Synology NAS Exp pt7: Films (en andere media) streamen met Plex

Door Foritain op woensdag 28 februari 2018 14:08 - Reacties (19)
Categorie: Synology Experience, Views: 5.119

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/610.jpg
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Synology NAS experience part 7 – Media streamen met Plex

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We gaan verder met onze Synology NAS ervaring. Inmiddels hebben we er twee, en zijn we best warm geworden van wat er allemaal mogelijk is binnen de software van Synology. In een aantal losse delen, of eigenlijk losse guides, werken we naar één productreview toe. Wat we vandaag bekijken? Dat een film collectie op de NAS naar de TV, Tablet, en andere devices te streamen zijn. Daarvoor gaan we de Plex server software op onze NAS zetten. Plex kan overweg met films, series, muziek, eigen foto- en filmbestanden, en daarmee praktisch ‘alles media’ op je NAS en zorgt dat je het een beetje fatsoenlijk gepresenteerd krijgt.

Eén van de sterke punten van Plex is het groot aantal clients dat wordt ondersteund waarmee je je content van je NAS kan afspelen. Naast Windows en Mac systemen (of gewoon in de browser) ondersteuning zijn er apps voor Amazon Alexa, Amazon Fire TV, Android, Android TV, Apple TV, Chromecast, iOS, Kodi, Nvidia Shield, PS3, PS4, Roku, menig Smart TV, Sonos, TiVo, Windows Phone, Xbox 360 en Xbox One. Best veel dus.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/703.png

Om een Plex versus andere software discussie te voorkomen: onze reden dat wij hier vandaag naar kijken is vooral egoïstisch. Onze oude TV was van voor de smart-generatie (heck, voor de LED generatie) en voor alle moderne features hadden we dan ook een ander apparaat nodig zoals een Chromecast en een HTPC waarop Kodi draaide. Kodi, zeker op een beetje systeem, doet deed feitelijk al het media sorteerwerk voor ons: je wijst een film map aan, en hij doet zijn ding. Daar was ik best blij mee, maar voor de kinderen was het schakelen tussen bijvoorbeeld Netflix, Youtube en de eigen media collectie net even wat extra stapjes.

Toen kwam de nieuwe TV, waarbij binnen de LG Smart omgeving de meeste features al zaten ingebouwd. Voorzien van een Netflix en Amazon Prime knop, en YouTube ook van zijn eigen knop voorzien, waren we er al bijna, behalve dat media uit eigen collectie kijken er niet direct in zat. Binnen de LG Smart omgeving was helaas geen Kodi app te vinden, maar wel een Plex app, en dat vonden we aantrekkelijker dan de HTPC moeten inzetten voor wat eenvoudig film werk.

Waar Kodi vooral als uitgebreide, krachtige client functioneert doet Plex het meeste werk op de server, in dit geval onze NAS. Dit heeft als voordeel dat je nadat het draait ook eenvoudiger media kan kijken op al je andere apparaten, zelfs zonder dat die devices significante grafische kracht hebben. Voor de duidelijkheid: Plex is geen applicatie om films te downloaden uit illegale bron of anders, het is puur een oplossing om verschillende bestandsformaten af te spelen. Vragen over illegaal downloaden stel je maar lekker aan Google, voor veel leuke en legale content verwijs ik naar Netflix en Amazon Prime. We gaan er gemakshalve vanuit dat je de relevante rechten hebt op de content die jij hebt vergaard te mogen bekijken.

Plex is in de basis gratis, zeker voor de functionaliteit die we vandaag gaan gebruiken. Er is echter een betaalde versie beschikbaar die extra functionaliteit biedt. Plex dient wel als een dienst gezien te worden en niet enkel een losse applicatie. Dit komt gebruiksgemak ten goede, maar de privacy bewuste kijker zal in de instellingen even de privacy settings willen nalopen.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Installatie
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We beginnen in de omgeving van onze Synology DS918+ en zoeken in het Package Center op ‘Plex’. Plex Media Server staat in dat rijtje en kunnen we zo installeren.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/701.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/702.png

Uiteraard even de vraag of we toch niet willen sponsoren voor wat extra features, dat mag je zelf overwegen. Maar je bent er zeker niet toe verplicht. Wel moet je registreren voor een Plex account, dit kan weer makkelijker met geintegreerde ondersteuning voor Gmail of Facebook accounts.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/704.png

We geven de Plex server een naampje (liefkozend mag) en je krijgt de optie of je ook van buiten je netwerk toegang toe wilt staan tot je media. We laten dat nu even uit, die optie is later in te stellen voor de liefhebber die buiten de deur zijn filmpjes van de NAS kijkt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/705.png

Een paar simpele clicks sinds we begonnen en we kunnen onze media mappen gaan toevoegen. Redelijk vanzelfsprekend waarbij we nu aangeven dat we bijvoorbeeld films willen toevoegen, en in ons voorbeeld maken we een map 'tekenfilmpjes' aan. We voegen nog een aantal fictieve voorbeelden toe van mappen die mensen mogelijk op hun NAS hebben staan met de nadrukkelijke veronderstelling dat men dan ook de volledige rechten heeft tot die media.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/706.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/707.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/708.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/709.png

Eeen we gaan! ...

... Of toch niet, want hoewel er een ‘Plex’ user wordt aangemaakt krijgt wel wat rechten op het mapje waarin hij wordt geinstalleerd, er moet tenslotte wat zaken worden opgeslagen in de database, maar niet direct rechten tot je media mappen. Via Control Panel gaan we naar de users / gebruiker, passen we de instellingen van de plex user aan, en geven we die rechten tot de map met de media erin.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/711.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/712.png

That’s it, we kunnen aan de slag. Een voorbeeld van hoe een Plex homepagina er uit zou kunnen zien:

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/713.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Tweaken maar
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Het Plex scherm zal inmiddels aan het vullen zijn en in principe kan je ook meteen aan de slag. Omdat Plex het werk aan de server kant verricht hoef jij op je pc’tje dan ook alleen een filmpje aan te klikken waarbij hij gaat spelen. Geen gedoe met codecs en dergelijke. Hetzelfde ging op voor de TV: we vertelden de LG dat hij Plex moest starten, die app geeft een code en een linkje die je moet volgen waar je die invult, en dan kan je beginnen met aanwijzen wat je kijken wilt.

Simpel. Maar dat wil niet zeggen dat het systeem perfect is. Zo kijkt Plex niet naar de inhoud van de bestanden, maar focust hij vooral op de titel van de map of het bestand. Zo konden wij bovenstaande fictieve voorbeeld eenvoudig maken door grote bestanden de correcte filmnamen te geven. Nu kan je discussieren over het nut van het bewust neppen van Plex, maar het voornaamste gevolg van het Plex ontwerp is simpelweg dat je map- en bestandsbenamingen redelijk moeten kloppen als je ook wilt dat hij de movie poster download en er een mooi overzicht van maakt. Heet de map “Die Hard” “Die Hard (1988)” of “Die Hard (1988) 1080p Bruce Willis is ook echt een baas trouwens!” dan gaat het prima. Echter “Die.Hard.1988” of “Die Hard Director’s Cut (1988) 1080p 5.1” voorkomt dat Plex er een mooie poster bij zoekt en de thumbnail verandert dan in een willekeurig fragment uit het videobestand. Soms best hilarisch natuurlijk als de screenshot is van een ongelukkig moment van de acteur in kwestie, maar niet wat je wilt.

Echt een probleem is het natuurlijk niet, want je werkt er wel omheen. Hooguit dat je soms even moet controleren waarom een bestand niet herkend wordt en dan blijkt dan dat de film een andere originele titel had die je dan als mapnaam dient te gebruiken, of als alternatief kan je in de Plex software een film, serie of documentaire ‘matchen’ met bijvoorbeeld bij IMDB bekende content. Een beetje geek zal gewoon eventjes door de collectie gaan om hier en daar wat mapjes op te poetsen en zal zich hooguit irriteren dat “Borat” niet voldoende is maar dat de map “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” dient te worden als je niet een willekeurige thumbnail wilt zien van Sasha Baron Cohen zijn achterzijde.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/714.png
Voorbeeld van de Plex app op een telefoon.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Spelen maar
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Of je nu via je browser wilt kijken of de apps op verschillende devices wilt installeren, de volgende stappen zijn aan jezelf en zijn vanzelfsprekend. Wij overwogen Plex vanwege die optie in de TV, maar er kan heel erg veel met Plex en we hebben nog geen deukje in de doos met opties geslagen. Wat we vooral wilden tonen is dat het eenvoudig is, en erg prettig is dat iedereen in huis (of buiten huis als je die Remote Access optie aan zet) alle lokaal opgeslagen media kan afspelen met minimaal gedoe.

Er zijn tal van instellingen, zowel voor de app zelf als wat betreft de media bibliotheek, maar ik zou zeggen ga die lekker ontdekken nadat je de basis draaiende hebt. Vind je het bijvoorbeeld leuk wat film trailers voorgeschoteld te krijgen bios-stijl? Of wil je korte video previews wanneer je een bestand aanwijst? Go for it, ik hou het wel bij het direct afspelen van een bestand. Vind je de kwaliteit op sommige devices net wat te laag? De transcoder kwaliteit is uiteraard ook te tweaken, al vind ik (zoals te verwachten was) dat Plex hun ‘automatic’ modus prima voor elkaar heeft.

Echt tweaken kan dus wel, maar is zeker geen noodzaak, tenminste voorbij wat vermoedelijk noodzakelijke aanpassingen aan een paar map namen om het overzicht strak te behouden.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie (916+ en 918+ installatie is gelijk)
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k
Part 5 - Twee Synology NASjes actief synchroniseren met Resilio Sync
Part 6 - SSD Cache

Volgende: Foritain goes video? 07-'18 Foritain goes video?
Volgende: Let's Stream! pt2: Mid-range Game PC samenstellen 02-'18 Let's Stream! pt2: Mid-range Game PC samenstellen

Reacties


Door Tweakers user vosManz, woensdag 28 februari 2018 16:06

Is er een reden voor dat je voor Plex gekozen hebt, en niet voor DS Video van Synology zelf? Ik gebruik zelf DS Video, en ben er erg tevreden over. Voordeel van DS Video is naar mijn mening dat je er geen account bij een externe partij voor nodig hebt, voor mij een reden om geen Plex te gebruiken.

DS Video heeft ook apps voor mijn (Samsung) TV, desktop en telefoon. Laat netjes info over de films zien, deelt series netjes in per seizoen, en kan ook via de app (ook op TV) automatisch ondertitels zoeken. Ik heb ook nog nooit problemen gehad met het automatisch ophalen van informatie, mijn map/bestandsnamen zijn nog altijd correct herkend.

Door Tweakers user Hkuit, woensdag 28 februari 2018 16:10

weer een goed verhaal.
wel wat rare zinnen die niet lekker lopen, en tikfoutjes 'Vind je het bijvoorbeeld leuk wat film trailers voorgeschoteld te krijgen bios-stijl of wil je kleien' }>

Door Tweakers user Foritain, woensdag 28 februari 2018 16:16

vosManz schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 16:06:
Is er een reden voor dat je voor Plex gekozen hebt, en niet voor DS Video van Synology zelf? Ik gebruik zelf DS Video, en ben er erg tevreden over. Voordeel van DS Video is naar mijn mening dat je er geen account bij een externe partij voor nodig hebt, voor mij een reden om geen Plex te gebruiken.

DS Video heeft ook apps voor mijn (Samsung) TV, desktop en telefoon. Laat netjes info over de films zien, deelt series netjes in per seizoen, en kan ook via de app (ook op TV) automatisch ondertitels zoeken. Ik heb ook nog nooit problemen gehad met het automatisch ophalen van informatie, mijn map/bestandsnamen zijn nog altijd correct herkend.
Ik haalde het in de intro even aan, maar ik had een nieuwe TV (LG) waarbij ik een Plex app zag. Geen alternatief deed een belletje rinkelen, dus voila :D

Ik ken DS Video verder ook niet overigens, weet wel dat ik met DS Photo het probleem dat dat je specifiek de door die app aangemaakte volume moet gebruiken voor je fotomateriaal, dat was al reden genoeg om daar niks mee te doen :D Ik heb iig geen DS Video app gezien voor de LG TV.

Door Tweakers user Foritain, woensdag 28 februari 2018 16:18

Hkuit schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 16:10:
weer een goed verhaal.
wel wat rare zinnen die niet lekker lopen, en tikfoutjes 'Vind je het bijvoorbeeld leuk wat film trailers voorgeschoteld te krijgen bios-stijl of wil je kleien' }>
Kleien doe je inderdaad beter vooraf.

Gefixt, en dank voor het aanwijzen. Als je nog wat ziet, poke gerust. Mijn eigen taalfouten spotten is niet mijn sterkste kant, dat geef ik graag toe.

En thanks :D

Door Tweakers user thaan, woensdag 28 februari 2018 18:50

Foritain schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 16:16:
[...]


Ik haalde het in de intro even aan, maar ik had een nieuwe TV (LG) waarbij ik een Plex app zag. Geen alternatief deed een belletje rinkelen, dus voila :D

Ik ken DS Video verder ook niet overigens, weet wel dat ik met DS Photo het probleem dat dat je specifiek de door die app aangemaakte volume moet gebruiken voor je fotomateriaal, dat was al reden genoeg om daar niks mee te doen :D Ik heb iig geen DS Video app gezien voor de LG TV.
Voor DS Video heb je geen app nodig op je TV, DS Video werkt via DLNA. Je TV kan de Synology ontdekken & zolang de LG de juiste codecs herkent, rechtstreeks vanaf de Synology afspelen.
Ik heb het bij een familielid thuis ook werkend, de LG TV herkent DS Video via DLNA & geeft een index weer met de films die in DS Video geïndexeerd zijn en die kunnen vervolgens afgespeeld worden.

Door Tweakers user Pietervs, woensdag 28 februari 2018 20:35

Leuk blog weer Foritain!

Vanwege de inbreuk op de privacy die Plex op een gegeven ogenblik dacht te kunnen maken, ben ik op een gegeven moment overgestapt op Emby.
Werkt nagenoeg hetzelfde.

Maar recentelijk ben ik overgestapt op een Nvidia Shield met Kodi, dus heb ik ze geen van beiden meer :)

Door Tweakers user Foritain, woensdag 28 februari 2018 20:46

Pietervs schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 20:35:
Leuk blog weer Foritain!

Vanwege de inbreuk op de privacy die Plex op een gegeven ogenblik dacht te kunnen maken, ben ik op een gegeven moment overgestapt op Emby.
Werkt nagenoeg hetzelfde.

Maar recentelijk ben ik overgestapt op een Nvidia Shield met Kodi, dus heb ik ze geen van beiden meer :)
Mooie tip, thanks! Ik had al wat debug opt-outs aangevinkt in de settings, maar via jouw info kwam ik op een andere page:

https://www.plex.tv/about.../privacy-preferences/#opd

Als je ingelogd bent bij plex kan je daar opt-out doen voor relevante data verzameling. Gelukkig is die optie er dus wel gewoon. Echter zoals altijd is het geen verkeerd punt om aan te halen dat het een dienst is die in theorie hun shit kunnen aanpassen als ze willen.

Shield komt vermoedelijk nog een keer, onvermijdelijk met die kleintjes. Maar vooralsnog is de ingebakken optie fijn :D

Door Tweakers user Foritain, woensdag 28 februari 2018 20:48

thaan schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 18:50:
[...]
Voor DS Video heb je geen app nodig op je TV, DS Video werkt via DLNA. Je TV kan de Synology ontdekken & zolang de LG de juiste codecs herkent, rechtstreeks vanaf de Synology afspelen.
Ik heb het bij een familielid thuis ook werkend, de LG TV herkent DS Video via DLNA & geeft een index weer met de films die in DS Video geïndexeerd zijn en die kunnen vervolgens afgespeeld worden.
Ook een mooie tip, thanks. Na mn aanvaring met DS Photo heb ik DS Video niet eens meer serieus overwogen eigenlijk. Is het daar ook niet zo dat je de video in de specifieke DS Photo volume moet zetten?

Maar goed, er zullen vast meer alternatieven zijn. Dit kwam voor mn neus in die LG TV en ik vond het wel leuk om even aan te halen. Ik zal zeker niet beweren dat dit beter is of wat dan ook, mijn enige vergelijking is Kodi. Beetje appels en peren.

Door Tweakers user thaan, woensdag 28 februari 2018 21:35

Foritain schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 20:48:
[...]


Ook een mooie tip, thanks. Na mn aanvaring met DS Photo heb ik DS Video niet eens meer serieus overwogen eigenlijk. Is het daar ook niet zo dat je de video in de specifieke DS Photo volume moet zetten?

Maar goed, er zullen vast meer alternatieven zijn. Dit kwam voor mn neus in die LG TV en ik vond het wel leuk om even aan te halen. Ik zal zeker niet beweren dat dit beter is of wat dan ook, mijn enige vergelijking is Kodi. Beetje appels en peren.
Kodi zal bijna gegarandeerd beter werken. De app op de Synology heet Video Station & daarvoor hoef je content niet in een speciaal volume te plaatsen. Die content wordt vervolgens aangeboden via DLNA, wat handig is voor TV's die geen Kodi app hebben bijv. Andere apparaten kunnen via DS Video dezelfde content bekijken.
Zelf gebruik ik het niet: ik gebruik een RPi die via NFS toegang heeft & op iPad de app nPlayer die via SFTP toegang heeft.

Door nindustries, woensdag 28 februari 2018 22:27

Zeker een aanrader moest je een IPTV online abonnement met M3U playlist hebben op Plex Pass: https://github.com/tombowditch/telly

(DIe vind je hier en daar op het internet..)

Laat je toe IPTV te gebruiken alsof het een native ondersteunde tuner in Plex is. :-)

Door Tweakers user mmniet, donderdag 1 maart 2018 08:14

DS Video heeft het probleem dat je met codecs zit die door je TV ondersteund moet worden. Zo ook met DLNA die voor vrijwel alle smart tv's zal werken.

Nadeel van Kodi is weer dat je zit met de snelheid van je NAS. Mijn synol kan niet alle videos netjes naar het juiste formaat zetten wat de Kodi app op TV nodig heeft. Dat is dus een beperking. Meeste werken wel, maar als je nas toevallig met iets anders bezig is, wordt het een probleem.

Mijn ervaring met VLC met een Chromecast (of direct casten naar TV) is helemaal top. Vooral omdat VLC nu ook chromecast ondersteund vanuit de Android app.

Door Tweakers user Foritain, donderdag 1 maart 2018 09:58

thaan schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 21:35:
[...]

Kodi zal bijna gegarandeerd beter werken. De app op de Synology heet Video Station & daarvoor hoef je content niet in een speciaal volume te plaatsen. Die content wordt vervolgens aangeboden via DLNA, wat handig is voor TV's die geen Kodi app hebben bijv. Andere apparaten kunnen via DS Video dezelfde content bekijken.
Zelf gebruik ik het niet: ik gebruik een RPi die via NFS toegang heeft & op iPad de app nPlayer die via SFTP toegang heeft.
Heh, misschien nog voer voor een vervolg. :D
nindustries schreef op woensdag 28 februari 2018 @ 22:27:
Zeker een aanrader moest je een IPTV online abonnement met M3U playlist hebben op Plex Pass: https://github.com/tombowditch/telly

(DIe vind je hier en daar op het internet..)

Laat je toe IPTV te gebruiken alsof het een native ondersteunde tuner in Plex is. :-)
Leuke tip, thanks :D Heb dat zelf helaas niet (misschien ook nog eens naar kijken...)

Door Tweakers user Foritain, donderdag 1 maart 2018 09:59

mmniet schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 08:14:
DS Video heeft het probleem dat je met codecs zit die door je TV ondersteund moet worden. Zo ook met DLNA die voor vrijwel alle smart tv's zal werken.

Nadeel van Kodi is weer dat je zit met de snelheid van je NAS. Mijn synol kan niet alle videos netjes naar het juiste formaat zetten wat de Kodi app op TV nodig heeft. Dat is dus een beperking. Meeste werken wel, maar als je nas toevallig met iets anders bezig is, wordt het een probleem.

Mijn ervaring met VLC met een Chromecast (of direct casten naar TV) is helemaal top. Vooral omdat VLC nu ook chromecast ondersteund vanuit de Android app.
VLC update is inderdaad briljant :D

Maar uh, wat voor een syno heb je dan?

Door Tweakers user wibra, donderdag 1 maart 2018 10:32

ik vind DLNA verschrikkelijk slecht.
ondertitels worden bijna nooit ondersteund. en het browsen door 800 films gaat enorm traag. En dat is met een lan-verbinding.

maar misschien ligt het aan mijn (relatief oude?) tv... een samsung plasma ps50b650 uit 2010/2011.

Door Tweakers user Yodocus, donderdag 1 maart 2018 10:47

Ik ben zelf groot fan van DS Video t.o.v. Plex. Ten eerste omdat Plex alle rendering aan de serverkant doet en de simple processor in mijn DS214 ondersteunt veel codecs niet. Datzelfde probleem heb ik ook wanneer in DS Video vanuit DSM in de browser op de NAS opstart.
De DS video app op mijn Samsung Smart TV of uit de Play/Microsoft Store daarentegen heeft dat probleem weer niet omdat die op het apparaat zelf rendert. En dat werkt voor mij als een trein. Libraries werken fantastisch, die worden vanzelf gevuld met metadata. En de mogelijkheid om vanuit de app ondertitels op te halen is ook super.

Door Tweakers user P1nGu1n, vrijdag 2 maart 2018 08:30

Als alternatief voor Plex, is Emby ook absoluut een aanrader!

Door Tweakers user Villean, vrijdag 2 maart 2018 08:33

mmniet schreef op donderdag 1 maart 2018 @ 08:14:
DS Video heeft het probleem dat je met codecs zit die door je TV ondersteund moet worden. Zo ook met DLNA die voor vrijwel alle smart tv's zal werken.

Nadeel van Kodi is weer dat je zit met de snelheid van je NAS. Mijn synol kan niet alle videos netjes naar het juiste formaat zetten wat de Kodi app op TV nodig heeft. Dat is dus een beperking. Meeste werken wel, maar als je nas toevallig met iets anders bezig is, wordt het een probleem.

Mijn ervaring met VLC met een Chromecast (of direct casten naar TV) is helemaal top. Vooral omdat VLC nu ook chromecast ondersteund vanuit de Android app.
Het werkt idd heel erg goed. Enig nadeel de subs worden niet mee gestreamed.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 2 maart 2018 12:02

Andere tip als je DS Video niet kunt of wilt gebruiken is emby is redelijk vergelijkbaar met plex maar dan open source

Door Tweakers user Aramiss, zaterdag 12 januari 2019 20:54

Zowel op deze blog als op jullie eigen website heb ik de guides met plezier gelezen.
Ik heb ondere andere door jullie een 918+ gekocht.
Deze ga ik komende week installeren.
Voor inspiratie voor een volgend blog:
- welke packages maak je het meest gebruik en waarom?
- uitleg over het gebruik van docker
- maak je gebruik van een vpn client op de naa. Zo ja hoe heb je dit ingesteld. Je slaat tenslotte nogal wat gevoelige data op de nas.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)