Synology NAS Exp pt7: Films (en andere media) streamen met Plex

Door Foritain op woensdag 28 februari 2018 14:08 - Reacties (20)
Categorie: Synology Experience, Views: 7.759

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/610.jpg
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Synology NAS experience part 7 – Media streamen met Plex

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We gaan verder met onze Synology NAS ervaring. Inmiddels hebben we er twee, en zijn we best warm geworden van wat er allemaal mogelijk is binnen de software van Synology. In een aantal losse delen, of eigenlijk losse guides, werken we naar één productreview toe. Wat we vandaag bekijken? Dat een film collectie op de NAS naar de TV, Tablet, en andere devices te streamen zijn. Daarvoor gaan we de Plex server software op onze NAS zetten. Plex kan overweg met films, series, muziek, eigen foto- en filmbestanden, en daarmee praktisch ‘alles media’ op je NAS en zorgt dat je het een beetje fatsoenlijk gepresenteerd krijgt.

Eén van de sterke punten van Plex is het groot aantal clients dat wordt ondersteund waarmee je je content van je NAS kan afspelen. Naast Windows en Mac systemen (of gewoon in de browser) ondersteuning zijn er apps voor Amazon Alexa, Amazon Fire TV, Android, Android TV, Apple TV, Chromecast, iOS, Kodi, Nvidia Shield, PS3, PS4, Roku, menig Smart TV, Sonos, TiVo, Windows Phone, Xbox 360 en Xbox One. Best veel dus.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/703.png

Om een Plex versus andere software discussie te voorkomen: onze reden dat wij hier vandaag naar kijken is vooral egoïstisch. Onze oude TV was van voor de smart-generatie (heck, voor de LED generatie) en voor alle moderne features hadden we dan ook een ander apparaat nodig zoals een Chromecast en een HTPC waarop Kodi draaide. Kodi, zeker op een beetje systeem, doet deed feitelijk al het media sorteerwerk voor ons: je wijst een film map aan, en hij doet zijn ding. Daar was ik best blij mee, maar voor de kinderen was het schakelen tussen bijvoorbeeld Netflix, Youtube en de eigen media collectie net even wat extra stapjes.

Toen kwam de nieuwe TV, waarbij binnen de LG Smart omgeving de meeste features al zaten ingebouwd. Voorzien van een Netflix en Amazon Prime knop, en YouTube ook van zijn eigen knop voorzien, waren we er al bijna, behalve dat media uit eigen collectie kijken er niet direct in zat. Binnen de LG Smart omgeving was helaas geen Kodi app te vinden, maar wel een Plex app, en dat vonden we aantrekkelijker dan de HTPC moeten inzetten voor wat eenvoudig film werk.

Waar Kodi vooral als uitgebreide, krachtige client functioneert doet Plex het meeste werk op de server, in dit geval onze NAS. Dit heeft als voordeel dat je nadat het draait ook eenvoudiger media kan kijken op al je andere apparaten, zelfs zonder dat die devices significante grafische kracht hebben. Voor de duidelijkheid: Plex is geen applicatie om films te downloaden uit illegale bron of anders, het is puur een oplossing om verschillende bestandsformaten af te spelen. Vragen over illegaal downloaden stel je maar lekker aan Google, voor veel leuke en legale content verwijs ik naar Netflix en Amazon Prime. We gaan er gemakshalve vanuit dat je de relevante rechten hebt op de content die jij hebt vergaard te mogen bekijken.

Plex is in de basis gratis, zeker voor de functionaliteit die we vandaag gaan gebruiken. Er is echter een betaalde versie beschikbaar die extra functionaliteit biedt. Plex dient wel als een dienst gezien te worden en niet enkel een losse applicatie. Dit komt gebruiksgemak ten goede, maar de privacy bewuste kijker zal in de instellingen even de privacy settings willen nalopen.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Installatie
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We beginnen in de omgeving van onze Synology DS918+ en zoeken in het Package Center op ‘Plex’. Plex Media Server staat in dat rijtje en kunnen we zo installeren.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/701.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/702.png

Uiteraard even de vraag of we toch niet willen sponsoren voor wat extra features, dat mag je zelf overwegen. Maar je bent er zeker niet toe verplicht. Wel moet je registreren voor een Plex account, dit kan weer makkelijker met geintegreerde ondersteuning voor Gmail of Facebook accounts.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/704.png

We geven de Plex server een naampje (liefkozend mag) en je krijgt de optie of je ook van buiten je netwerk toegang toe wilt staan tot je media. We laten dat nu even uit, die optie is later in te stellen voor de liefhebber die buiten de deur zijn filmpjes van de NAS kijkt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/705.png

Een paar simpele clicks sinds we begonnen en we kunnen onze media mappen gaan toevoegen. Redelijk vanzelfsprekend waarbij we nu aangeven dat we bijvoorbeeld films willen toevoegen, en in ons voorbeeld maken we een map 'tekenfilmpjes' aan. We voegen nog een aantal fictieve voorbeelden toe van mappen die mensen mogelijk op hun NAS hebben staan met de nadrukkelijke veronderstelling dat men dan ook de volledige rechten heeft tot die media.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/706.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/707.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/708.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/709.png

Eeen we gaan! ...

... Of toch niet, want hoewel er een ‘Plex’ user wordt aangemaakt krijgt wel wat rechten op het mapje waarin hij wordt geinstalleerd, er moet tenslotte wat zaken worden opgeslagen in de database, maar niet direct rechten tot je media mappen. Via Control Panel gaan we naar de users / gebruiker, passen we de instellingen van de plex user aan, en geven we die rechten tot de map met de media erin.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/711.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/712.png

That’s it, we kunnen aan de slag. Een voorbeeld van hoe een Plex homepagina er uit zou kunnen zien:

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/713.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Tweaken maar
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Het Plex scherm zal inmiddels aan het vullen zijn en in principe kan je ook meteen aan de slag. Omdat Plex het werk aan de server kant verricht hoef jij op je pc’tje dan ook alleen een filmpje aan te klikken waarbij hij gaat spelen. Geen gedoe met codecs en dergelijke. Hetzelfde ging op voor de TV: we vertelden de LG dat hij Plex moest starten, die app geeft een code en een linkje die je moet volgen waar je die invult, en dan kan je beginnen met aanwijzen wat je kijken wilt.

Simpel. Maar dat wil niet zeggen dat het systeem perfect is. Zo kijkt Plex niet naar de inhoud van de bestanden, maar focust hij vooral op de titel van de map of het bestand. Zo konden wij bovenstaande fictieve voorbeeld eenvoudig maken door grote bestanden de correcte filmnamen te geven. Nu kan je discussieren over het nut van het bewust neppen van Plex, maar het voornaamste gevolg van het Plex ontwerp is simpelweg dat je map- en bestandsbenamingen redelijk moeten kloppen als je ook wilt dat hij de movie poster download en er een mooi overzicht van maakt. Heet de map “Die Hard” “Die Hard (1988)” of “Die Hard (1988) 1080p Bruce Willis is ook echt een baas trouwens!” dan gaat het prima. Echter “Die.Hard.1988” of “Die Hard Director’s Cut (1988) 1080p 5.1” voorkomt dat Plex er een mooie poster bij zoekt en de thumbnail verandert dan in een willekeurig fragment uit het videobestand. Soms best hilarisch natuurlijk als de screenshot is van een ongelukkig moment van de acteur in kwestie, maar niet wat je wilt.

Echt een probleem is het natuurlijk niet, want je werkt er wel omheen. Hooguit dat je soms even moet controleren waarom een bestand niet herkend wordt en dan blijkt dan dat de film een andere originele titel had die je dan als mapnaam dient te gebruiken, of als alternatief kan je in de Plex software een film, serie of documentaire ‘matchen’ met bijvoorbeeld bij IMDB bekende content. Een beetje geek zal gewoon eventjes door de collectie gaan om hier en daar wat mapjes op te poetsen en zal zich hooguit irriteren dat “Borat” niet voldoende is maar dat de map “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” dient te worden als je niet een willekeurige thumbnail wilt zien van Sasha Baron Cohen zijn achterzijde.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/714.png
Voorbeeld van de Plex app op een telefoon.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Spelen maar
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Of je nu via je browser wilt kijken of de apps op verschillende devices wilt installeren, de volgende stappen zijn aan jezelf en zijn vanzelfsprekend. Wij overwogen Plex vanwege die optie in de TV, maar er kan heel erg veel met Plex en we hebben nog geen deukje in de doos met opties geslagen. Wat we vooral wilden tonen is dat het eenvoudig is, en erg prettig is dat iedereen in huis (of buiten huis als je die Remote Access optie aan zet) alle lokaal opgeslagen media kan afspelen met minimaal gedoe.

Er zijn tal van instellingen, zowel voor de app zelf als wat betreft de media bibliotheek, maar ik zou zeggen ga die lekker ontdekken nadat je de basis draaiende hebt. Vind je het bijvoorbeeld leuk wat film trailers voorgeschoteld te krijgen bios-stijl? Of wil je korte video previews wanneer je een bestand aanwijst? Go for it, ik hou het wel bij het direct afspelen van een bestand. Vind je de kwaliteit op sommige devices net wat te laag? De transcoder kwaliteit is uiteraard ook te tweaken, al vind ik (zoals te verwachten was) dat Plex hun ‘automatic’ modus prima voor elkaar heeft.

Echt tweaken kan dus wel, maar is zeker geen noodzaak, tenminste voorbij wat vermoedelijk noodzakelijke aanpassingen aan een paar map namen om het overzicht strak te behouden.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie (916+ en 918+ installatie is gelijk)
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k
Part 5 - Twee Synology NASjes actief synchroniseren met Resilio Sync
Part 6 - SSD Cache

Synology NAS Exp pt6: SSD Cache

Door Foritain op maandag 29 januari 2018 12:19 - Reacties (13)
Categorie: Synology Experience, Views: 5.703

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/610.jpg
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Synology NAS experience part 6 – SSD Cache (WD Black NVMe SSD)

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We gaan verder met onze Synology NAS ervaring. Inmiddels hebben we er twee, en zijn we redelijk ‘fan’ geworden van wat er allemaal mogelijk is binnen de software van Synology. In een aantal losse delen, of eigenlijk losse guides, werken we naar één productreview toe. Vandaag: het onderwerp SSD caching.

Hoewel je in andere NAS modellen ook SSD’s kwijt kan heeft de DS918+ twee sloten specifiek voor M.2 SSD’s om ze als cache in te zetten. Het idee hiervan: de prestaties van de NAS verder opkrikken, en dat klinkt natuurlijk als iets dat je wilt.

Zoals gezegd, toegankelijk, dus eerst de eenvoudige vraag: Waarom? En wat is het voordeel van een SSD? De positie van een SSD als primaire schijf in een computer of laptop staat niet ter discussie, de gevoelssnelheid van het systeem (opstarten, responsiveness) ligt vele malen hoger dan bij een ouderwetse hard drive. Maar in een NAS? In theorie zijn er twee primaire voordelen om een SSD cache in te zetten: ook hier verwacht je een snellere reactietijd, plus een hogere maximale doorvoersnelheid.

We gingen aan de slag met een WD Black PCIe SSD om het te ervaren. Je SSD keuze is in dit geval erg belangrijk, want voor de caching sloten van de DS918+ heb je specifiek NVMe SSD's nodig zoals het model dat wij gebruiken. SATA drives worden niet ondersteund, en M.2 =/= NVMe.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Fysieke installatie
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Waar waren we? Right. DS918+ van Synology, paar WD Red 8 TB NAS drives... maar nu nog SSDtjes erbij. In vrijwel elk model kan je 'gewoon' SSD's in de sledes zetten... maar....

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/616.jpg

... Onderop onze Synology DS918+ vinden we twee klepjes, en de simpele instructie hoe de SSD’s geplaatst dienen te worden; kan niet mis.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/612.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/613.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/614.jpg

Je hebt er ook geen gereedschap voor nodig, het klepje open je met je vingers, en de SSD zelf zit ook met een plastic clipje vast. Hierdoor is het wel raadzaam een 80mm lange PCIe SSD te pakken (Zoals dit model), maar gelukkig zijn de meeste gangbare modellen dat ook. We beginnen met de 256GB variant (je ziet straks waarom).

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/615.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Software installatie
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Installatie in de software is ook weinig spannend. Open Storage Manger in de Synology omgeving, klik SSD Cache, en daar kan je de cache aanmaken. Voordat je zomaar een SSD koopt is het echter handig om even de SSD Cache advisor te draaien, want die vertelt je op basis van je gebruik tot dusver wat een beetje geschikte cache hoeveelheid is. Zo dachten wij dat een 500GB model wel handig zou zijn, maar nadat we enkele weken op de DS918+ draaiden bleek dat we met 1.4GB eigenlijk wel genoeg hadden. Ah well, met 256GB kunnen we in elk geval eventjes vooruit denken we maar. Daarbij zijn kleinere modellen wat prijs-per-Gigabyte betreft niet zo interessant meer.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/601.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/603.png

Je kan twee varianten cache maken. Read-write, of read-only. Helaas bleek dat voor read-write je beide SSD sloten moet vullen. Nu breekt 100 euro erbij de bank niet wanneer je bijvoorbeeld al 4x 8 WD RED HDD’s in je NAS hebt zitten (DS918+ met vier van die drives zit op zo’n 1500 eur), maar toch. Met een enkele SSD kan je deze enkel als read-only cache inzetten, oftewel versnelling van het opvragen / uitlezen van je zogeheten Hot, Warm, en Cold storage. Hot betekend data waar je de laatste 24 uur in zat, Warm de laatste week, en Cold de laatste maand.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/604.png

Verder is het eigenlijk vooral een typisch gevalletje ‘next next next ok next apply ok next’. Oftewel, SSDtje aanklikken, aangeven dat je hem in wilt zetten, en waarbij je enige optie eigenlijk is om wel of niet ‘sequential I/O’ uit te sluiten van caching. Synology vat dat eigenlijk ook goed samen: draai je actieve backups vanaf de drives dan wil je dat liever niet over de SSD cache laten lopen. Niet alleen zou dat een verkeerd beeld geven van waar je actief in werkt, het belast de SSD ook onnodig, en nog relevanter: je wint er ook geen snelheid mee. Wij laten die ‘skip’ optie dus netjes aan.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/605.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/606.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/607.png

En dan krijgen we dit beeld: We hebben een SSD cache, we hebben feitelijk niets om te tweaken of in te stellen, maar we kunnen lekker aan de slag. Die groene blokjes onderin zijn volgens mij een hypnosemiddel, want het beweegt lekker maar wat het precies in moet houden? No clue.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/608.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
In de praktijk
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Zoals gezegd gingen we op zoek naar twee primaire voordelen: hogere doorvoer, en snellere response.

Wat het eerste betreft lopen we al heel snel tegen een probleem aan, namelijk de limiet van de Gigabit poorten die Synology op de DS918+ heeft gezet. Een Western Digital Red 8 TB zoals wij gebruiken, en feitelijk elke recente mechanische harde schijf die de moeite waard is om te noemen, wordt namelijk daardoor al beperkt. Een SSD, zeker een beetje NVMe model, kan weliswaar vele malen hogere doorvoersnelheden halen, maar het gaat er niet sneller van door die netwerkkabel naar je PC toe. Je zal dus link aggregation moeten inzetten en beide LAN poorten teamen (mits je router dat ondersteunt) om die potentiele ‘winst’ te halen, maar dat gaat niet op wanneer je zoals wij de tweede LAN poort inzet voor een geheel andere verbinding.

Ga je voor link aggregation dan trek je die dubbele verbinding dus wel vol, maar dan zetten wij wel het praktische vraagteken of je wel zeker weet dat hoge sequentiele snelheden in jouw gebruik nodig zijn. (Vraag je je af wat het is, dan is het antwoord 99% zeker: nee)

Responsiveness / access tijden dan, hoe zit het daarmee? Dit is een pittige om goed in beeld te brengen. Je zou denken dat data die je voor de tweede of derde keer uitleest dan sneller test, maar met objectieve benchmarks zoals Iometer lukt het ons niet om significant andere access times te laten tonen zelfs als we dezelfde blokken proberen te testen. Dan vallen we terug op de praktijkervaring. Ervaren we verschil in snelheid?

Om een beeld te geven van wat wij met onze data doen. Er is een vast aantal excel sheets en documenten welke worden gebruikt, maar zelfs wanneer we een excel bestand openen wat maanden niet is gebruikt gaat dat in een fractie van een seconde. De foto- en videomappen met honderden Gigabytes aan data is echter ietjes genuanceerder. Mappen (per stuk een paar 100 Mb) die in de cache zitten blaas je net wat sneller doorheen, thumbnails staan direct klaar in plaats van dat het een fractie duurt, maar daarin vinden we meteen ons commentaar: het duurt allemaal een fractie, dus wat is de meerwaarde voor ons gebruik?

En dat is een vraag, waarbij we de nadruk leggen op ‘ons gebruik’. Twee actieve gebruikers op drie systemen die vooral gebruikmaken van foto- en videomappen, plus wat lichte documenten, plus hooguit dat de HTPC nog een filmpje staat te streamen vanaf de schijven, is simpelweg niet genoeg voor een SSD om echt een gat te slaan met enkel de schijven die wij gebruiken. Uiteraard kunnen we een groot prestatieverschil genereren door één systeem de harde schijven goed aan het werk te zetten terwijl de andere wat data uit de cache leest, maar de vraag is natuurlijk wanneer jij dat als eindgebruiker echt wil gaan doen. Een vraag waar we straks op terug komen.

Eerst: Gelukkig geeft de Synology software zelf wel wat objectievere informatie. Ca twee maanden verder zien we namelijk het volgende:

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/609.png

Inmiddels hebben we dus 6 GB aan Hot, Warm, en Cold storage. Echter wat onderaan staat is interessanter. Ca 37% van de reads van de afgelopen 24 uur komen uit de cache, 30% van de afgelopen week, en net iets minder dan dat van de afgelopen maand. Uiteraard is dat puur voor ons gebruik, maar we werken daar even mee verder.

Iets wat namelijk wel significant beter is sinds de SSD cache is de geluidsproductie, waarbij we de 37% eigenlijk onverwacht laag vinden. Een SSD is stil, een DS918+ met een WD Red 8 TB op volle toeren hoor je. Een DS918+ is redelijk open aan de voorzijde, en hoewel er niet echt sprake is van resonantie kan je de drives nu eenmaal horen pruttelen in gebruik. Met de NAS in onze (Tijdelijke) opzet geheel in het zicht was het een enorm praktisch voordeel dat we hem flink minder frequent hoorden. Een map met een paar 100 foto’s uit het archief? Momentje prutteldeprutprut. Een map uit de SSD cache.. niks tot weinig. Objectief volgens Synology: 30-37%. Subjectief? Het voelt als de helft.

En wat dat betreft kunnen we dan heel duidelijk zijn: Staat jouw NAS binnen ‘hoorbereik’, en zit je frequent in dezelfde data, dan zouden we het enkel voor het geluid al doen.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png
Afsluitend
https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Geen eenzijdige overwinning voor het concept SSD cache, dat is zeker. Grotendeels vanwege de keuze van Synology om de DS918+ van 2x 1Gbit LAN poorten te voorzien, terwijl een 10Gbit poort bij dit model niet had misstaan. In de uiteindelijk review is die keuze ook zo’n beetje het voornaamste minpunt, niet omdat veel mensen nu al 10Gbit LAN hebben, maar we met een NAS als dit toch een paar jaar vooruit kijken. Zet je beide 1Gbit poorten gezamenlijk in, dan kan je een boost in doorvoersnelheid verwezenlijken, dus als je denkt dat dat voor jouw taken handig is?

Voor de velen die net als wij met een flinke bak kleine bestandjes en mogelijk een paar grote media mappen werken op dagelijkse basis, ook daar is het toch echt een genuanceerd verhaal. Ja, kleine (veelal marginale/nuance) versnellingen hier en daar, maar verwacht geen wereldschokkende ervaring. Uiteraard stellen we dan de vraag of de non-cached prestaties je dwars zitten, want juist het feit dat wij al erg tevreden waren over de DS918+ / WD Red combinatie, feitelijk geen echt moment kunnen bedenken waarop we wat tekort kwamen, zet het SSD Cache concept onder druk in onze situatie.

Wanneer je een SSD Cache echt wilt hebben is wanneer er dermate veel acties van de schijven worden gevraagd dat de prestaties inzakken. Zit je net als wij met twee gebruikers op drie devices af in een paar selecte mappen ga je dat praktisch niet ervaren, althans niet genoeg om helemaal wappie rond te rennen van geluk. Zit jij als consument met een DS918+ dagelijks lekker te werken, maar zakt het wat in wanneer het hele nest in de avond van je NAS zit te snoepen? Dan zou ik er zelf wel eens naar kijken. Heb jij als zakelijke gebruiker een DS918+ en merk je met een toenemend aantal actieve gebruikers dat het net even niet zo ‘instant’ meer is als wanneer je in de avonduurtjes lekker rustig alleen zit te werken? Dito uiteraard. Wij kunnen wel zeer actief gebruik simuleren, lees: gewoon mishandelen dat ding, en aangeven dat het dan uit maakt, maar je zal echt in jouw situatie moeten ervaren wanneer de grens van ‘nu is het echt handig’ wordt bereikt; geen eenvoudige opgave. De ene gebruiker is de andere niet: het is denkbaar dat je in situaties met twee man actief gebruik al significant voordeel ervaart, net als het denkbaar is dat je in situaties met 5 man dat niet doet. Niet het overtuigende antwoord wat ik hoopte te vinden, maar het is zoals het is.

De resterende punten zijn de levensduur van je schijven, geluidsproductie, en kosten. Ja een SSD slijt ook, maar hoewel een theoretische discussie kunnen we er niet omheen dat we een mindere belasting op de fysieke harde schijven toch prettig vinden. De resulterende geluidsproductie; minder frequent je harde schijven horen, is wel een mooie plus wanneer je de NAS binnen bereik van je oren hebt, en één die we wel heel duidelijk zelf kunnen onderschrijven.

Wat de kosten betreft? Voor zij met een redelijk betaalbare opstelling zal een SSDtje nog wel significant zijn, je zal dan echt zoals hierboven beschreven in je huidige gebruik tegen wat bottlenecks aan moeten lopen voordat ik hardop ga aanraden deze stap echt te nemen. Voor een prosumer of zakelijke user bij wie de gevulde DS918+ met wat 8TB drives al zo’n 1500 euro aantikt? Mag ik dan de veilige aanname maken dat 100 euro meer of minder niet betekent dat je er minder van moet eten deze maand? Mwah, ondanks dat de prestatieboost -in onze situatie- vooral nuance is en niet ‘the best thing since sliced bread’ ga ik hem toch echt lekker laten zitten, al is het maar met het oog op wat ik het liefst allemaal nog meer wil doen met die bak de komende maanden, de mogelijkheden binnen deze NAS reeksen blijven borderline bizar, en elk beetje minder geluid in dat proces zolang hij op tafel staat wordt dan ook gewaardeerd.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie (916+ en 918+ installatie is gelijk)
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k
Part 5 - Twee Synology NASjes actief synchroniseren met Resilio Sync

Synology NAS Exp pt5: Twee Synology NAS-devices actief synchroniseren met Resilio Sync

Door Foritain op maandag 13 november 2017 14:16 - Reacties (9)
Categorie: Synology Experience, Views: 4.999

Synology NAS experience part 5 –
Twee Synology NAS-devices actief synchroniseren met Resilio Sync

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Zei ik Synology DS916+? Ik bedoelde DS916+ en de DS918+. We willen actief kunnen werken op twee fysieke locaties en waren zeer tevreden over de DS916+ en de mogelijkheden van het Synology DSM OS, dus die stap lag voor de hand. Synology had de DS918+ uitgebracht als opvolger van de DS916+, dus meteen het nieuwste model erbij. De doelstelling van vandaag is simpel: beide locaties moeten in sync zijn, oftewel als ik op kantoor A een documentje aanpas wil ik dat dit op thuiswerkplek B ook te zien is, en onmiddelijk.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/303.jpg

Voor de geïnteresseerden, wat is er nieuw in de DS918+? De Pentium N3710 maakt plaats voor een Celeron J3455, die overigens wel krachtiger is ondanks de Celeron benaming, standaard geheugen is opgekrikt van 2GB naar 4GB (maar nog altijd uitbreidbaar), en er zitten nu twee dedicated M.2 NVMe SSD cache sloten in. Geen slechte trade-off tegen een derde USB poort die ik zelf in elk geval nimmer gebruik. Ik moet toegeven dat een DS416 in de tijd ook had volstaan, maar met de extra SSD cache optie die niet ten koste gaat van je vier bays vind ik de DS918+ meer dan voorheen een redelijke upgrade boven het echte mainstream model. Gezien de prijzen gelijk zijn gebleven is er weinig argument om niet direct voor de 918+ te gaan als je een 916+ op het oog had.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/334.jpg

Meteen een opslag upgrade, twee maal 8TB Western Digital Red (Raid 1 om op deze NAS de optie open te houden voor eventuele tests), plus twee WD Black NVMe SSD's. Deze zijn primair om te testen als SSD's, maar we moeten binnenkort ook kijken hoe een NVMe SSD cache uitpakt natuurlijk.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/300.jpg

Eerdere stukken over Synology zoals de 1000GB gratis opslag via Stack en backup via Backblaze B2 blijven even goed van toepassing op dit model. Ook de installatieprocedure die we hebben doorlopen met de DS916+ en is letterlijk exact hetzelfde gebleven en gaan we dus niet opnieuw bespreken, overigens dito voor een DS216j als je een budget model overweegt. Maar een nieuwe NAS en een setje van twee zet de deur open voor nieuwe ideeën. Vandaag gaan we er twee syncen voor actieve collaboratie op twee locaties, we gaan in het volgende stuk M.2 cache inschakelen, en verder blijven we open staan voor leuke tips van jullie voor vervolgdelen; laat vooral van je horen!

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Sharesync, of toch niet
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

De attente lezer zal bij het zien van de titel al hebben geweten dat deze reeks geen pure lofzang aan het adres van Synology zal worden. Ben ik tot dusver zeer tevreden? Zeker, maar niet alle geboden diensten werken even goed als ik graag wil. Wat ik wilde is een goede, actieve synchronisatie tussen twee stevige modellen uit het Synology assortiment (dus geen backup van A naar B), waarvoor Synology aangeeft dat je de Synology Cloud Station Server app op één van de machines draait, en de ShareSync app op de ander. In theorie werkt dit als een soort Google Drive in eigen beheer; alles gaat naar de server (één NAS die die taak krijgt), en komt vervolgens weer terug naar alle gekoppelde clients.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/500.png

In de praktijk bleek het echter een puur verlies van twee avonden tijd om vervolgens nog geen stap verder te zijn. Ondanks dat beide systemen handmatig waren voorzien van exact dezelfde datasets (wel honderduizenden bestanden, enkele TB’s) werd er niet succesvol geïndexeerd, gesynchroniseerd, en kon ik na dagenlang wachten nog niets. Beide units binnen dezelfde LAN halen bood geen oplossing, en het ergste was dat de systemen weinig leken te doen terwijl de applicaties niets relevants konden melden. Een hele nieuwe start met een pre-seeded server en een lege client, en één met een lege server en pre-seeded client, kwam tot eenzelfde resultaat. Ik had eerder een vergelijkbare eerdere ervaring tussen NAS en Windows server, maar dat had ik in de tijd afgeschreven als een probleem met de Windows client. Nu twijfel ik daaraan, en aan Sharesync als betrouwbare tool.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Resilio sync to the rescue!
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Kortom, ik was er klaar mee. Na eerdere goede ervaringen met Resilio Sync, voorheen Bittorrent Sync, de keuze gemaakt om die kant op te gaan, en als ik zeg dat ik in een half uurtje werk en een drietal uurtjes wachttijd (gezien het indexeren van alle bestanden) klaar was zegt dat genoeg. Resilio sync is een voortbordurseel op torrent technieken waarmee file synchronisatie mogelijk is zonder dat de data ergens wordt opgeslagen, en met encryptiemogelijkheden dat je ook geen gezeur hebt. Andere voordelen zijn het niet hoeven prutsen met port forwardings en firewalls, wat dit allemaal wat toegankelijker houdt.

Omdat Resilio niet standaard in het package centre te vinden is moeten we de installatiebestanden downloaden, dat kan hier: https://help.resilio.com/...ticles/206664850-Synology

Daar staat ook een tool om te leren welke versie je nodig hebt, voor zowel de DS916+ als de DS918+ is dat x64. We gaan voor versie 2.5 gezien we gebruik maken van DSM 6.1. We klikken Manual Install in package centre, en een paar tellen later draait Resilio Sync. Maak een notitie van het IP adres voor je eigen gemak, en klik erop om sync te openen. Geen zorgen, dit is ongeveer de meest ‘complexe’ stap.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/501.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/502.png

We maken een naam en wachtwoord aan voor de sync app zelf om daar in te kunnen komen, en een naam waaraan we later kunnen herkennen welk apparaat het is. Niet heel spannend wanneer je twee apparaten koppelt, maar vergeet niet dat je met deze applicatie ook eenvoudig meerdere machines in sync kan houden. Andere Synology producten, maar ook ‘gewone’ computers.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/503.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/504.png

Tweaken kan later wel, knallen! Klik de plus en selecteer een map welke je wilt syncen. Vervolgens maak je een key aan via welke de andere NAS zich aan je systeem kan koppelen. Je kan two-way sync instellen (read&write), of enkel de map-maker data naar de andere kant laten sturen. We gaan voor Read & write, want we willen alles in sync, en kopieren de sleutel naar een bestandje; de keys die worden gemaakt zijn complex dus even onthouden zit er niet in. Gemakshalve slaan we de optie om nieuwe peers goed te moeten keuren over, en geven we aan dat de code slechts één keer gebruikt kan worden. (Anders moet je na het toevoegen de eerste NAS weer in om op een vinkje te klikken, moeite!)

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/505.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/506.png

We installeren Resilio sync op de tweede NAS, en eenmaal in Sync kiezen we de optie om een key in te voeren, om vervolgens aan te geven met welke map de synchronisatie moet worden gemaakt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/507.png

En dan? Op de eerste NAS goedkeurig geven om te starten indien je de optie dat nieuwe peers toestemming moeten hebben aan hebt laten staan, en daarna is het vooral wachten. Voeg je een map toe dan wordt er eerst geïndexeerd wat erin staat, wat soms even kan duren als je het over grote aantallen hebt. Resilio sync indexeert in onze ervaring accuraat en vlot, en begint vlot met het overzetten van data. Gaat het om grote hoeveelheden dan is het absoluut wijsheid om de mappen die je wilt syncen vooraf even aan te maken en met een directe kopieer actie (bijvoorbeeld via externe HDD of overdracht binnen het netwerk) vooraf te vullen; honderden Gigabytes over een prut adsl lijntje is gewoon niet leuk ongeacht welke server je gebruikt.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/508.png
Zoiets krijg je dan wanneer je meerdere mappen toevoegt. Uiteraard even de namen van de mappen onherkenbaar gemaakt. Cue grapjes over de verhouding data tussen de Misses en Misters map ;)

Maar that’s it! Simple. Bestanden wisselen om de haverklap uit, en zelfs een nieuwe fotomap van grofweg een Gigabyte staat twee minuten later aan de andere kant. Is dit voor productieomgevingen? Nee, de gratis variant is enkel voor particulier gebruik en zodoende schatten we het ook in, maar enkele maanden Resilio Sync verder en de ‘gedonder-teller’ staat nog op nul. Dat kan ik helaas van Sharesync niet zeggen.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
Tips mbt Resilio Sync
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png
- Again, pre-seed scheelt veel tijd als het om veel data gaat, maar is zeker niet nodig.
- Je selecteert altijd een hoofdmap om te delen, waarna alle inhoud (inclusief submappen) worden gesynct. Wil je bepaalde elementen niet gedeeld hebben dan zit je aan de betaalde versie vast, of je splitst je data op in meerdere hoofdmappen. De reden waarom je in ons overzicht veel mappen ziet is niet dat dat nodig is, maar zodat je specifieke mappen met specifieke apparaten kan delen. Tussen twee devices is daar niet per sé noodzaak toe.
- Synchroniseer je twee apparaten binnen één lan helpt het om de “LAN Encrypt Data” optie uit te schakelen, de snelheden liggen dan hoger en de belasting op het systeem is lager.
- In elke hoofdmap die je synct wordt een .sync map gemaakt, deze moet je niet verwijderen. In die map bevindt zich een map Archive. Wanneer een bestand op één NAS wordt verwijdert behoudt de sync applicatie een reservekopie in die archive map. Zo kan je ongewenste deletes eenvoudig herstellen.
- Eén van de grote voordelen van het gebruikte protocol is dat je zelf niet met port forwardings en firewalls hoeft te prutsen, maar in de geavanceerde instellingen kan je wel aangeven welke port gebruikt dient te worden, en deze eventueel openzetten naar het IP adres waar deze app op draait. Gecombineerd met de instelling om direct naar het specifieke IP adres te kijken voor sync helpt de prestaties absoluut en voorkomt gebruik van de tracker server (of relay server wanneer je netwerk echt dichtgetimmerd zit, bijv met een dubbele NAT). Gezien data encrypted is is er weinig reden tot panie, maar alle beetjes helpen.
- Niets staat je in de weg om deze tool ook te gebruiken om mappen op je PC of Mac in constante sync te houden met je Synology NAS, ongeacht de locatie. Dus als je je werkstation up-to-date wilt houden met iemand ergens anders? Go for it.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY918/327.jpg

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie (916+ en 918+ installatie is gelijk)
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k
Part 5 - Twee Synology NASjes actief synchroniseren met Resilio Sync

Synology NAS Exp pt4: Betaalbare backup via Backblaze B2.

Door Foritain op maandag 4 september 2017 11:06 - Reacties (22)
Categorie: Synology Experience, Views: 8.145

Synology NAS experience part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2

Onder het motto 'verandering van spijs...' gaan we wat andere productbenaderingen proberen dan de gebruikelijke review opbouw met onze Synology DS916+. FYI: Dit onderwerp specifiek blijft bewust 'licht' / 'jip en janneke' / toegankelijk. Graag jullie mening over het concept!

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

In het vorige deel koppelden we maar liefst 1000 Gratis Gigabytjes extra opslag aan onze Synology DS916+, maar met de duidelijke kanttekening dat dat weliswaar een leuk vangnet en een mooie extra is, maar toch zeker geen volwaardige backup is. De definitie van een backup is in mijn optiek echter wel voor een groot deel subjectief; ook backups die niet voldoen aan de keiharde definitie waar de meest neurotische Tweaker aan vast zal houden zal voor veel gebruikers (en doeleinden) wel degelijk kunnen voldoen. Dat heet risico management, waarbij je bepaalde risico’s neemt en incalculeert afhankelijk van de waarde van de bestanden in kwestie. Zo kan je met handig gebruik van USB sticks of externe HDD’s ook een vangnet vormen, of zelfs met een gratis online opslag, zelfs al zijn het geen waterdichte oplossingen.

En toegegeven: we gaan in dit stuk weliswaar naar een echte backup kijken, waarbij het grote verschil met de eerdere sync tool vooral versioning is (het aanhouden van oude versies van bestanden zodat bij wat voor risico dan ook je altijd terug kan vallen op verschillende eerdere kopieën) en het ontbreken van een directe toegang tot je backup bestanden wat een uitzonderijk vernuftig virus kan misbruiken, maar ook daarbij moeten we zeggen dat er wel degelijk nog risico’s bestaan. Met de term ‘goede backup’ moeten we dan ook voorzichtig mee zijn dat het geen verwachtingen creëert die niet realistisch zijn. Zo kan het bedrijf waar we onze data gaan opslaan, in dit geval Backblaze, ook failliet gaan of door zware calamiteiten getroffen worden. Blind vertrouwen is dan ook nimmer verstandig, en als je met echt gevoelige data te doen hebt laat je dan informeren door een professional of wellicht eenvoudiger: gebruik meerdere backupfaciliteiten.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/500.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Backblaze is echter een flinke backup club met solide reputatie, en is vooral bekend vanwege hun blogs over de betrouwbaarheid van vele harde schijven in hun 24/7 heavy storage faciliteiten; interessant leesvoer. Ook hun dienstverlening is voor velen vast bekend, met een 5 euro per maand unlimited backup opslag optie voor een enkel systeem. Daarmee is het een grote concurrent van een andere bekende: Crashplan. En toegegeven, ik gebruik Crashplan zelf ook en ook daar heb ik uitstekende ervaringen mee in backup- en herstel.

De reden waarom we in deze Synology ervaring voor Backblaze kiezen is echter een (vrij) nieuwe dienst van Backblaze: Backblaze B2. Een spartaanse directe opslag op de servers van Backblaze met een extreem lage opslagprijs per Gigabyte: 0,005 euro per maand. Een slimme rekensom leert ons dat we vanaf 1000GB opslag weliswaar hetzelfde kwijt zijn als bij het personal abonnement waarbij onbeperkt data zit, maar de mogelijkheden van B2 gaan veel verder (je kan er zelfs een hele eigen storagedienst op bouwen, maar ook zaken zoals toegangsrechten heb je veel meer flexibiliteit in), en even interessant: Als je ‘slechts’ tientallen of een paar honderd Gigabyte veilig wilt stellen is het een echte gunstige prijsvechter.

Wat je reden echter mag zijn, Backblaze B2 valt best veel voor te zeggen, en extra zo op een Synology NAS. Het nadeel van de spartaanse optie is dat het niet komt met een handig softwarepakket of andere applicatie voor op je eigen pc. Normaliter moet je daar zelf iets voor bedenken, maar laat er voor Synology nou precies een hele mooie backup tool bestaan.

Voor dat we dat doen moeten we echter een account bij Backblaze B2 maken, en in de interface online dienen we een ‘Bucket’ aan te maken. Gezien de eerste 10 GB gratis is kan je dit eenvoudig doen zonder creditcard details of wat dan ook. We houden het eenvoudig, en maken één bucket voor onze NAS (spelen kan je zelf doen). We geven onze bucket een naam (want super belangrijke spullen gaan in de backup, toch?), maken het een privé bucket, en kort daarna zien we wat relevante informatie die we straks nodig hebben.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/502.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/503.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/504.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Voor onze Bucket kunnen we wat instellingen selecteren. Zo kunnen we alle versies van het bestand die ooit zijn gemaakt aanhouden, maar dat kan mogelijk veel data kosten, we kunnen custom regels maken per map (bijvoorbeeld alle versies van je memoires, maar alleen een handje vol versies van je videomateriaal), of je kan bijvoorbeeld selecteren om van een aantal dagen alle versies vast te houden. Dat laatste is een balans tussen veilig en ruimte besparen, wederom een eigen afweging en risico-management. Meerdere versies is uiteraard wel verstandig om dataverlies tegen te gaan, daar willen we tenslotte de backup voor. Voor nu kiezen we vlot een optie, maar tweak naar hartenlust je versioning per map afhankelijk van hoe belangrijk je data is voor je.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/505.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Terwijl we inloggen op de Synology is het wijsheid om de website van Backblaze open te houden. Daar vinden we namelijk een aantal complexe sleutels zoals de Account ID en Application Key, welke we nodig hebben om de koppeling in Synology te maken.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/507.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

In de Synology Cloud Sync app (Installeren via Packages -> Backup -> Cloud Sync) kan je Backblaze B2 direct selecteren als backup locatie). Account ID en Application ID erin… bucket selecteren waarin we de backup kwijt willen…

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/508.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

… en vervolgens zijn we bijna klaar maar kunnen we nog wel een beetje ‘tweaken’. We stellen in welke map van onze NAS gaan we synchroniseren naar de Backblaze B2 backup, we kiezen een map in ons Bucket waar alles in komt, en net als in deel 3 kunnen we ook hier selecteren of de synchronisatie beide kanten op gaat of dat we enkel aanpassingen van onze NAS naar Backblaze sturen. Het is een backup, dus ‘Upload local changes only’.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/509.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Consistency check is een extra check die je naar gelieve in kan schakelen als je data gevoelig is. Ook encryptie kan je je eigen keuze in maken. Bij Backblaze staat alles al encrypted op de server, dus normaliter kan niemand erbij, maar als je wilt kan je je data dus al versleutelen voordat Backblaze het wederom versleuteld verstuurd. Let op: Herstel vereist dan wel een Synology NAS met dezelfde account security als je huidige NAS, dus het is weliswaar in theorie veiliger, de kans dat je als leek bij een grote schade ooit het herstel bemoeilijkt is aanwezig. In onze optiek wel handig: files die je op je NAS verwijderd blijven lekker in de Backblaze opslag staan; kost wat ruimte, maar wel een extra vangnet.

Indien gewenst kunnen we de backup enkel op bepaalde dagen of tijden laten lopen. Ook kan je kiezen om bepaalde bestandstypen wel/niet mee te nemen in de backup of bestanden over een bepaald formaat niet mee te nemen.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/510.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/511.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

We ronden af, drukken op OK, en kijken wat er in de Backblaze B2 omgeving gebeurd. Enkele seconden later verschijnt de door ons geselecteerde map “belangrijkspulopde916” in onze bestandenlijst, oftewel de backup loopt!

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/512.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Met de eerste 10 GB gratis (en geen payment details nodig) is het natuurlijk ook een prima veilige optie voor de kleinste opslag eisen en ook één waar je eenvoudig even mee kunt spelen voordat je er geld in investeert. Het is geen 1000 GB zoals bij TransIP Stack, maar laten we vooral niet vergeten dat we hier versioning ingebouwd hebben en nog krachtigere tools. Oftewel een ‘echte’ backup.

Er zijn twee addertjes onder het gras die we niet moeten vergeten. Allereerst kan je daadwerkelijke data gebruik met versioning flink hoger uitpakken dan je op je NAS lijkt te zien, zeker met tig versioned videobestanden kan dat oplopen, zelfs al past Backblaze compressie toe. Positief is wel dat inzicht in je opslag en verbruik via de web omgeving heel duidelijk is en helder over eventuele kosten. Ook het feit dat je limieten in kan stellen en waarschuwingen kan krijgen op je telefoon of e-mail geeft aan dat ze er niet op uit zijn om je een oor aan te naaien.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/514.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Het andere addertje is dat de kosten van herstel per Gigabyte wel een stuk hoger liggen. Opslaan is goedkoop, herstel is een stuk duurder per Gigabyte. Ook hier valt het op zich best mee, want andere diensten rekenen hier even goed (nog) hogere kosten voor. En laten we wel wezen, als je 1000 GB aan data kwijt bent door een virus of calamiteit dan tik je die 20 euro volgens mij met heel veel plezier af om die data veilig terug te krijgen. Je kan in theorie 1 GB per dag gratis downloaden, maar ik vermoed dat dat voor velen toch te lang gaat duren. Vergeet ook niet dat de opslag enkel betaalbaar –kan- zijn wanneer je gebruikers niet te pas en te onpas datastromen laat genereren. Vergeet ook niet dat herstel vanuit andere oplossingen zoals Crashplan Unlimited bijvoorbeeld keihard gelimiteerd worden om constant actief herstel tegen te gaan. Geen onredelijk standpunt dus van Backblaze, maar desondanks één om even rekening mee te houden.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0091/500-2.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack
Part 4 - Betaalbare backup via Backblaze B2k

Synology Nas Exp pt3: 1000GB Gratis met TransIP Stack.

Door Foritain op maandag 7 augustus 2017 16:40 - Reacties (36)
Categorie: Synology Experience, Views: 11.833

Synology NAS experience part 3 – 1 TB Gratis opslag in de cloud. Gratis? Ja gratis. #DutchyPride.

Onder het motto 'verandering van spijs...' gaan we wat andere productbenaderingen proberen dan de gebruikelijke review opbouw met onze Synology DS916+. FYI: Dit onderwerp specifiek blijft bewust 'licht' / 'jip en janneke' / toegankelijk. Graag jullie mening over het concept!

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/pic/SYNOLOGY916/302.jpg

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Toegeven, deel 3 heeft wat lang op zich laten wachten. Dat is het nadeel wanneer je heel erg veel met hardware probeert te doen en maar een beperkt aantal handjes hebt. Anyhow, nadat we onze Synology 916+ hadden geinstalleerd hebben er bovenal veel op gewerkt, althans in de bestanden die erop staan opgeslagen. En we zijn al even onderweg en we hebben nog geen crashes, hiccups of andere issues ervaren. Natuurlijk verwachten we dat ook, maar dat neemt niet weg dat het een fijne wetenschap is.

Wat gaan we dit keer doen: 1 TB aan gratis extra cloud storage aan onze Synology koppelen, en een automatische synchronisatie aanmaken tussen je NAS en de cloud storage. Jawel, gewoon 1000GB aan extra opslag, voor niks, om leuke dingen mee te doen. Meteen een mega dikke disclaimer: Wat we hier gaan doen is –geen- waterdichte backup. We voegen weliswaar een enorme zwik ruimte aan ons platform toe, en in geval van fysieke schade aan je NAS kan deze oplossing als een backup dienen, maar als jij een crypto virus binnenhaalt en die overschrijft al je cloud opslag data dan is het gewoon weg. Geen zorgen: in deel 4 gaan we een echte backup maken.

Het Nederlandse TransIP biedt met Stack 1000GB gratis online opslag aan. Gratis? Ja echt, gratis en voor niets. Gratis zoals de zon gratis op gaat. Geen addertjes, geen relevante limieten (ongetwijfeld als je misbruik gaat maken…), geen verplichtingen, geen vereiste creditkaartgegevens, en je hoeft zelfs je ziel er niet voor af te staan. Het enige wat je moet doen is je aanmelden en wachten op je invite code, wat bij de release weliswaar even duurde, maar tegenwoordig in een kwestie van minuten wordt toegezonden.

Starten is eenvoudig: Je meldt je aan op https://transip.nl/stack, je vult de code die je krijgt toegemaild in op de website, je maakt je account met stacknaam en wachtwoord, en voor je het weet heb je 1000 GB voor nop.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/400.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/401.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

De reden om Stack te gebruiken in deze reeks is dat ze een goede implementatie hebben met Synology en het eenvoudig is om die gratis Terabyte aan je NAS te koppelen alsof het een extra harde schijf is. Ook die installatie stelt geen paasei voor. Open File Station -> Tools -> Remote Connection -> Connection Setup (Let op: Ik gebruik een Engelstalig Synology OS).

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/402.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/403.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Vervolgens kies je WebDAV, vul je de hokjes als volgt in (uiteraard jouw stacknaam, stack gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen), en nadat je apply drukt heb je direct naast je eigen in de NAS aanwezige mappen de extra WebDAV stackstorage opslagruimte! Meer is het niet, je hebt nu gewoon een extra map waar je die 1000GB aan data in kwijt kan. Doe ermee wat je wilt zou je denken.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/404.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/405.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Daar kan je genoegen mee nemen, gewoon extra ruimte die je flexibel kan benaderen vanaf andere devices, etcetera. Wij gaan echter iets verder door, en zetten een automatische synchronsatie op van een map (of mappen) op je NAS naar deze Stack storage. Wederom: geen waterdichte backup, maar wel iets van een vangnet.

Met behulp van Synology Cloud Sync kunnen we dit opzetten. Package Center -> Backup -> Cloud Sync installeren. Daarna openen we Cloud Sync en kiezen we wederom voor WebDAV en vullen we jouwstacknaam.stackstorage.com/remote.php/webdav als server in, en onze account en wachtwoord van de Stack ruimte.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/406.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/407.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/408.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

De volgende instellingen zijn naar eigen wens in te vullen. Hier kiezen wij voor een generieke naam, selecteren we dat we de ‘my pictures’ folder automatisch gesynchroniseerd willen hebben naar de root folder of hoofdmap in onze Stack storage, en kunnen we kiezen welke vorm van synchronisatie er plaats vindt. Standaard is Bidirectioneel, oftewel een aanpassing aan de NAS of Cloud kant wordt doorgevoerd naar de andere kant, maar je kan er ook éénrichtingsverkeer van maken. Wij selecteren hier “upload local changes only” oftewel aanpassingen in de My Pictures map op de NAS worden doorgevoerd op de Stack opslag. Ook kiezen we voor Encryptie, zodat de bestanden door iemand die toegang krijgt tot onze Stack de data niet kan uitlezen, al moet je er wel rekening mee houden dat je die data dan later enkel via een Synology NAS met dezelfde logingegevens kan uitlezen. Ben je een eenvoudige gebruiker en wens je enkel wat niet gevoelige data weg te zetten is het uitschakelen van encryptie wellicht eenvoudiger.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/409.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Schedule is wel handig om naar te kijken. Onze My Pictures folder is gigantisch, en constant syncen vertraagd de verbinding dan. Enkel in de nacht synchroniseren beperkt impact op ons gebruik.

Een ander, veel groter voordeel is dat dit een extra buffer geeft in geval van problemen met de data op je NAS. Stel dat je slechts elke zondag nacht de backup laat maken en woensdag wordt al je data geinfecteerd, dan is de kans groot dat je Stack data alsnog te benaderen valt. Het is niet ondenkbaar dat er wel iets mee gebeurd, maar de meeste virussen zijn er niet op gericht om via een bepaalde omweg toch in je Stack storage te komen, of zelfs om binnen je Synology OS je WebDAV te benaderen. Nogmaals: Niet waterdicht, maar vele malen veiliger en beter dan het niet hebben van een vangnet.

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/410.png

https://www.techtesters.eu/foritain/blog/0090/499.png

Dat Stack gratis is is natuurlijk erg leuk, maar uiteraard zit er wel een verdienmodel aan Stack vast voor TransIP. Het blijft een bedrijf natuurlijk en zoals we allemaal weten zijn bedrijven evil en willen ze geld. Althans ik mag toch hopen dat ze hun werknemers meer betalen dan gratis opslag.

Hoe dan? Wil je meer dan 1000GB dan mag je ervoor betalen, al is 10 euro voor een extra 1000GB erbij geen onaardige prijs. Ook krijg je daar dan wel een ‘echte’ backup functie bij, terwijl dat juist de zwakke plek is van het gratis abonnement, zeker wanneer de veiligheid van je data echt van belang is voor je zal de bovenstaande oplossing simpelweg niet voldoen. Ook zien we in het overzicht nog wat andere voordelen waar je naar kan kijken, zoals je eigen persoonlijke webadres kunnen koppelen (als je een domein koopt), en het feit dat je data in Nederland wordt opgeslagen zal toch als positief ervaren worden. Voor de liefhebber: foto’s direct vanuit je Stack met anderen delen kan ook, maar wij houden hier inhoudelijk verder bij de opslag en synchronisatie koppeling met een Synology NAS. Echter wanneer ik iets schrijf over een dienst van een merk (en voor de goede orde ik schrijf dit als tevreden gebruiker van Stack, ik ken ze verder niet) vind ik het niet meer dan redelijk om netjes aan te geven hoe zij eventueel een boterham kunnen verdienen. Wel vraag ik mij af hoeveel mensen er daadwerkelijk voor betalen, want het gratis aanbod van deze club is toch wel bijzonder sterk, zeker in combinatie met een Synology NAS.

What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten! In deel vier gaan we in elk geval alvast kijken naar een degelijke en zeer betaalbare cloud backup mogelijkheid..

Part 1 - Introductie
Part 2 - Installatie
Part 3 - 1000GB Gratis met TransIP Stack