas Exp pt3: 1000GB Gratis met TransIP Stack.
Volgende: The truth about reviewers. 16-06 The truth about reviewers.

Reacties


Door Tweakers user Scipionyx, vrijdag 7 juli 2017 09:45

Wat zou ik printen: handige dingen voor in huis.. (ja daarmee cover je het hele doel eigenlijk al van zo'n 3d-printer..)

Voorbeelden:
CASE 1 - We hebben handvaatjes bij de keukendeurtjes waar we onze theedoek altijd doorheen halen. Omdat de deurtjes nogal laag zijn kunnen we geen haakjes op de deurtjes plakken om daar de theedoek aan op te hangen.
Nou had ik bedacht om een soort van haakje OM het handvat te maken zodat de theedoek iets van 10/15cm hoger hangt dan normaal.
Bij gebrek aan 3d-printer is het ontwerp nooit gemodelleerd :P

CASE 2 - Een sleutelbakje aan onze opbergrek. Onze opbergrek (foto: google) heeft voldoende gaatjes om iets aan te monteren. Op dit moment ontbreekt even de creativiteit om hier iets moois voor te verzinnen.

Aanvraag voor custom 3d-modellen op aanvraag. En Foritain, als je toch gaat printen, doe mij dan ook even 1 print toezenden :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 juli 2017 09:47]


Door Tweakers user Point.Flare, vrijdag 7 juli 2017 09:59

De allereerste print op elke printer hoor eigenlijk een benchy te zijn. Ik ben wel benieuwd hoe hij presteert. Ik denk dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering. Je ziet wat 'ringing' in je prints (te veel speling op je riemen).

Ik heb een zelfbouw printer (ik ben wel zo'n handige / eigenwijze eikel die aan dat soort dingen begint). Persoonlijk gebruik ik mijn printer voor functionele prints. Ik ben nu bezig met een panoramakop te maken voor mijn camera. De printer komt hier absoluut bij van pas. een andere leuke tak van sport is prop-making. Verdiep je er eens in. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer te modeleren om te kunnen printen. Tenzij je eigen ontwerpen wil hebben, dan is het misschien tijd om je daar in te verdiepen. De printer is niet meer dan een manier om dingen in de werkelijkheid te brengen.

Het is een geweldige tool. Ook zonder dat je direct hebt bedacht wat je er mee doet. Er is genoeg te ontdekken!

Door Tweakers user Gillded, vrijdag 7 juli 2017 10:50

Leuke review, en zeker goed om te zien dat het zo makkelijk afgaat als leek.

Wel even uit nieuwschierigheid, hoelang doe je nou over de verschillende printjes ? ( bijv de groot en de eierdopjes ? Een paar minuten, uren, dagen ? ).

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 7 juli 2017 10:54

Jups, 3D printer is echt 1 van mijn betere aankopen geweest.
Niet dat je de kosten (snel) terug verdient, maar de fun, de creatieve ideeën, en de dingen die je andere nooit maakt of kan maken zijn ook wat waard.
Van de week nog: lusje van de handdoek doorgescheurd.
Knijpertje geprint, en daarmee kan hij nu weer aan het haakje hangen.
Ja, die kan je ook kopen bij de blokker, maar het idee is juist dat je dat print en zodoende dingen niet meer hoeft te kopen :D

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 juli 2017 11:15]


Door Tweakers user masauri, vrijdag 7 juli 2017 11:16

Zoiets: https://www.myminifactory...ship-from-red-alert-25507
Maar dan op grotere schaal ^^
Heb die ooit met papercraft geprobeerd, maar liep daar tegen de beperkingen van papier aan.
(zelfs het stevigste papier moet versterkt worden en de kleinste onderdelen zijn vergroot nog steeds onhandelbaar)

Door Tweakers user Pwuts, vrijdag 7 juli 2017 16:24

Scipionyx schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 09:45:
Wat zou ik printen: handige dingen voor in huis.. (ja daarmee cover je het hele doel eigenlijk al van zo'n 3d-printer..)

[...]

Aanvraag voor custom 3d-modellen op aanvraag. En Foritain, als je toch gaat printen, doe mij dan ook even 1 print toezenden :+
Afhankelijk van waar je woont is er waarschijnlijk ook wel een maker-/hackerspace in de buurt die een 3D-printer heeft staan. Deze mag je dan over het algemeen gewoon gebruiken (op de voorwaarde van fair use.

In Den Haag is bijvoorbeeld RevSpace, hier hebben we (ik ben deelnemer :)Y) een Ultimaker 2 Extended staan die door iedereen, gast of kwast, gebruikt mag worden.

Door Tweakers user Axewi, vrijdag 7 juli 2017 16:55

Ziet eruit als een mooie printer, jammer dat de prijs nog wat hoog is zolang je geen echt doel hebt voor de printer.

Ik heb wel zitten denken aan een goedkope versie van banggood, heb je daar toevallig ook ervaring mee? prijsklasse +/- 200 Voor die prijs kan ik de printer nog verantwoorden aangezien ik een klipje moet printen voor mijn auto 8)7

Door Tweakers user Point.Flare, vrijdag 7 juli 2017 18:30

Axewi schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 16:55:
Ziet eruit als een mooie printer, jammer dat de prijs nog wat hoog is zolang je geen echt doel hebt voor de printer.

Ik heb wel zitten denken aan een goedkope versie van banggood, heb je daar toevallig ook ervaring mee? prijsklasse +/- 200 Voor die prijs kan ik de printer nog verantwoorden aangezien ik een klipje moet printen voor mijn auto 8)7
Uiteindelijk krijg je waar je voor betaald. Die van 200 euro zijn acceptabel, maar verwacht dat je een hoop verbeteringen aan moet brengen. Ik heb die Tarantula modelletjes altijd wel aardig gevonden. Redelijke modbase onder de gebruikers. :)

Door Tweakers user Foritain, vrijdag 7 juli 2017 20:20

Scipionyx schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 09:45:
Wat zou ik printen: handige dingen voor in huis.. (ja daarmee cover je het hele doel eigenlijk al van zo'n 3d-printer..)

Voorbeelden:
CASE 1 - We hebben handvaatjes bij de keukendeurtjes waar we onze theedoek altijd doorheen halen. Omdat de deurtjes nogal laag zijn kunnen we geen haakjes op de deurtjes plakken om daar de theedoek aan op te hangen.
Nou had ik bedacht om een soort van haakje OM het handvat te maken zodat de theedoek iets van 10/15cm hoger hangt dan normaal.
Bij gebrek aan 3d-printer is het ontwerp nooit gemodelleerd :P

CASE 2 - Een sleutelbakje aan onze opbergrek. Onze opbergrek (foto: google) heeft voldoende gaatjes om iets aan te monteren. Op dit moment ontbreekt even de creativiteit om hier iets moois voor te verzinnen.

Aanvraag voor custom 3d-modellen op aanvraag. En Foritain, als je toch gaat printen, doe mij dan ook even 1 print toezenden :+
Dat soort kleine dingen lijken mij ook ideaal. Maar voor die 'issues', zijn daar niet gewoon kant en klare oplossingen voor?

En iets toezenden... ik zou het idee van een 'print de leukste ideetjes' (of een selectie, printen duurt fkes) een prima idee vinden. Echter 'giveaways' o.i.d. zijn niet toegestaan. Ik ga even navragen of zoiets daar onder zou vallen, of dat dat ok zou zijn. TBC!
Point.Flare schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 09:59:
De allereerste print op elke printer hoor eigenlijk een benchy te zijn. Ik ben wel benieuwd hoe hij presteert. Ik denk dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering. Je ziet wat 'ringing' in je prints (te veel speling op je riemen).

Ik heb een zelfbouw printer (ik ben wel zo'n handige / eigenwijze eikel die aan dat soort dingen begint). Persoonlijk gebruik ik mijn printer voor functionele prints. Ik ben nu bezig met een panoramakop te maken voor mijn camera. De printer komt hier absoluut bij van pas. een andere leuke tak van sport is prop-making. Verdiep je er eens in. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer te modeleren om te kunnen printen. Tenzij je eigen ontwerpen wil hebben, dan is het misschien tijd om je daar in te verdiepen. De printer is niet meer dan een manier om dingen in de werkelijkheid te brengen.

Het is een geweldige tool. Ook zonder dat je direct hebt bedacht wat je er mee doet. Er is genoeg te ontdekken!
Zelfbouw komt mss nog eens, nu te weinig tijd, dus dit supersnelle kant en klare spreekt heeeel erg aan. En we zijn natuurlijk van alles aan het printen, de sites staan vol met leuke dingen.

Net een 2e printer binnen, die heb ik meteen Benchy laten draaien! Thanks voor de tip!
Gillded schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 10:50:
Leuke review, en zeker goed om te zien dat het zo makkelijk afgaat als leek.

Wel even uit nieuwschierigheid, hoelang doe je nou over de verschillende printjes ? ( bijv de groot en de eierdopjes ? Een paar minuten, uren, dagen ? ).
Thanks! Ik was inderdaad super verbaasd hoe simpel het is om te beginnen, echt een verademing.

Ik zou even moeten kijken wat de printtijd is van zo'n dopje. Ik vermoed dat hij daarvoor wel een uurtje of 2 a 3 bezig is? Ik zou het echt eens moeten timen, maar vergeet het als je denkt massa productie te kunnen doen met één printer. De complexiteit en kwaliteit heeft ook veel effect, maar een paar uurtjes ben je zo kwijt met wat kleine objecten.

Door Tweakers user Foritain, vrijdag 7 juli 2017 20:32

_ferry_ schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 10:54:
Jups, 3D printer is echt 1 van mijn betere aankopen geweest.
Niet dat je de kosten (snel) terug verdient, maar de fun, de creatieve ideeën, en de dingen die je andere nooit maakt of kan maken zijn ook wat waard.
Van de week nog: lusje van de handdoek doorgescheurd.
Knijpertje geprint, en daarmee kan hij nu weer aan het haakje hangen.
Ja, die kan je ook kopen bij de blokker, maar het idee is juist dat je dat print en zodoende dingen niet meer hoeft te kopen :D
Wij zitten redelijk op één lijn. Veel plezier van, beetje praktisch, en ergens een voldaan gevoel dat je 'zelf' wat doet... en bij 'doet' bedoel ik slim een ander design hebt gevonden :D Next step: zelf doen :D
masauri schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 11:16:
Zoiets: https://www.myminifactory...ship-from-red-alert-25507
Maar dan op grotere schaal ^^
Heb die ooit met papercraft geprobeerd, maar liep daar tegen de beperkingen van papier aan.
(zelfs het stevigste papier moet versterkt worden en de kleinste onderdelen zijn vergroot nog steeds onhandelbaar)
Super leuk idee! :D
Pwuts schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 16:24:
[...]

Afhankelijk van waar je woont is er waarschijnlijk ook wel een maker-/hackerspace in de buurt die een 3D-printer heeft staan. Deze mag je dan over het algemeen gewoon gebruiken (op de voorwaarde van fair use.

In Den Haag is bijvoorbeeld RevSpace, hier hebben we (ik ben deelnemer :)Y) een Ultimaker 2 Extended staan die door iedereen, gast of kwast, gebruikt mag worden.
Mooie tips! :D

Door Tweakers user Foritain, vrijdag 7 juli 2017 20:58

Axewi schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 16:55:
Ziet eruit als een mooie printer, jammer dat de prijs nog wat hoog is zolang je geen echt doel hebt voor de printer.

Ik heb wel zitten denken aan een goedkope versie van banggood, heb je daar toevallig ook ervaring mee? prijsklasse +/- 200 Voor die prijs kan ik de printer nog verantwoorden aangezien ik een klipje moet printen voor mijn auto 8)7
Point.Flare schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 18:30:
[...]


Uiteindelijk krijg je waar je voor betaald. Die van 200 euro zijn acceptabel, maar verwacht dat je een hoop verbeteringen aan moet brengen. Ik heb die Tarantula modelletjes altijd wel aardig gevonden. Redelijke modbase onder de gebruikers. :)
'modden' had ik weinig zin in, of gewoon voorlopig geen tijd in. Heb nu twee modellen staan, de goedkoopste is dus zo'n 600 euro ofzo? Exacte prijs weet ik nog niet, ik heb hem ook maar tijdelijk maar ~200 euro modellen heb ik niet op de planning staan. 600 is op zich best geld, maar anderzijds niet gek veel meer dan een degelijke klein-kantoorunit.

Geef het een paar jaar ;)

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 7 juli 2017 21:20

Kan je er ook 1080ti's mee printen?

Door Tweakers user Foritain, vrijdag 7 juli 2017 21:28

Frozen schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 21:20:
Kan je er ook 1080ti's mee printen?
Ja. Ja dat kan. Waar denk je dat ik die van mij vandaan haal pffff.

Door Tweakers user Haas_nl, vrijdag 7 juli 2017 21:32

Vraagje: waarom deze printer?
Al heeft die wel een lelijke maar erg handig enclosure.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 juli 2017 21:33]


Door Tweakers user Foritain, vrijdag 7 juli 2017 23:15

Haas_nl schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 21:32:
Vraagje: waarom deze printer?
Al heeft die wel een lelijke maar erg handig enclosure.
Staat praktisch in de eerste alinea :D

Enclosure hebben we zowel voor als nadelen bij ervaren. Voordeel is behoud van warmte, iets afname van geluidsproductie (al doet die plexi flap niet heeel veel), en het voorkomt ook stof. Nadeel: als je iets schoon wilt maken of af wil stellen kom je veel minder makkelijk erbij (zijn wat dingen met een schroevendraaier benaderbaar, zoals hoe strak de feeder het filament vast houdt)

Door Tweakers user VECTOR, zaterdag 8 juli 2017 07:34

Geweldig wederom :) de eierdopjes zijn :>

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 8 juli 2017 09:13

Hey gozer, volgens mij moet je eens langskomen bij een hackerspace en daar een review over schrijven :) Revspace te Den Haag/Leidschendam bijvoorbeeld!

Door Tweakers user FoOnEeN, zaterdag 8 juli 2017 09:53

Voor de mensen die net zoals ik eenmalig een keer iets willen printen: 3dhubs.com. Kan je gewoon het bestand aanleveren en dan zoekt ie in de buurt iemand met zon printer die het voor je print. Prima betaalbaar ook en je kan gewoon chatten met de persoon die het maakt. Alles mbt kleur en materiaal kan je kiezen en wordt on the fly doorberekent qua kosten.

Door Tweakers user GeeBee, zaterdag 8 juli 2017 14:58

Qua nuttig zou ik beginnen met een Raspberry Pi Rack om mijn losliggende Pi serverpark netjes op te bergen.
Daarna mounts om servomotoren te kunnen gebruiken in Technisch Lego.
Handige Legoblokjes om ontwerpen te personaliseren, zoals nummerplaten. GEE-BEE-01
Geweldig toch?

Qua fun: gepersonaliseerde poppetjes voor Monopoly, je eigen Risk legers, etc

Door Tweakers user Spekkie88, zaterdag 8 juli 2017 21:43

FoOnEeN schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 09:53:
Voor de mensen die net zoals ik eenmalig een keer iets willen printen: 3dhubs.com. Kan je gewoon het bestand aanleveren en dan zoekt ie in de buurt iemand met zon printer die het voor je print. Prima betaalbaar ook en je kan gewoon chatten met de persoon die het maakt. Alles mbt kleur en materiaal kan je kiezen en wordt on the fly doorberekent qua kosten.
Ik heb er zelf wel eens aan gedacht om wat te laten printen aangezien er inderdaad zat plekken zijn waar je dat zou kunnen laten doen voor een leuke prijs, waar ik echter tegenaanloop/bang voor ben is dat ik totaal geen ervaring heb met 3D modelleren en dus ook niet goed in kan schatten wat ik zou willen zou moeten modelleren...

Door Tweakers user awosome, zondag 9 juli 2017 13:41

Als je nog een keer wilt beginnen met zelf ontwerpen maken raad ik je Fusion360 aan. Het programma is populair onder 3d printers omdat het gratis is voor consumenten, maar toch veel functionaliteit bied. Op youtube zijn genoeg filmpjes te vinden om het programma te leren kennen. Met Fusion360 kun je overigens ook stl bestanden bewerken, hierdoor kun je gedownloade objecten tweaken naar wens.

Door Tweakers user Scipionyx, maandag 10 juli 2017 14:26

Foritain schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 20:20:
[...]


Dat soort kleine dingen lijken mij ook ideaal. Maar voor die 'issues', zijn daar niet gewoon kant en klare oplossingen voor?
Misschien wel, maar het is toch veel leuker om zelf iets te verzinnen? :)
En iets toezenden... ik zou het idee van een 'print de leukste ideetjes' (of een selectie, printen duurt fkes) een prima idee vinden. Echter 'giveaways' o.i.d. zijn niet toegestaan. Ik ga even navragen of zoiets daar onder zou vallen, of dat dat ok zou zijn. TBC!
Klinkt leuk! Hoor graag hoe en wat, als ik in deze iets kan betekenen.

Door Tweakers user Foritain, maandag 10 juli 2017 14:28

Repr schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 07:34:
Geweldig wederom :) de eierdopjes zijn :>
Thanks Rep :D
sebastius schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 09:13:
Hey gozer, volgens mij moet je eens langskomen bij een hackerspace en daar een review over schrijven :) Revspace te Den Haag/Leidschendam bijvoorbeeld!
Da's om de hoek natuurlijk. Probleem is meestal tijd/gelegenheid, maar hou em in gedachten! Reinier zit er wel eens over te porren geloof ik, zal hem eens pesten.
FoOnEeN schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 09:53:
Voor de mensen die net zoals ik eenmalig een keer iets willen printen: 3dhubs.com. Kan je gewoon het bestand aanleveren en dan zoekt ie in de buurt iemand met zon printer die het voor je print. Prima betaalbaar ook en je kan gewoon chatten met de persoon die het maakt. Alles mbt kleur en materiaal kan je kiezen en wordt on the fly doorberekent qua kosten.
Zeker!

Door Tweakers user Foritain, maandag 10 juli 2017 14:29

GeeBee schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 14:58:
Qua nuttig zou ik beginnen met een Raspberry Pi Rack om mijn losliggende Pi serverpark netjes op te bergen.
Daarna mounts om servomotoren te kunnen gebruiken in Technisch Lego.
Handige Legoblokjes om ontwerpen te personaliseren, zoals nummerplaten. GEE-BEE-01
Geweldig toch?

Qua fun: gepersonaliseerde poppetjes voor Monopoly, je eigen Risk legers, etc
Als ik nog een Pi had, jazeker :D

Lego ook een leuk idee, ik had al een ring geprint waar een 4x4 (plat) blokje in kan zodat je zelf er iets op kan bouwen, die pic gaat ook mee straks! Suggesties voor gezeldschapsspellen ook ERG leuk, die hou ik erin!

Door Tweakers user Foritain, maandag 10 juli 2017 14:31

Spekkie88 schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 21:43:
[...]

Ik heb er zelf wel eens aan gedacht om wat te laten printen aangezien er inderdaad zat plekken zijn waar je dat zou kunnen laten doen voor een leuke prijs, waar ik echter tegenaanloop/bang voor ben is dat ik totaal geen ervaring heb met 3D modelleren en dus ook niet goed in kan schatten wat ik zou willen zou moeten modelleren...
Het modeleren ga ik zelf ook als noob aan beginnen, mss leuk om eens door te spreken. MAar mss meer iets voor een video...
awosome schreef op zondag 9 juli 2017 @ 13:41:
Als je nog een keer wilt beginnen met zelf ontwerpen maken raad ik je Fusion360 aan. Het programma is populair onder 3d printers omdat het gratis is voor consumenten, maar toch veel functionaliteit bied. Op youtube zijn genoeg filmpjes te vinden om het programma te leren kennen. Met Fusion360 kun je overigens ook stl bestanden bewerken, hierdoor kun je gedownloade objecten tweaken naar wens.
Gaan we doen, thanks voor de tip, zoals hierboven: kan ze goed gebruiken!
Scipionyx schreef op maandag 10 juli 2017 @ 14:26:
[...]

Misschien wel, maar het is toch veel leuker om zelf iets te verzinnen? :)


[...]

Klinkt leuk! Hoor graag hoe en wat, als ik in deze iets kan betekenen.
Ik balanseer dagelijks 'leuk' en 'eigenwijs' :D Helaas zo veel 'leuke' opties ;)

En die evt actie komen we op terug,

Door Tweakers user govie, maandag 10 juli 2017 19:51

Kan ik mijn eigen fanbladen hiermee printen, waarna ik ze nabehandelen qua schuren/poleisten + passing ruimen voor op de motor in plaats van een standaard casefan? Zou leuk zijn als je je eigen conceptfanbladen zelf kunt printen en testen.

Door Tweakers user Foritain, maandag 10 juli 2017 21:55

govie schreef op maandag 10 juli 2017 @ 19:51:
Kan ik mijn eigen fanbladen hiermee printen, waarna ik ze nabehandelen qua schuren/poleisten + passing ruimen voor op de motor in plaats van een standaard casefan? Zou leuk zijn als je je eigen conceptfanbladen zelf kunt printen en testen.
Geen idee of het materiaal zich daarvoor dient. Misschien als je ABS print? Kwalitatief wil je dat wel 100.00% in balans hebben.

Door Tweakers user govie, maandag 10 juli 2017 23:46

Foritain schreef op maandag 10 juli 2017 @ 21:55:
[...]


Geen idee of het materiaal zich daarvoor dient. Misschien als je ABS print? Kwalitatief wil je dat wel 100.00% in balans hebben.
Als de consument zelf de bladen eraf kan trekken dan is balans niet meer zo belangrijk denk ik. Wel leuk als iemand een apart bladdesign heeft ontworpen welke functioneert, kan gewoon zijn eigen fanserie maken. Kicke man!

Door Tweakers user Foritain, maandag 10 juli 2017 23:47

govie schreef op maandag 10 juli 2017 @ 23:46:
[...]


Als de consument zelf de bladen eraf kan trekken dan is balans niet meer zo belangrijk denk ik. Wel leuk als iemand een apart bladdesign heeft ontworpen welke functioneert, kan gewoon zijn eigen fanserie maken. Kicke man!
Als je ergens een tof ontwerp ziet test ik het graag! :D

Door Tweakers user govie, dinsdag 11 juli 2017 00:03

Foritain schreef op maandag 10 juli 2017 @ 23:47:
[...]


Als je ergens een tof ontwerp ziet test ik het graag! :D
Je hebt allemaal van die sites daarvoor denk ik. Maar voor mijn werktuigbouwkundige gedoe, kijk ik vaak hier: https://grabcad.com/libra...ime&sort=recent&query=fan

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 11 juli 2017 00:05

govie schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 00:03:
[...]


Je hebt allemaal van die sites daarvoor denk ik. Maar voor mijn werktuigbouwkundige gedoe, kijk ik vaak hier: https://grabcad.com/libra...ime&sort=recent&query=fan
Leuke dingen op die site, maar dat is wel CAD file gebeuren, geen idee of dat goed gaat straks :D

Door Tweakers user CapTVK, vrijdag 6 oktober 2017 20:48

Pwuts schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 16:24:
[...]

Afhankelijk van waar je woont is er waarschijnlijk ook wel een maker-/hackerspace in de buurt die een 3D-printer heeft staan. Deze mag je dan over het algemeen gewoon gebruiken (op de voorwaarde van fair use.

In Den Haag is bijvoorbeeld RevSpace, hier hebben we (ik ben deelnemer :)Y) een Ultimaker 2 Extended staan die door iedereen, gast of kwast, gebruikt mag worden.
Hè jullie zitten tegenwoordig vlak naast de Vliet! Moet ik toch eens keer gaan kijken daar.


Wat een toeval, ik was aan het zoeken of Foritan ook al eens 3d printers had gedaan en dan kom ik via comments uit bij revspace. :)

Voor beginnende gebruikers is een mooi programma Tinkercad. Een online 3d cad programma gelieerd aan Thingiverse tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 oktober 2017 20:50]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)