Synology NAS Exp pt5: Twee Synology NAS-devices actief synchroniseren met Resilio Sync

Door Foritain op maandag 13 november 2017 14:16 - Reacties (9)
Categorie: Synology Experience, Views: 3.749

Synology NAS experience part 5 –
Twee Synology NAS-devices actief synchroniseren met Resilio Sync

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Zei ik Synology DS916+? Ik bedoelde DS916+ en de DS918+. We willen actief kunnen werken op twee fysieke locaties en waren zeer tevreden over de DS916+ en de mogelijkheden van het Synology DSM OS, dus die stap lag voor de hand. Synology had de DS918+ uitgebracht als opvolger van de DS916+, dus meteen het nieuwste model erbij. De doelstelling van vandaag is simpel: beide locaties moeten in sync zijn, oftewel als ik op kantoor A een documentje aanpas wil ik dat dit op thuiswerkplek B ook te zien is, en onmiddelijk.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/303.jpg

Voor de geïnteresseerden, wat is er nieuw in de DS918+? De Pentium N3710 maakt plaats voor een Celeron J3455, die overigens wel krachtiger is ondanks de Celeron benaming, standaard geheugen is opgekrikt van 2GB naar 4GB (maar nog altijd uitbreidbaar), en er zitten nu twee dedicated M.2 NVMe SSD cache sloten in. Geen slechte trade-off tegen een derde USB poort die ik zelf in elk geval nimmer gebruik. Ik moet toegeven dat een DS416 in de tijd ook had volstaan, maar met de extra SSD cache optie die niet ten koste gaat van je vier bays vind ik de DS918+ meer dan voorheen een redelijke upgrade boven het echte mainstream model. Gezien de prijzen gelijk zijn gebleven is er weinig argument om niet direct voor de 918+ te gaan als je een 916+ op het oog had.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/334.jpg

Meteen een opslag upgrade, twee maal 8TB Western Digital Red (Raid 1 om op deze NAS de optie open te houden voor eventuele tests), plus twee WD Black NVMe SSD's. Deze zijn primair om te testen als SSD's, maar we moeten binnenkort ook kijken hoe een NVMe SSD cache uitpakt natuurlijk.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/300.jpg

Eerdere stukken over Synology zoals de 1000GB gratis opslag via Stack en backup via Backblaze B2 blijven even goed van toepassing op dit model. Ook de installatieprocedure die we hebben doorlopen met de DS916+ en is letterlijk exact hetzelfde gebleven en gaan we dus niet opnieuw bespreken, overigens dito voor een DS216j als je een budget model overweegt. Maar een nieuwe NAS en een setje van twee zet de deur open voor nieuwe ideeën. Vandaag gaan we er twee syncen voor actieve collaboratie op twee locaties, we gaan in het volgende stuk M.2 cache inschakelen, en verder blijven we open staan voor leuke tips van jullie voor vervolgdelen; laat vooral van je horen!

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Sharesync, of toch niet
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

De attente lezer zal bij het zien van de titel al hebben geweten dat deze reeks geen pure lofzang aan het adres van Synology zal worden. Ben ik tot dusver zeer tevreden? Zeker, maar niet alle geboden diensten werken even goed als ik graag wil. Wat ik wilde is een goede, actieve synchronisatie tussen twee stevige modellen uit het Synology assortiment (dus geen backup van A naar B), waarvoor Synology aangeeft dat je de Synology Cloud Station Server app op één van de machines draait, en de ShareSync app op de ander. In theorie werkt dit als een soort Google Drive in eigen beheer; alles gaat naar de server (één NAS die die taak krijgt), en komt vervolgens weer terug naar alle gekoppelde clients.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/500.png

In de praktijk bleek het echter een puur verlies van twee avonden tijd om vervolgens nog geen stap verder te zijn. Ondanks dat beide systemen handmatig waren voorzien van exact dezelfde datasets (wel honderduizenden bestanden, enkele TB’s) werd er niet succesvol geïndexeerd, gesynchroniseerd, en kon ik na dagenlang wachten nog niets. Beide units binnen dezelfde LAN halen bood geen oplossing, en het ergste was dat de systemen weinig leken te doen terwijl de applicaties niets relevants konden melden. Een hele nieuwe start met een pre-seeded server en een lege client, en één met een lege server en pre-seeded client, kwam tot eenzelfde resultaat. Ik had eerder een vergelijkbare eerdere ervaring tussen NAS en Windows server, maar dat had ik in de tijd afgeschreven als een probleem met de Windows client. Nu twijfel ik daaraan, en aan Sharesync als betrouwbare tool.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Resilio sync to the rescue!
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Kortom, ik was er klaar mee. Na eerdere goede ervaringen met Resilio Sync, voorheen Bittorrent Sync, de keuze gemaakt om die kant op te gaan, en als ik zeg dat ik in een half uurtje werk en een drietal uurtjes wachttijd (gezien het indexeren van alle bestanden) klaar was zegt dat genoeg. Resilio sync is een voortbordurseel op torrent technieken waarmee file synchronisatie mogelijk is zonder dat de data ergens wordt opgeslagen, en met encryptiemogelijkheden dat je ook geen gezeur hebt. Andere voordelen zijn het niet hoeven prutsen met port forwardings en firewalls, wat dit allemaal wat toegankelijker houdt.

Omdat Resilio niet standaard in het package centre te vinden is moeten we de installatiebestanden downloaden, dat kan hier: https://help.resilio.com/...ticles/206664850-Synology

Daar staat ook een tool om te leren welke versie je nodig hebt, voor zowel de DS916+ als de DS918+ is dat x64. We gaan voor versie 2.5 gezien we gebruik maken van DSM 6.1. We klikken Manual Install in package centre, en een paar tellen later draait Resilio Sync. Maak een notitie van het IP adres voor je eigen gemak, en klik erop om sync te openen. Geen zorgen, dit is ongeveer de meest ‘complexe’ stap.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/501.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/502.png

We maken een naam en wachtwoord aan voor de sync app zelf om daar in te kunnen komen, en een naam waaraan we later kunnen herkennen welk apparaat het is. Niet heel spannend wanneer je twee apparaten koppelt, maar vergeet niet dat je met deze applicatie ook eenvoudig meerdere machines in sync kan houden. Andere Synology producten, maar ook ‘gewone’ computers.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/503.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/504.png

Tweaken kan later wel, knallen! Klik de plus en selecteer een map welke je wilt syncen. Vervolgens maak je een key aan via welke de andere NAS zich aan je systeem kan koppelen. Je kan two-way sync instellen (read&write), of enkel de map-maker data naar de andere kant laten sturen. We gaan voor Read & write, want we willen alles in sync, en kopieren de sleutel naar een bestandje; de keys die worden gemaakt zijn complex dus even onthouden zit er niet in. Gemakshalve slaan we de optie om nieuwe peers goed te moeten keuren over, en geven we aan dat de code slechts één keer gebruikt kan worden. (Anders moet je na het toevoegen de eerste NAS weer in om op een vinkje te klikken, moeite!)

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/505.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/506.png

We installeren Resilio sync op de tweede NAS, en eenmaal in Sync kiezen we de optie om een key in te voeren, om vervolgens aan te geven met welke map de synchronisatie moet worden gemaakt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/507.png

En dan? Op de eerste NAS goedkeurig geven om te starten indien je de optie dat nieuwe peers toestemming moeten hebben aan hebt laten staan, en daarna is het vooral wachten. Voeg je een map toe dan wordt er eerst geïndexeerd wat erin staat, wat soms even kan duren als je het over grote aantallen hebt. Resilio sync indexeert in onze ervaring accuraat en vlot, en begint vlot met het overzetten van data. Gaat het om grote hoeveelheden dan is het absoluut wijsheid om de mappen die je wilt syncen vooraf even aan te maken en met een directe kopieer actie (bijvoorbeeld via externe HDD of overdracht binnen het netwerk) vooraf te vullen; honderden Gigabytes over een prut adsl lijntje is gewoon niet leuk ongeacht welke server je gebruikt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/508.png
Zoiets krijg je dan wanneer je meerdere mappen toevoegt. Uiteraard even de namen van de mappen onherkenbaar gemaakt. Cue grapjes over de verhouding data tussen de Misses en Misters map ;)

Maar that’s it! Simple. Bestanden wisselen om de haverklap uit, en zelfs een nieuwe fotomap van grofweg een Gigabyte staat twee minuten later aan de andere kant. Is dit voor productieomgevingen? Nee, de gratis variant is enkel voor particulier gebruik en zodoende schatten we het ook in, maar enkele maanden Resilio Sync verder en de ‘gedonder-teller’ staat nog op nul. Dat kan ik helaas van Sharesync niet zeggen.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Tips mbt Resilio Sync
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
- Again, pre-seed scheelt veel tijd als het om veel data gaat, maar is zeker niet nodig.
- Je selecteert altijd een hoofdmap om te delen, waarna alle inhoud (inclusief submappen) worden gesynct. Wil je bepaalde elementen niet gedeeld hebben dan zit je aan de betaalde versie vast, of je splitst je data op in meerdere hoofdmappen. De reden waarom je in ons overzicht veel mappen ziet is niet dat dat nodig is, maar zodat je specifieke mappen met specifieke apparaten kan delen. Tussen twee devices is daar niet per sé noodzaak toe.
- Synchroniseer je twee apparaten binnen één lan helpt het om de “LAN Encrypt Data” optie uit te schakelen, de snelheden liggen dan hoger en de belasting op het systeem is lager.
- In elke hoofdmap die je synct wordt een .sync map gemaakt, deze moet je niet verwijderen. In die map bevindt zich een map Archive. Wanneer een bestand op één NAS wordt verwijdert behoudt de sync applicatie een reservekopie in die archive map. Zo kan je ongewenste deletes eenvoudig herstellen.
- Eén van de grote voordelen van het gebruikte protocol is dat je zelf niet met port forwardings en firewalls hoeft te prutsen, maar in de geavanceerde instellingen kan je wel aangeven welke port gebruikt dient te worden, en deze eventueel openzetten naar het IP adres waar deze app op draait. Gecombineerd met de instelling om direct naar het specifieke IP adres te kijken voor sync helpt de prestaties absoluut en voorkomt gebruik van de tracker server (of relay server wanneer je netwerk echt dichtgetimmerd zit, bijv met een dubbele NAT). Gezien data encrypted is is er weinig reden tot panie, maar alle beetjes helpen.
- Niets staat je in de weg om deze tool ook te gebruiken om mappen op je PC of Mac in constante sync te houden met je Synology NAS, ongeacht de locatie. Dus als je je werkstation up-to-date wilt houden met iemand ergens anders? Go for it.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/327.jpg

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie (916+ en 918+ installatie is gelijk)
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k
Part 5 - Twee Synology NASjes actief synchroniseren met Resilio Sync

Volgende: Positief Schmositief! Deel 2 12-'17 Positief Schmositief! Deel 2
Volgende: Review: Alfawise A6 Robotstofzuiger ^___^ 11-'17 Review: Alfawise A6 Robotstofzuiger ^___^

Reacties


Door Tweakers user Jeoh, maandag 13 november 2017 17:44

Ben heel benieuwd naar de SSD cache! Hoop dat je ook gaat benchmarken.

Door Tweakers user masauri, maandag 13 november 2017 18:33

SSD Cache idd, ik heb er persoonlijk geen verschil mee gemerkt :( (1x SSD als read ingesteld)

Door Tweakers user Foritain, maandag 13 november 2017 20:08

Jeoh schreef op maandag 13 november 2017 @ 17:44:
Ben heel benieuwd naar de SSD cache! Hoop dat je ook gaat benchmarken.
masauri schreef op maandag 13 november 2017 @ 18:33:
SSD Cache idd, ik heb er persoonlijk geen verschil mee gemerkt :( (1x SSD als read ingesteld)
Ik hoop vooral te bereiken dat de geluidsproductie omlaag en burst speed wat omhoog gaat. Ik moet toegeven dat ik zelf files op een HDD zelf geen beperking vind in gebruik.

Maar hoe zouden jullie het graag gebenched zien? Een Gbit aansluiting voltrekken gaat het probleem sowieso niet zijn.. ik zou even moeten kijken of we met iometer iets moois kunnen opzetten wellicht. Maar feedback is zeker welkom.

Door Johan, dinsdag 14 november 2017 16:09

Ontzettend interessant artikel!

Ik ben momenteel bezig met een zelfde soort opzet. In mijn geval is het een vriend met een eigen bedrijf; 1 NAS thuis, 1 NAS op zn werk, beide de Synology DiskStation DS216+II. Deze wilt hij synchroon houden. Mocht een locatie compleet verdwijnen (diefstal, brand, etc) heeft hij nog steeds alle gegevens.

Ik zat al even te spieken Resilio website en zo te zien heb ik het 'Braswell' pakketje nodig voor de desbetreffende Synology's.

De NAS die thuis staat is volledig geconfigureerd en binnenkort wil ik samen met hem de NAS op z'n bedrijf configureren.

Als ik het goed begrijp is een port forward dus niet nodig? Beide apparaten maken gewoon verbinding met het internet en de Resilio applicatie doet verder de koppeling door middel van een inlogaccount en gegenereerde sleutel? Je gaf aan het einde van het verhaal aan dat portforwarding en een ip adres instellen wel voordeel heeft, dus ik denk dat ik dat ook ga doen.

Heb je verder nog tips waar ik op moet letten bij het opzetten van deze situatie?

Bedankt voor het uitschrijven, dit is precies waar ik naar op zoek was!

Groeten,
Johan

Door Tweakers user Pietervs, donderdag 16 november 2017 16:55

Interessant! Maar voor mij de opmerking dat dit pakket ook gebruikt kan worden om een schijf op een PC "in synch" te houden: precies wat ik wil! Want ik maak nu regelmatig handmatige backups naar een schijf, maar vergeet dat wel eens. Als dat geautomatiseerd kan zou dat heel fijn zijn!

Ik ga eens even op onderzoek uit :)

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 18 november 2017 21:59

ik vraag me af wat de performance hiervan gaat zijn.

en hoe zorg je voor het voorkomen van botsingen

stel bedrijf A opent file 1, en saved het op SynoA
synoA is aangesloten via een ziggo zakelijk abonnement 300/30 mbit/s kortom downloaden gaat bijna instant, maar uploaden duur wel even.

als je met genoeg personen tegelijk, bestanden naar 'de overkant' aan het syncen bent slibt gewoon je hele lijn dicht vooral als je naast bestandsoverdracht ook nog, email stuurt, gegevens upload, voipgesprekken voert en zo verder.

en nu wil je bijna live repliceren EN dan ook nog eens elk uur? een backup maken naar bijv en cloud storage provider (want) online sync is GEEN backup.

tenzij je te maken hebt met glasvezel of wanneer je een dedicated verbinding hebt tussen die 2, zou ik me hier niet graag aan wagen en veel liever ergens mijn data op een private cloud installeren en goedekope nasjes gebruiken voor buffering en ofline cashing.

Door Tweakers user Foritain, zondag 19 november 2017 13:21

Johan schreef op dinsdag 14 november 2017 @ 16:09:
Ontzettend interessant artikel!

Ik ben momenteel bezig met een zelfde soort opzet. In mijn geval is het een vriend met een eigen bedrijf; 1 NAS thuis, 1 NAS op zn werk, beide de Synology DiskStation DS216+II. Deze wilt hij synchroon houden. Mocht een locatie compleet verdwijnen (diefstal, brand, etc) heeft hij nog steeds alle gegevens.

Ik zat al even te spieken Resilio website en zo te zien heb ik het 'Braswell' pakketje nodig voor de desbetreffende Synology's.

De NAS die thuis staat is volledig geconfigureerd en binnenkort wil ik samen met hem de NAS op z'n bedrijf configureren.

Als ik het goed begrijp is een port forward dus niet nodig? Beide apparaten maken gewoon verbinding met het internet en de Resilio applicatie doet verder de koppeling door middel van een inlogaccount en gegenereerde sleutel? Je gaf aan het einde van het verhaal aan dat portforwarding en een ip adres instellen wel voordeel heeft, dus ik denk dat ik dat ook ga doen.

Heb je verder nog tips waar ik op moet letten bij het opzetten van deze situatie?

Bedankt voor het uitschrijven, dit is precies waar ik naar op zoek was!

Groeten,
Johan
Hoewel een probleem aan één kant niet door hoeft te draven naar de andere kant, veranderde/verwijderde bestanden wordt een kopie van opgeslagen zolang er ruimte is, zou ik toch wel een cloud backupje erbij pakken oid ;)

Port forwarding is niet nodig, maar kan de boel wel versnellen. Stel je de verbindingen vast in plus poort en je hebt geen tracker server meer nodig om elkaar te vinden, of een relay server in geval dat je beide achter een stevig dichte deur zit. Hoeft niet, maar kan dus wel.

Verdere tips, mwah, backup houden, en aan het begin zeker even in de gaten houden of alles goed gaat. Ik heb de nodige goede ervaringen, maar alertheid blijft altijd verstandig.
Pietervs schreef op donderdag 16 november 2017 @ 16:55:
Interessant! Maar voor mij de opmerking dat dit pakket ook gebruikt kan worden om een schijf op een PC "in synch" te houden: precies wat ik wil! Want ik maak nu regelmatig handmatige backups naar een schijf, maar vergeet dat wel eens. Als dat geautomatiseerd kan zou dat heel fijn zijn!

Ik ga eens even op onderzoek uit :)
Correctem, maar zoals hierboven: backupje aanhouden is m.i. altijd wijs.

Door Tweakers user Foritain, zondag 19 november 2017 13:29

i-chat schreef op zaterdag 18 november 2017 @ 21:59:
ik vraag me af wat de performance hiervan gaat zijn.

en hoe zorg je voor het voorkomen van botsingen

stel bedrijf A opent file 1, en saved het op SynoA
synoA is aangesloten via een ziggo zakelijk abonnement 300/30 mbit/s kortom downloaden gaat bijna instant, maar uploaden duur wel even.

als je met genoeg personen tegelijk, bestanden naar 'de overkant' aan het syncen bent slibt gewoon je hele lijn dicht vooral als je naast bestandsoverdracht ook nog, email stuurt, gegevens upload, voipgesprekken voert en zo verder.

en nu wil je bijna live repliceren EN dan ook nog eens elk uur? een backup maken naar bijv en cloud storage provider (want) online sync is GEEN backup.

tenzij je te maken hebt met glasvezel of wanneer je een dedicated verbinding hebt tussen die 2, zou ik me hier niet graag aan wagen en veel liever ergens mijn data op een private cloud installeren en goedekope nasjes gebruiken voor buffering en ofline cashing.
Alles heeft beperkingen. In mijn geval gaat het om 'mijn' twee (inmiddels 3) locaties waarbij het risico dat ik tegelijk in hetzelfde bestand nihil is (en als dat al zo is, beide bewaren backupjes in de .sync map zodra er een andere versie binnenkomt. Even een leuke knutsel applicatie in een MKB productieomgeving inzetten is natuurlijk nooit verstandig, al denk ik dat je -heel- ver kan gaan met deze applicatie. Zelfs met één plek op DSL gaat een gigabyteje natuurlijk gewoon hard door een 20-30Mbit lijntje, en je meot je afvragen hoe vaak je dat nu doet, en hoe relevant die paar minuten wachten dan is. Voordat iets echt 'dichtslibt' moet je toch serieus grote files constant aan het verwerken zijn. En ja, ga je met 30 man op 2 locaties constant in dezelfde file werken, sure, dan zit je vast constant versies te checken, maar daar is dit dan ook niet voor.

Ik zie ook niet hoe lokale nasjes en een private cloud (daarbij, dat zou syno server moeten zijn, en dat werkt dus niet imo) ergens jouw genoemde mogelijke issues verhelpt. Als je echt zo veel grote data live gesynct moet hebben zit je daar toch ook aan de limiet van je verbinding.

Daarbij is alles te tunen natuurlijk, niets weerhoudt je ervan om bijv een max up/download snelheid in te stellen

Door Tweakers user jvwou123, donderdag 1 maart 2018 22:10

kuch, kuch, even wat stof blazen van een "oude" blog...

Wat ik niet snap is dat je die 'build-in' share sync ding van Synology zelf niet aan de praat kreeg. Ik gebruik de syno sinds 2010 of zo, en nog nooit echt problemen gehad met de sync tool. (de naam is wel een stuk of 20x aangepast, maar de werking is altijd wel goed gebleven).

Afgelopen zomer hadden ze de dag voor mijn vakantie een update van de backup software waardoor de backups naar extern (externe HDD en externe syno) niet meer werkte. Is niet echt ontspannen begin van de vakantie. Maar verder nooit iets op een syno gehad dat niet werkte, hooguit pakket/cpu incompatibiliteit, die resilio is b.v. niet voor mijn nas (213+/Qoriq cpu) te downloaden, dus ik moet wel met de originele software werken ;-)

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)