Synology Nas Exp pt3: 1000GB Gratis met TransIP Stack.

Door Foritain op maandag 7 augustus 2017 16:40 - Reacties (33)
Categorie: Synology Experience, Views: 10.350

Synology NAS experience part 3 – 1 TB Gratis opslag in de cloud. Gratis? Ja gratis. #DutchyPride.

Onder het motto 'verandering van spijs...' gaan we wat andere productbenaderingen proberen dan de gebruikelijke review opbouw met onze Synology DS916+. FYI: Dit onderwerp specifiek blijft bewust 'licht' / 'jip en janneke' / toegankelijk. Graag jullie mening over het concept!

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Toegeven, deel 3 heeft wat lang op zich laten wachten. Dat is het nadeel wanneer je heel erg veel met hardware probeert te doen en maar een beperkt aantal handjes hebt. Anyhow, nadat we onze Synology 916+ hadden geinstalleerd hebben er bovenal veel op gewerkt, althans in de bestanden die erop staan opgeslagen. En we zijn al even onderweg en we hebben nog geen crashes, hiccups of andere issues ervaren. Natuurlijk verwachten we dat ook, maar dat neemt niet weg dat het een fijne wetenschap is.

Wat gaan we dit keer doen: 1 TB aan gratis extra cloud storage aan onze Synology koppelen, en een automatische synchronisatie aanmaken tussen je NAS en de cloud storage. Jawel, gewoon 1000GB aan extra opslag, voor niks, om leuke dingen mee te doen. Meteen een mega dikke disclaimer: Wat we hier gaan doen is –geen- waterdichte backup. We voegen weliswaar een enorme zwik ruimte aan ons platform toe, en in geval van fysieke schade aan je NAS kan deze oplossing als een backup dienen, maar als jij een crypto virus binnenhaalt en die overschrijft al je cloud opslag data dan is het gewoon weg. Geen zorgen: in deel 4 gaan we een echte backup maken.

Het Nederlandse TransIP biedt met Stack 1000GB gratis online opslag aan. Gratis? Ja echt, gratis en voor niets. Gratis zoals de zon gratis op gaat. Geen addertjes, geen relevante limieten (ongetwijfeld als je misbruik gaat maken…), geen verplichtingen, geen vereiste creditkaartgegevens, en je hoeft zelfs je ziel er niet voor af te staan. Het enige wat je moet doen is je aanmelden en wachten op je invite code, wat bij de release weliswaar even duurde, maar tegenwoordig in een kwestie van minuten wordt toegezonden.

Starten is eenvoudig: Je meldt je aan op https://transip.nl/stack, je vult de code die je krijgt toegemaild in op de website, je maakt je account met stacknaam en wachtwoord, en voor je het weet heb je 1000 GB voor nop.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/400.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/401.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

De reden om Stack te gebruiken in deze reeks is dat ze een goede implementatie hebben met Synology en het eenvoudig is om die gratis Terabyte aan je NAS te koppelen alsof het een extra harde schijf is. Ook die installatie stelt geen paasei voor. Open File Station -> Tools -> Remote Connection -> Connection Setup (Let op: Ik gebruik een Engelstalig Synology OS).

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/402.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/403.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Vervolgens kies je WebDAV, vul je de hokjes als volgt in (uiteraard jouw stacknaam, stack gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen), en nadat je apply drukt heb je direct naast je eigen in de NAS aanwezige mappen de extra WebDAV stackstorage opslagruimte! Meer is het niet, je hebt nu gewoon een extra map waar je die 1000GB aan data in kwijt kan. Doe ermee wat je wilt zou je denken.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/404.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/405.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Daar kan je genoegen mee nemen, gewoon extra ruimte die je flexibel kan benaderen vanaf andere devices, etcetera. Wij gaan echter iets verder door, en zetten een automatische synchronsatie op van een map (of mappen) op je NAS naar deze Stack storage. Wederom: geen waterdichte backup, maar wel iets van een vangnet.

Met behulp van Synology Cloud Sync kunnen we dit opzetten. Package Center -> Backup -> Cloud Sync installeren. Daarna openen we Cloud Sync en kiezen we wederom voor WebDAV en vullen we jouwstacknaam.stackstorage.com/remote.php/webdav als server in, en onze account en wachtwoord van de Stack ruimte.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/406.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/407.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/408.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

De volgende instellingen zijn naar eigen wens in te vullen. Hier kiezen wij voor een generieke naam, selecteren we dat we de ‘my pictures’ folder automatisch gesynchroniseerd willen hebben naar de root folder of hoofdmap in onze Stack storage, en kunnen we kiezen welke vorm van synchronisatie er plaats vindt. Standaard is Bidirectioneel, oftewel een aanpassing aan de NAS of Cloud kant wordt doorgevoerd naar de andere kant, maar je kan er ook éénrichtingsverkeer van maken. Wij selecteren hier “upload local changes only” oftewel aanpassingen in de My Pictures map op de NAS worden doorgevoerd op de Stack opslag. Ook kiezen we voor Encryptie, zodat de bestanden door iemand die toegang krijgt tot onze Stack de data niet kan uitlezen, al moet je er wel rekening mee houden dat je die data dan later enkel via een Synology NAS met dezelfde logingegevens kan uitlezen. Ben je een eenvoudige gebruiker en wens je enkel wat niet gevoelige data weg te zetten is het uitschakelen van encryptie wellicht eenvoudiger.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/409.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Schedule is wel handig om naar te kijken. Onze My Pictures folder is gigantisch, en constant syncen vertraagd de verbinding dan. Enkel in de nacht synchroniseren beperkt impact op ons gebruik.

Een ander, veel groter voordeel is dat dit een extra buffer geeft in geval van problemen met de data op je NAS. Stel dat je slechts elke zondag nacht de backup laat maken en woensdag wordt al je data geinfecteerd, dan is de kans groot dat je Stack data alsnog te benaderen valt. Het is niet ondenkbaar dat er wel iets mee gebeurd, maar de meeste virussen zijn er niet op gericht om via een bepaalde omweg toch in je Stack storage te komen, of zelfs om binnen je Synology OS je WebDAV te benaderen. Nogmaals: Niet waterdicht, maar vele malen veiliger en beter dan het niet hebben van een vangnet.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/410.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Dat Stack gratis is is natuurlijk erg leuk, maar uiteraard zit er wel een verdienmodel aan Stack vast voor TransIP. Het blijft een bedrijf natuurlijk en zoals we allemaal weten zijn bedrijven evil en willen ze geld. Althans ik mag toch hopen dat ze hun werknemers meer betalen dan gratis opslag.

Hoe dan? Wil je meer dan 1000GB dan mag je ervoor betalen, al is 10 euro voor een extra 1000GB erbij geen onaardige prijs. Ook krijg je daar dan wel een ‘echte’ backup functie bij, terwijl dat juist de zwakke plek is van het gratis abonnement, zeker wanneer de veiligheid van je data echt van belang is voor je zal de bovenstaande oplossing simpelweg niet voldoen. Ook zien we in het overzicht nog wat andere voordelen waar je naar kan kijken, zoals je eigen persoonlijke webadres kunnen koppelen (als je een domein koopt), en het feit dat je data in Nederland wordt opgeslagen zal toch als positief ervaren worden. Voor de liefhebber: foto’s direct vanuit je Stack met anderen delen kan ook, maar wij houden hier inhoudelijk verder bij de opslag en synchronisatie koppeling met een Synology NAS. Echter wanneer ik iets schrijf over een dienst van een merk (en voor de goede orde ik schrijf dit als tevreden gebruiker van Stack, ik ken ze verder niet) vind ik het niet meer dan redelijk om netjes aan te geven hoe zij eventueel een boterham kunnen verdienen. Wel vraag ik mij af hoeveel mensen er daadwerkelijk voor betalen, want het gratis aanbod van deze club is toch wel bijzonder sterk, zeker in combinatie met een Synology NAS.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten! In deel vier gaan we in elk geval alvast kijken naar een degelijke en zeer betaalbare cloud backup mogelijkheid..

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack

Volgende: AMD Radeon RX Vega 64 Unboxing 08-'17 AMD Radeon RX Vega 64 Unboxing
Volgende: A noob starts 3D Printing... 07-'17 A noob starts 3D Printing...

Reacties


Door Tweakers user Frozen, maandag 7 augustus 2017 16:55

Heel erg handig deze blogserie! Ik zit er nog steeds over te twijfelen er eentje aan te schaffen. Bovendien is 10 euro voor 1000GB extra natuurlijk heel erg goedkoop. Voor nu ik het nog maar even op deze: https://www.youtube.com/watch?v=Ah__nj98fCI

Door Tweakers user nooberke, maandag 7 augustus 2017 17:04

Ah zit er tegenwoordig een schedule in cloud sync

Hier draait een old fashioned taak die cloud sync één nacht per week aanzet en weer uit :+

Door Tweakers user LAD93, maandag 7 augustus 2017 17:23

En dan is het toch zonde dat Stack van TransIP (nog?) geen .sparse bestanden accepteert. Ik zou heel graag HyperBackup van Synology gebruiken, maar dat zit er dus niet in

Door Tweakers user tim085, maandag 7 augustus 2017 17:31

Een ideetje voor de paranoïde gebruikers onder ons (inclusief mezelf).
Ik wou een systeem om geautomatiseerd mijn aankoopbewijzen in te scannen, zodat ik in geval van een natuurramp (overstroming, of erger, brand) toch nog een backup heb in digitale vorm, en met voorkeur gesynced met een clouddienst.
Wat je dan doet, is een drive mounten à la Stack of een variant daarvan, en een folder backup draaien van bijvoorbeeld /Private/aankoopbewijzen/ naar een remote map ginder.
Mijn AIO printer/scanner kan scannen naar een SMB netwerkshare, en heeft hiervoor een preset gekregen.

Dus concreet kom ik thuis van de winkel met nieuw spul, ik leg de factuur onder de scanner en met een druk op de knop komt deze op mijn NAS terecht, in de correcte map. 's Nachts draait dan een backup, zodat Stack netjes mijn aankoopbewijzen stockeert.

Bijkomend voordeel is dat kassatickets (op thermopapier geprint) nog steeds goed leesbaar zijn als je ze nodig hebt, en dat alles ook nog eens chronologisch georganiseerd staat, zonder dat je hier extra werk moet voor verrichten (op voorwaarde dat je ze dan vrij snel scant natuurlijk).

Ik weet dat het vergezocht lijkt, maar ik heb ooit al eens een brand meegemaakt, en ik kan je verzekeren dat het een stuk eenvoudiger handelen met verzekeringen is indien je papierwerk niet verloren gaat.
Het is maar een ideetje.

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 augustus 2017 20:26

Frozen schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 16:55:
Heel erg handig deze blogserie! Ik zit er nog steeds over te twijfelen er eentje aan te schaffen. Bovendien is 10 euro voor 1000GB extra natuurlijk heel erg goedkoop. Voor nu ik het nog maar even op deze: https://www.youtube.com/watch?v=Ah__nj98fCI
Eens, en een slechte deal is het zeker niet. Overigens kan ik zo'n geval nog altijd prima aanraden hoor, de thuisserver voldoet ook nog prima (en heeft veel meer drives), maar zo'n NAS is toch wel verdomde makkelijk als je binnen de lijntjes kleurt.
nooberke schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 17:04:
Ah zit er tegenwoordig een schedule in cloud sync

Hier draait een old fashioned taak die cloud sync één nacht per week aanzet en weer uit :+
Jazeker :D Zou echter niet weten wanneer het erbij is gekomen. Ach joh, zo'n taakje werkt ook :D
LAD93 schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 17:23:
En dan is het toch zonde dat Stack van TransIP (nog?) geen .sparse bestanden accepteert. Ik zou heel graag HyperBackup van Synology gebruiken, maar dat zit er dus niet in
100% Eens. Dat zou van Stack natuurlijk een echte lekkere backup maken. Maar tot zover ik weet kan dat nog altijd niet, of het moet in grofweg de laatste 3 weken zijn toegevoegd...

Er liepen wel threads ergens waarom het niet zo eenvoudig is als we zouden denken. Desondanks: jammer.

Door Tweakers user Foritain, maandag 7 augustus 2017 20:28

tim085 schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 17:31:
Een ideetje voor de paranoïde gebruikers onder ons (inclusief mezelf).
Ik wou een systeem om geautomatiseerd mijn aankoopbewijzen in te scannen, zodat ik in geval van een natuurramp (overstroming, of erger, brand) toch nog een backup heb in digitale vorm, en met voorkeur gesynced met een clouddienst.
Wat je dan doet, is een drive mounten à la Stack of een variant daarvan, en een folder backup draaien van bijvoorbeeld /Private/aankoopbewijzen/ naar een remote map ginder.
Mijn AIO printer/scanner kan scannen naar een SMB netwerkshare, en heeft hiervoor een preset gekregen.

Dus concreet kom ik thuis van de winkel met nieuw spul, ik leg de factuur onder de scanner en met een druk op de knop komt deze op mijn NAS terecht, in de correcte map. 's Nachts draait dan een backup, zodat Stack netjes mijn aankoopbewijzen stockeert.

Bijkomend voordeel is dat kassatickets (op thermopapier geprint) nog steeds goed leesbaar zijn als je ze nodig hebt, en dat alles ook nog eens chronologisch georganiseerd staat, zonder dat je hier extra werk moet voor verrichten (op voorwaarde dat je ze dan vrij snel scant natuurlijk).

Ik weet dat het vergezocht lijkt, maar ik heb ooit al eens een brand meegemaakt, en ik kan je verzekeren dat het een stuk eenvoudiger handelen met verzekeringen is indien je papierwerk niet verloren gaat.
Het is maar een ideetje.
Ik scan mijn bonnetjes al jaren in. Scheelt een hoop gezeik en werk. Heel soms krijg je wel zo'n zeiknicht bij de kassa die denkt dat alleen een origineel bonnetje mag (waarom tig zaken dan aanraden te scannen vanwege verlies van die meuk inkt he...), maar soms op je strepen staan enzo ;)

En zoals je zegt: dit is weliswaar geen waterdichte backup, een extra laag is het zeker.

Door Tweakers user plofkip, maandag 7 augustus 2017 22:21

Leuke blogpost!


Door Tweakers user Spekkie88, dinsdag 8 augustus 2017 01:46

Duidelijk geschreven!
Toch een paar kleine tips voor het jip-en-janneke deel:

- ik meen me te herinneren dat ik wel eens in de problemen ben gekomen door niet eerst als gebruiker via de website mijn stack te benaderen voordat ik met webdav aan de slag ging, omdat anders het "welkom scherm" roet in het eten gooit...

- let op dat bestanden die je weggooit via webdav (al dan niet automatisch) in de prullenbak van je stack terecht komen, deze prullenbak leegt zich NIET automatisch en telt mee voor je totale opslag! Dus als je 500GB in je stack prullenbak hebt zitten ben je gewoon de helft van je opslag kwijt totdat je je prullenbak leegt... Er worden ook GEEN bestanden verwijdert uit je prullenbak als je stack vol is en je er meer bestanden naartoe wil sturen... (gevalletje been there done that...)

- iets meer pro tip, als je je stack ook nog voor andere doeleinden wil gebruiken of bijvoorbeeld je backup space wil limiteren kan je ook een extra gebruiker (of tig) aanmaken met ieder hun eigen login, wachtwoord en limiet.

Over de verdiensten van stack: Ik denk dat ze het meer gebruiken als promotie, TransIP verdient zijn brood (voor stack) met hosting en dat doen ze nu nog steeds. Daarnaast wordt er nergens een woord gerept over garanties dat de dienst gratis blijft en/of blijft bestaan... Het zou dus zomaar kunnen dat ze de stekker eruit trekken of geld gaan vragen...

Desalniettemin heb ik verder niets dan lof over de dienst en zelfs met enige regelmaat vragen gesteld via het ticket systeem waarbij ik altijd snel, netjes en kundig te woord ben gestaan. Daar kan menig betaalde dienst nog heel veel van leren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 augustus 2017 01:50]


Door Tweakers user WTBram, dinsdag 8 augustus 2017 12:41

Spekkie88 schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 01:46:
Over de verdiensten van stack: Ik denk dat ze het meer gebruiken als promotie, TransIP verdient zijn brood (voor stack) met hosting en dat doen ze nu nog steeds. Daarnaast wordt er nergens een woord gerept over garanties dat de dienst gratis blijft en/of blijft bestaan... Het zou dus zomaar kunnen dat ze de stekker eruit trekken of geld gaan vragen...

Desalniettemin heb ik verder niets dan lof over de dienst en zelfs met enige regelmaat vragen gesteld via het ticket systeem waarbij ik altijd snel, netjes en kundig te woord ben gestaan. Daar kan menig betaalde dienst nog heel veel van leren.
Het zou mij ook niet verbazen dat er op een gegeven moment geld voor gerekend gaat worden. TransIP is opgericht door Ali Niknam, die ook Bunq heeft opgericht.
Enkele dagen geleden werd het laag geprijsde Bunq abonnement plotseling vrij veel duurder:
Klanten Bunq klagen over invoering duur premium abonnement

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 augustus 2017 12:43]


Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 8 augustus 2017 12:53

tim085 schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 17:31:
Een ideetje voor de paranoïde gebruikers onder ons (inclusief mezelf).
Ik wou een systeem om geautomatiseerd mijn aankoopbewijzen in te scannen
[...]
Ik laat facturen die via de mail binnenkomen met een IFTTT-recipe automatisch naar Dropbox zetten, is ook erg handig gebleken: https://gathering.tweaker...message/45173974#45173974


Verder is Stack wel leuk, maar Cloud Sync is geen backup! Het synchroniseert alleen A met B. Als je op A iets weggooit dan doet de Synology dat ook op B (tenzij je zegt dat de Syno dat niet mag doen, maar dan moet je het op twee plekken gaan verwijderen als je gewoon wilt opschonen). En als je het bestand verprutst (of een cryptolocker doet dat voor je...) op locatie A, dan synct de Synology het bestand vrolijk naar je Stack toe. Ik heb daar toch liever een andere oplossing voor zodat je versioning hebt.

Stack valt daardoor voor mij in de praktijk wat tegen, ook omdat je (zoals hierboven ook al werd gezegd) geen gebruik kunt maken van de 'Hyper Backup' package. Ik zie het dus meer als een soort cloud USB-stick, niet als backup.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 augustus 2017 12:57]


Door Tweakers user Spekkie88, dinsdag 8 augustus 2017 13:15

ThinkPad schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 12:53:
[...]

Ik laat facturen die via de mail binnenkomen met een IFTTT-recipe automatisch naar Dropbox zetten, is ook erg handig gebleken: https://gathering.tweaker...message/45173974#45173974


Verder is Stack wel leuk, maar Cloud Sync is geen backup! Het synchroniseert alleen A met B. Als je op A iets weggooit dan doet de Synology dat ook op B (tenzij je zegt dat de Syno dat niet mag doen, maar dan moet je het op twee plekken gaan verwijderen als je gewoon wilt opschonen). En als je het bestand verprutst (of een cryptolocker doet dat voor je...) op locatie A, dan synct de Synology het bestand vrolijk naar je Stack toe. Ik heb daar toch liever een andere oplossing voor zodat je versioning hebt.

Stack valt daardoor voor mij in de praktijk wat tegen, ook omdat je (zoals hierboven ook al werd gezegd) geen gebruik kunt maken van de 'Hyper Backup' package. Ik zie het dus meer als een soort cloud USB-stick, niet als backup.
Dat is zeer afhankelijk van hoe je het inricht, ik gebruik stack wel degelijk als full offsite back-up via webdav, maar dan via duplicity... Het grootste nadeel is dus dat ik na een maandelijkse full backup niet moet vergeten ergens die maand de prullenbak van stack te legen...

In de omschrijving van deze post wordt ook aangehaald dat dit geen echte manier van backuppen is en hoe dat wél te doen komt in het volgende deel aan bod.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 augustus 2017 13:16]


Door Tweakers user Foritain, dinsdag 8 augustus 2017 14:21

Thanks :D Ik reagereen even in-line in italic.
Spekkie88 schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 01:46:
Duidelijk geschreven!
Toch een paar kleine tips voor het jip-en-janneke deel:

- ik meen me te herinneren dat ik wel eens in de problemen ben gekomen door niet eerst als gebruiker via de website mijn stack te benaderen voordat ik met webdav aan de slag ging, omdat anders het "welkom scherm" roet in het eten gooit...

Mooie tip!

- let op dat bestanden die je weggooit via webdav (al dan niet automatisch) in de prullenbak van je stack terecht komen, deze prullenbak leegt zich NIET automatisch en telt mee voor je totale opslag! Dus als je 500GB in je stack prullenbak hebt zitten ben je gewoon de helft van je opslag kwijt totdat je je prullenbak leegt... Er worden ook GEEN bestanden verwijdert uit je prullenbak als je stack vol is en je er meer bestanden naartoe wil sturen... (gevalletje been there done that...)

Dito :D

- iets meer pro tip, als je je stack ook nog voor andere doeleinden wil gebruiken of bijvoorbeeld je backup space wil limiteren kan je ook een extra gebruiker (of tig) aanmaken met ieder hun eigen login, wachtwoord en limiet.

Dito :D

Over de verdiensten van stack: Ik denk dat ze het meer gebruiken als promotie, TransIP verdient zijn brood (voor stack) met hosting en dat doen ze nu nog steeds. Daarnaast wordt er nergens een woord gerept over garanties dat de dienst gratis blijft en/of blijft bestaan... Het zou dus zomaar kunnen dat ze de stekker eruit trekken of geld gaan vragen...

Desalniettemin heb ik verder niets dan lof over de dienst en zelfs met enige regelmaat vragen gesteld via het ticket systeem waarbij ik altijd snel, netjes en kundig te woord ben gestaan. Daar kan menig betaalde dienst nog heel veel van leren.

Dat risico bestaat zeker, en bij prijsvechters natuurlijk des te meer, maar neemt niet weg dat ook de grote jongens dat risico kennen. Al is het niet het hele bedrijf kan het alsnog de dienst zijn. Hoe 'goed' je backup dan ook is, dat moet je ook incalculeren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 augustus 2017 14:21]


Door Tweakers user Foritain, dinsdag 8 augustus 2017 14:22

MasterBeer schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 12:41:
[...]

Het zou mij ook niet verbazen dat er op een gegeven moment geld voor gerekend gaat worden. TransIP is opgericht door Ali Niknam, die ook Bunq heeft opgericht.
Enkele dagen geleden werd het laag geprijsde Bunq abonnement plotseling vrij veel duurder:
Klanten Bunq klagen over invoering duur premium abonnement
Dat wist ik niet, leuke info :D en zoals hierboven, dat risico is inderdaad aanwezig, maar altijd en overal elders ook.

Door Tweakers user Foritain, dinsdag 8 augustus 2017 14:24

Spekkie88 schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 13:15:
[Verder is Stack wel leuk, maar Cloud Sync is geen backup! Het synchroniseert alleen A met B. Als je op A iets weggooit dan doet de Synology dat ook op B (tenzij je zegt dat de Syno dat niet mag doen, maar dan moet je het op twee plekken gaan verwijderen als je gewoon wilt opschonen). En als je het bestand verprutst (of een cryptolocker doet dat voor je...) op locatie A, dan synct de Synology het bestand vrolijk naar je Stack toe. Ik heb daar toch liever een andere oplossing voor zodat je versioning hebt. Stack valt daardoor voor mij in de praktijk wat tegen, ook omdat je (zoals hierboven ook al werd gezegd) geen gebruik kunt maken van de 'Hyper Backup' package. Ik zie het dus meer als een soort cloud USB-stick, niet als backup.]

Dat is zeer afhankelijk van hoe je het inricht, ik gebruik stack wel degelijk als full offsite back-up via webdav, maar dan via duplicity... Het grootste nadeel is dus dat ik na een maandelijkse full backup niet moet vergeten ergens die maand de prullenbak van stack te legen...

In de omschrijving van deze post wordt ook aangehaald dat dit geen echte manier van backuppen is en hoe dat wél te doen komt in het volgende deel aan bod.
Ik geef het bewust aan inderdaad. Maar ook in deel 4 geef ik bewust aan dat je je niet blind moet staren op het concept 'goede backup'. Zoals je hierboven al aankaart zijn er altijd risico's verbonden, ook aan een 'echte' cloud backup. Dan zit je al snel aan twee backups vast, en dan denk ik dat jouw voorbeeld met Stack als extra optie helemaal zo gek niet is.

Door Tweakers user FvdM, woensdag 9 augustus 2017 00:35

Zoals al aangegeven is Stack niet geschikt voor backups doordat het geen .sparse bestanden accepteert, maar ook is de transfer snelheid daar veel te traag voor. Zelf heb ik gewoon een Google Drive abonnement genomen waar Hyper Backup gecodeerde backups naar toe schrijft met rotation. Daarmee haal ik vanuit huis 96 Mbit/s waardoor het proces lekker snel klaar is en doordat het toch meerdere crypto lagen heeft van Time Machine en Hyper Backup samen, maakt het me niet uit dat het bij een van de grootste dataminers ter wereld staat. :+

Ik ben benieuwd naar Deel 4!

Door Tweakers user mmniet, woensdag 9 augustus 2017 10:51

erg goede blog. Had het al precies zo ingesteld, maar toch met interesse gelezen. Sommige comments zijn erg nuttig (zoals de prullenbak legen tip)

Door Tweakers user mmniet, woensdag 9 augustus 2017 10:55

aanvullend, wat voor scanner is goedkoop en die naar een netwerk locatie kan scannen?

Door Tweakers user R20141016, woensdag 9 augustus 2017 12:03

bij mij synchroniseerde cloudsync niet alle bestanden naar mijn stack....
Hij maakte wel al mappen aan maar hij synchroniseerde niet alle bestanden.

Heb van ellende maar een big storage module aangeschaft bij TransIP en die aan mijn VPS geknoopt. Op de NAS heb ik een script gemaakt die elke nacht een scp uitvoerd naar mijn big storage oplossing. Uiteraard met SSH key's zodat ik niet handmatig mijn password hoef in te voeren. :-)

Door Tweakers user Milmoor, woensdag 9 augustus 2017 13:02

Wordt de encryptie server site of client site geregeld? Het eerste maakt deduplicatie door Transip mogelijk, maar het tweede is natuurlijk veiliger. Bij een aantal cloud diensten werd client site gecommuniceerd/gesuggereerd, maar bleek het server site te zijn.

Door Tweakers user R20141016, woensdag 9 augustus 2017 15:23

Milmoor schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 13:02:
Wordt de encryptie server site of client site geregeld? Het eerste maakt deduplicatie door Transip mogelijk, maar het tweede is natuurlijk veiliger. Bij een aantal cloud diensten werd client site gecommuniceerd/gesuggereerd, maar bleek het server site te zijn.
Volgens mij doet TransIP stack niet aan encryptie....indien je dit wilt moet je zelf de folders encrypten en die laten syncen naar Stack.....

Door Tweakers user etrans, woensdag 9 augustus 2017 15:34

Veelgestelde vragen
De privacy en encryptie op STACK

"De veiligheid van je data vinden wij erg belangrijk bij TransIP en daarom is je data ook versleuteld met een 256-bit AES sleutel. Tevens verloopt de connectie ongeacht welke cliënt je gebruikt altijd via https zodat het verkeer van en naar je STACK ook altijd versleuteld is.

Om STACK tot een geweldig product te maken zijn voor ons een aantal dingen van belang, waaronder het gemakkelijk delen van je bestanden en het eenvoudig koppelen van je STACK aan je apparaten via WebDAV. Hierdoor kunnen wij alleen server-side encryptie toepassen en geen end-to-end encryptie. Dit betekent dan ook dat de encryptie sleutel in bezit is van TransIP en deze wordt los van de storage server opgeslagen. Wanneer je de data opvraagt, wordt deze on the fly decrypted op de servers waar we de data beschikbaar maken. Dit is dus bijvoorbeeld ook nodig bij een (automatische) migratie van je STACK naar een andere fysieke server om down-time te minimaliseren / voorkomen.

Wij hebben een strikte procedure in het geval er toegang tot deze keys noodzakelijk is (waar wij om veiligheidsredenen geen verder informatie over kunnen geven)."


https://www.transip.nl/kn...cy-en-encryptie-op-stack/

Door Tweakers user Snuurtje, woensdag 9 augustus 2017 17:30

Werkt stack al een beetje vlekkeloos? Ik heb het een tijdje getest en kreeg toen regelmatig errors over te grote bestanden en bepaalde extensies die niet gesynced konden worden door het formaat. Dat haalde het nut voor mij al onderuit. Wil gewoon een map kunnen syncen zonder nadenken over wat er wel of niet in mag zitten.

Door Tweakers user tim085, donderdag 10 augustus 2017 12:40

mmniet schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 10:55:
aanvullend, wat voor scanner is goedkoop en die naar een netwerk locatie kan scannen?
ik maak gebruik van een HP Officejet Pro 8600, maar je kan ook gewoon prima vanaf goedkopere AIO scannen, er zijn er al vanaf €50
categorie: Printers

Door Tweakers user Foritain, donderdag 10 augustus 2017 21:00

FvdM schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 00:35:
Zoals al aangegeven is Stack niet geschikt voor backups doordat het geen .sparse bestanden accepteert, maar ook is de transfer snelheid daar veel te traag voor. Zelf heb ik gewoon een Google Drive abonnement genomen waar Hyper Backup gecodeerde backups naar toe schrijft met rotation. Daarmee haal ik vanuit huis 96 Mbit/s waardoor het proces lekker snel klaar is en doordat het toch meerdere crypto lagen heeft van Time Machine en Hyper Backup samen, maakt het me niet uit dat het bij een van de grootste dataminers ter wereld staat. :+

Ik ben benieuwd naar Deel 4!
Als je heel veel grote bestanden dagelijks toevoegd kan snelheid wellciht een issue zijn? Ik moet zeggen, ik gebruik het her en der voor wat extra opslag, en het is nimmer een issue gebleken om wat nieuwe foto mappen e.d. ergens in de nacht er door heen te duwen. Nooit verdiept in de snelheden echter, dus ik hou een slag om de arm.

Door Tweakers user Foritain, donderdag 10 augustus 2017 21:01

mmniet schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 10:51:
erg goede blog. Had het al precies zo ingesteld, maar toch met interesse gelezen. Sommige comments zijn erg nuttig (zoals de prullenbak legen tip)
Thanks, en eens :d
rsmits007 schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 12:03:
bij mij synchroniseerde cloudsync niet alle bestanden naar mijn stack....
Hij maakte wel al mappen aan maar hij synchroniseerde niet alle bestanden.

Heb van ellende maar een big storage module aangeschaft bij TransIP en die aan mijn VPS geknoopt. Op de NAS heb ik een script gemaakt die elke nacht een scp uitvoerd naar mijn big storage oplossing. Uiteraard met SSH key's zodat ik niet handmatig mijn password hoef in te voeren. :-)
Welke bestanden ging het op mis? Ik heb geen exoten in de mappen zitten iig, enkel word/excel, fotos, videos, dat soort standaard meuk. Voor serieuze doeleinden maak ik hier geen gebruik van.

Door Tweakers user Foritain, donderdag 10 augustus 2017 21:02

Milmoor schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 13:02:
Wordt de encryptie server site of client site geregeld? Het eerste maakt deduplicatie door Transip mogelijk, maar het tweede is natuurlijk veiliger. Bij een aantal cloud diensten werd client site gecommuniceerd/gesuggereerd, maar bleek het server site te zijn.
rsmits007 schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 15:23:
[...]

Volgens mij doet TransIP stack niet aan encryptie....indien je dit wilt moet je zelf de folders encrypten en die laten syncen naar Stack.....
etrans schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 15:34:
Veelgestelde vragen
De privacy en encryptie op STACK

"De veiligheid van je data vinden wij erg belangrijk bij TransIP en daarom is je data ook versleuteld met een 256-bit AES sleutel. Tevens verloopt de connectie ongeacht welke cliënt je gebruikt altijd via https zodat het verkeer van en naar je STACK ook altijd versleuteld is.

Om STACK tot een geweldig product te maken zijn voor ons een aantal dingen van belang, waaronder het gemakkelijk delen van je bestanden en het eenvoudig koppelen van je STACK aan je apparaten via WebDAV. Hierdoor kunnen wij alleen server-side encryptie toepassen en geen end-to-end encryptie. Dit betekent dan ook dat de encryptie sleutel in bezit is van TransIP en deze wordt los van de storage server opgeslagen. Wanneer je de data opvraagt, wordt deze on the fly decrypted op de servers waar we de data beschikbaar maken. Dit is dus bijvoorbeeld ook nodig bij een (automatische) migratie van je STACK naar een andere fysieke server om down-time te minimaliseren / voorkomen.

Wij hebben een strikte procedure in het geval er toegang tot deze keys noodzakelijk is (waar wij om veiligheidsredenen geen verder informatie over kunnen geven)."


https://www.transip.nl/kn...cy-en-encryptie-op-stack/
Echter wanneer je Encryptie invult in je Synology installatieproces dan is het toch de Synology die vooraf, lokaal, encryptie toepast? Of zie ik dit nu verkeerd?

Door Tweakers user Mr_gadget, vrijdag 11 augustus 2017 15:02

Foritain schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 21:02:
[...]

[...]

[...]


Echter wanneer je Encryptie invult in je Synology installatieproces dan is het toch de Synology die vooraf, lokaal, encryptie toepast? Of zie ik dit nu verkeerd?
Klopt, cloudstation versleuteld de boel ook nog. Je kan wel dan nog de filename zien maar niet de inhoud. Ze kunnen zien dat je foritain_naakt.jpg hebt maar niet wat erop te zien is. De extra versleuteling van STACK zelf regelt dan dat de naam ook niet meer te herkennen is :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 augustus 2017 15:03]


Door Tweakers user Foritain, vrijdag 11 augustus 2017 15:13

Mr_gadget schreef op vrijdag 11 augustus 2017 @ 15:02:
[...]

Klopt, cloudstation versleuteld de boel ook nog. Je kan wel dan nog de filename zien maar niet de inhoud. Ze kunnen zien dat je foritain_naakt.jpg hebt maar niet wat erop te zien is. De extra versleuteling van STACK zelf regelt dan dat de naam ook niet meer te herkennen is :)
Hey hoe ken jij mijn filenames... :X

Door Tweakers user R20141016, maandag 14 augustus 2017 10:52

Foritain schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 21:01:
[...]


Thanks, en eens :d


[...]


Welke bestanden ging het op mis? Ik heb geen exoten in de mappen zitten iig, enkel word/excel, fotos, videos, dat soort standaard meuk. Voor serieuze doeleinden maak ik hier geen gebruik van.
Van alles. Word/Excel/JPG. En sommige bestanden gaan wel goed andere weer niet.....

Door Tweakers user ArnieNFW, woensdag 15 november 2017 10:28

Dank voor de tip; heb al een aantal jaren gratis TransIP en ook een Synology; maar de combinatie was nieuw voor me. Vanavond proberen :-)

Door Tweakers user ArnieNFW, donderdag 23 november 2017 08:46

Vraagje: is de losse dycryptietool die Synology aanbiedt de enige mogelijkheid om via deze weg encrypted cloud opgeslagen bestanden weer te decrypten?

Door Shanquish, woensdag 8 augustus 2018 19:49

He jammer, ik wilde dit ook eens proberen, maar ben er rijkelijk laat mee :'(
https://www.transip.nl/kn...en-invitecode-voor-stack/

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)