Let's Stream! pt2: Mid-range Game PC samenstellen

Door Foritain op dinsdag 13 februari 2018 15:05 - Reacties (1)
Categorie: Let's Stream!, Views: 2.602

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2001.jpg

Let’s Stream! Part 2: Onze mid-range Game PC samenstellen(NL)

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

We beginnen ons avontuur op weg naar advies voor degelijke streaming setups met een mid-range game-pc. Of je nu een nieuwe wilt kopen of er reeds één hebt, het lijkt ons geen gek uitgangspunt dat een gamer die streaming aspiraties heeft begint met een vrij typische game-pc. We bouwden voor deze reeks specifiek een leuke nieuwe mid-range bak en in dit stuk lopen we de core componenten door die we hebben uitgekozen om een beetje gebalanceerde game-pc te bouwen. We hebben op dit moment dus nog niet stilgestaan bij de gevolgen van het streamen; wat we gaandeweg gaan leren over de performance in streaming verwerken we later in daadwerkelijk build-advies. Aan game pc ervaring echter geen gebrek, dus daar starten we mee.

Voor deze build wilden we een zo groot mogelijk deel van ons budget benutten voor echte prestaties. Zodra je de 1000 euro passeert is er in onze optiek wel enige ruimte voor wat extra investeringen in een beetje matchende uitstraling of wat RGB, maar veel meer dan een eurotje of 100 mocht dat niet worden en dat moest wel te doen zijn met ‘Aorus’ als hoofdthema. Onderstaande build kost op moment van schrijven ca 1400 euro (exclusief randapparatuur en software). Onderaan nemen we nog een paar punten door waar eventueel, primair ten koste van uitstraling, wat kan worden beknibbeld.

De videokaart
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

De basis van je game prestaties is de videokaart, die bepaalt voor het grootste deel hoe de game ervaringen zullen zijn en zodoende staan we er het langst bij stil. Zaken als processoren en koeling zijn niet onbelangrijk, maar dienen fundamenteel ‘te voldoen’ terwijl in een typische game je videokaart volledig belast zal worden. Oftewel: meer power is beter.

Het is inmiddels redelijk bekend dat de markt voor grafische kaarten een pittige is op dit moment; GTX 1070’s en GTX 1080’s zijn nauwelijks te koop, en je moet redelijk onder een steen leven om geen link te leggen met de huidige cryptocurrency craze. Voor onze mid-range build hebben we dan ook voor de Nvidia GeForce GTX 1060 gekozen. Deze zijn rond de 400 euro te vinden en hoewel dat ook wat meer is dan we een paar maanden geleden zouden betalen zitten ze op een redelijk gunstige plek ten opzichte van de rest van de markt. De Nvidia GeForce GTX 1060 is namelijk veel krachtiger dan de optie die er net onder zit, de GTX 1050 Ti. Dermate veel krachtiger dat je het verschil fors kan noemen wanneer we gamen op de populaire 1080p / Full HD resolutie waar we met dit systeem op richten, en we uit eerdere tests weten dat op die resolutie deze kaart elke game op (meestal zeer) hoge settings aan kan; een heel redelijk uitgangspunt.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2015.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2016.jpg

Ook ontbreekt het de GeForce GTX 1060 op dit moment aan echte concurrentie in dat segment. De wat snellere GTX 1070 is nagenoeg niet (betaalbaar) leverbaar, de concurrent uit het rode kamp, de AMD Radeon RX 580 is niet leverbaar en als je er al één vindt zijn ze (veel) duurder dan de gemiddelde GTX 1060 wat niet gepast is. Let uiteraard altijd even op als je wat koopt, want als er opeens weer GTX 1070jes liggen voor kleine meerprijzen is dat toch wel weer een stuk sneller.

De vraag welke GTX 1060 variant dan handig is is lastiger te beantwoorden. Wat ons betreft wil je sowieso kijken naar het model met 6 GB aan geheugen; in dit segment vinden wij 3 GB simpelweg niet gepast, genoeg games waarbij je al moet gaan detail-picken om daar onder te blijven. Wij konden zelf de dikste variant van de Gigabyte, de Aorus Xtreme Edition, van onze plank trekken voor deze reeks, en is (was op moment van schrijven althans) op dit moment met 419 euro ook nog eens ‘redelijk’ geprijsd in de huidige markt. Gezien dit één van de snelste, en tevens zeer stille factory GTX 1060’s is voor zo’n beetje de minimale prijs is het op dit moment een sterke keuze. Gezien de fragiele markt op dit moment is het lastig om te zeggen hoe het morgen gaat zijn, dus hou het in de gaten. *insert wat miner-hate hier*

Mocht je geneigd zijn om een kaart uit de oude generatie te overwegen voor je nieuwe pc, tja, echt weg zijn wij niet van dat concept. Los van het feit dat een GTX 1060 al sneller is dan bijvoorbeeld een oudere GTX 970 speelt ook de vraag in hoeverre dat gat uit gaat lopen naarmate games niet langer voor die oudere generatie worden geoptimaliseerd. Daarbij ben je dan van de tweedehands markt afhankelijk, en ook dat kunnen we niet eenzijdig ‘even’ adviseren.

Processor en moederbord
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Wat je moederbord en processor betreft kan je wat spelen afhankelijk van je budget. Een ca 110 euro kostende Intel Core i3-8100 is al een hele sterke keuze wanneer je weinig budget hebt nu dat Intel i3’s vier cores hebben in plaats van twee, maar wij kiezen voor een beetje meer overcapaciteit en gaan voor de Intel Core i5-8400 met zes cores en een turbo die wat hoger ligt dan de snelheid die de i3 biedt. Met het oog op de toekomst is het een redelijk veilige keuze als game PC cpu, dus daar gaan we dan maar van uit. Helaas geen doosje, dus dan maar even zo.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2020.jpg

Voor die processor heb je een 300-serie moederbord nodig, wat betekent dat je vooralsnog (op moment van schrijven) een Z370 chipset moederbord nodig hebt. Omdat een Intel Core i5-8400 niet te overclocken is en geen grootverbruiker is voldoet praktisch elk moederbord dan wel, op papier althans. Ons advies is meestal simpel: kijk welke features jij echt nodig hebt. Wellicht dat jij voor jouw systeem WiFi nodig hebt, dan wil je daar op letten. Voor onze build hebben we verder geen hoge eisen, maar gezien het een gaming system is willen we wel een goede audiochip; een moederbord met de ALC1220 vinden we dan ook een harde eis. Zodra je je features hebt gekozen pak je feitelijk gewoon een voordelig alternatief of investeer je wat extra in de uitstraling.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2002.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2003.jpg

De goedkoopste twee borden op onze plank komen (toevallig) van Gigabyte en beide voldoen dik voor een i5-8400. Heck, bijna elk moederbord met Z370 chipset voldoet voor die chip. De voordeligste die hier lag was de Aorus Gaming 3, maar de Ultra Gaming heeft wat meer RGB elementen en ziet er ook verder wat dikker uit. Het oog wil ook wat, dus we pakken de nipt luxere gezien het bescheiden prijsverschil. Veel besparen kan overigens niet als we goede audio als eis stellen. De Ultra Gaming hadden we al (positief) gereviewd en de enige echte overweging ten opzichte van veel duurdere moederborden is eigenlijk de stroomvoorziening, maar dat is met een i5-8400 totaal geen punt; eigenlijk pas wanneer je een i7-8700K gaat overclocken. Daarmee hebben we niet alleen een aantrekkelijke, maar ook hele redelijke basis van ons systeem in handen.

Koeling
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

De Intel Core i5-8400 komt standaard met een koeler, al is die eenvoudig en m.i. niet om aan te zien. Hoewel die voldoet is hij niet fluisterstil onder belasting, en zoals we net al zeiden: het oog wil ook wat. Gezien ‘Aorus’ duidelijk het hoofdthema is van deze build pakken we de koeler die er visueel gezien goed bij staat, de Gigabyte Aorus ATC700, een flinke toren met twee ventilatoren. De oplettende lezer zal echter opmerken dat deze voor 80 euro over de toonbank gaat. Laten we direct wat kortsluiten: elke beetje tower koeler van een paar tientjes voldoet op een processor als dit, en een 80 euro koeler op een 200 euro CPU is objectief lastig te verdedigen. De enige reden om meer uit te geven, of je nu voor zo’n grotere toren gaat of waterkoeling, is de uitstraling waarbij in dit geval RGB zit verwerkt wat je altijd extra kost. We bouwen onze mid-range build praktisch geheel om Aorus gear (de high-end build in mindere mate, we leggen tzt uit waarom) en de Aorus koeler past dan natuurlijk lekker, maar dat maar duidelijk mag zijn dat deze puur en enkel voor de samenhang en de aanwezigheid van RGB is gebruikt, niet vanwege de prijs-prestatie of iets dergelijks ;)

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2004.jpg

Zoals gezegd gaan we niet alle details van het bouwen doorlopen, maar wat praktische tips kunnen geen kwaad. De één vindt het fijn om eerst het moederbord in de kast te installeren, wij prefereren veelal de koeler op de processor te installeren voordat het geheel de kast in gaat. Zeker in geval van deze forse Gigabyte ATC700 gaat dat op, want de installatie van de koeler is een stuk lastiger in een typische kast. Een stevige rijstkorrel koelpasta is nog altijd genoeg voor processoren als dit. (Van de ATC700 volgt een separate review voor alle ins en outs)

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2005.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2006.jpg

Geheugen
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Net als de GPU markt heeft de geheugenmarkt het momenteel ook lastig. Werkgeheugen is bijna ongekend duur, en daarmee wil je verstandige keuzes maken. Echter, veel te kiezen is er niet; 8GB geheugen is gewoon te krap in een systeem van dit kaliber en in sommige games al een beperking, en de keuze voor een 16GB kit is daarmee eigenlijk al voor je gemaakt; 32GB kost je honderden euro’s meer en kijken we puur naar het gamen is er geen meerwaarde. Of dat voor streaming ook het geval is? Dat gaan we in een later deel uitgebreid onderzoeken!

Verder wil je 2666MHz of sneller geheugen pakken in twee blokjes van 8GB, want één reepje 16GB of 2133MHz geheugen heeft wel enige consequenties. Veelal pakken wij 3000MHz geheugen, al zeggen we dat meer omdat je er normaliter nauwelijks meer voor betaalt dan dat het echt wereldschokkende verschillen geeft. We zouden kunnen stellen dat je naar de QVL lijst (compatible geheugen gecheckt door de fabrikant) kijkt, maar die lijsten zijn dermate vaak incompleet dat het zonde tijd is. Net als bij moederborden komt het dan al snel neer op het pakken van een willekeurige betaalbare doch aantrekkelijke set die daarop aansluit.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2007.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2008.jpg

RGB modules behouden we voor de high-end build, die kosten net weer wat meer dan de ca 180 euro die een 2666-3000MHz 16GB kit die voor dit systeem goed zou passen. Deze GeIL 16GB DDR4-3000Mhz kit die voor 179 euro over de toonbank ging bij Alternate paste precies in het plaatje; wel visueel aantrekkelijk met zijn net even grotere koelblokken, maar geen meerprijs boven lelijke groene modules die niemand wilt. Geheugen gaat standaard in het tweede en vierde slot, tellende vanaf de CPU ;)

En ja, ondanks dat ik de 30 gepasseerd ben kan ik nog best glimlachen om de naam van GeIL

Behuizing en voeding
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

We gaan van lastig naar lastiger, want welke behuizing je wilt is bijna geheel subjectief. Onze enige eis vooraf was dat het een beetje op tafel moest passen en dat er een venster op zat, want als wannabe streamer willen we natuurlijk een beetje kunnen patsen. Met ons Aorus thema gaan we voor een Aorus case, en gezien ze er één in het assortiment hebben is het de AC300W geworden, goh ;) Niet te groot, wel genoeg ruimte voor een stevige build, en verder één met PSU cover waar we de nodige kabels kunnen verbergen. Had alleen graag echt glas gewild, maar dan hebben we in elk geval nog wat te upgraden voor de high-end unit.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2009.jpg

Hoewel het geen kwaad kan reviews te lezen die zich specifiek richten op koeling is het voor een build als wij hier neerzetten bijna irrelevant. Bijna, want er zijn uitzonderingen dus je kan nog -net- niet blind kopen, maar je kan -bijna- gewoon een case pakken welke je aantrekkelijk vindt. Vind je dit leuk om één samenspel van één merk te maken? Super! Niet? Genoeg keus, en genoeg goede keuze ook rond en onder de 100 euro. Uiteraard moeten je componenten passen, maar los daarvan kan je bijna geheel je emoties volgen. Voor alle plussen en minnen van deze behuizing volgt later deze week een uitgebreide review, maar de conclusie van praktisch elke case review anno 2017/2018 is dat 'als je het mooi vindt veelal prima te overwegen is', althans bij de cases die fabrikanten op durven te sturen wanneer je er om vraagt.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2010.jpg

Wat voeding betreft, tja, een Nvidia GeForce GTX 1060 met i5-8400 processor aan de basis zal niet eens 300 Watt weten te verstoken, dus het is bijna lastig om een voeding te vinden die niet voldoet. hooguit wil je kwalitatief beter spul voor een meerprijs, maar ook die discussies zijn eindeloos en soms lastig te volgen zelfs als je er redelijk in zit.

Voor een systeem als dit zal je normaliter iets van een 450-550 Watt voeding pakken, meer (zoals de 650 Watt variant die wij hier hebben) is eigenlijk al overkill. Een voeding die modulair is is in veel behuizingen handig, maar in dit geval (met veel ruimte om kabels te verbergen) niet extreem relevant, al helpt het ook hier wel wat met het inbouwgemak gezien veel kabels nu ongebruikt blijven. Als je een beetje budget kan vinden voor een degelijke versie met bijvoorbeeld geheel zwarte kabels zouden we dat wel overwegen, die van ons heeft dat helaas niet. Maar goed, alle andere onderdelen waren hand-picked, dan gaan we dit gegeven paard niet in de bek kijken.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2012.jpg

Opslag
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Hier heb je grote mate van flexibiliteit. Hoewel een SSD niet veel invloed uitoefent op de game prestaties (lees: bijna geen) vinden we het echter een onmisbaar onderdeel in elke moderne pc vanwege de enorme positieve invloed op de gevoelssnelheid; je systeem voelt gewoon veel sneller aan in alledaagse taken. Oftewel, in goes a 500GB Samsung Evo. Genoeg voor Windows en de meeste games die we frequent spelen waarbij levels dan meestal toch net nog even wat sneller laden. Heel nodig als je krap zit? Nee, maar wel verdomd fijn.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2013.jpg

Als je wilt besparen, pak dan een kleinere SSD. Hoeveel opslag je nodig hebt is erg afhankelijk van de gebruiker, maar met games tegenwoordig in de tientallen Gigabytes per stuk loopt het soms hard op en ook een 500GB SSD kan dan vlot vol zitten en we snappen dat 1TB SSD’s te duur zijn voor velen. We bouwen daarom wat extra opslag in in de vorm van een 2 TB Western Digital Blue HDD simpelweg dat we meer games kwijt kunnen, en zeker omdat we ook opnames willen gaan maken weten we nu al dat we met 500GB krap gaan zitten.

Hamertje tik
https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Alhoewel, laat die hamer maar achterwege, een schroevendraaier is genoeg om bovenstaande in elkaar te zetten. Oh, en wat tie-wraps voor kabelmanagement wellicht, het moet natuurlijk wel een beetje presentabel zijn. Hoe dan ook is het niet lastig (video met een echte stap voor stap guide volgt overigens!). Zodra je weet welke kabels je moet aansluiten stelt het echt heel erg weinig voor en dat zullen we ook nog in beeld brengen, al is die materie natuurlijk al lang en breed uitgekauwd.

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2014.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2017.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2018.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/2019.jpg

Zoals we zeiden komt dit systeem op dit moment op ca 1400 euro uit, waarmee het de titel ‘mid-range game-pc’ eer aan doet maar waarbij we ook niet hebben beknibbeld op een stukje visueel samenhang; je zou het ons gestelde eurotje of honderd kunnen beknibbelen op de visuele elementen voor een grofweg even degelijke game pc (waarbij het eigenlijk vooral de koeler is die relatief zwaar op de begroting tikt). Je kan eventueel nog iets tunen aan de opslag als het per sé goedkoper moet, of juist nog wat extra kunnen investeren in bijvoorbeeld RGB geheugen, maar wat een game-pc betreft is dit een degelijke balans. Wil je meer power? Bijvoorbeeld voor hogere resoluties dan 1080p? Dan moet je al snel flink dieper in de buidel tasten.

Next up: High-end pctje bouwen. Het testen is inmiddels al in volle gang met o.a. game performance, impact van recording, impact van live streaming, impact van een dikkere CPU, GPU en meer geheugen. Zoals altijd, test-suggesties zijn zeer welkom. Bewust van het feit dat dit vrij 'licht' is voor de gemiddelde Tweaker en dat we vooralsnog vooral aan het opwarmen zijn met info over wat we hier allemaal voor ons neus hebben, maar voor de liefhebber van grafiekjes volgt nog genoeg ;)

Componentenlijstje voor het gemak:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-8400 Boxed€ 187,36€ 187,36
1Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming€ 158,80€ 158,80
1Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 Xtreme Edition 6G (rev. 2.0)€ 398,95€ 398,95
1WD Blue WD20EZRZ, 2TB€ 62,50€ 62,50
1Gigabyte GB-AC300W€ 97,65€ 97,65
1Gigabyte ATC700€ 79,-€ 79,-
1GeIL Evo Potenza GPB416GB3000C16ADC€ 179,90€ 179,90
1Gigabyte PB500€ 44,90€ 44,90
1Samsung 850 EVO 500GB€ 138,50€ 138,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.347,56

Let's Stream! pt1: Intro

Door Foritain op dinsdag 6 februari 2018 10:41 - Reacties (9)
Categorie: Let's Stream!, Views: 2.902

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.pnghttps://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/1001.jpg

Let’s Stream! Part 1: Intro

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png

Streamen, ook voor veel van onze generatiegenoten (30’ers, ik schrijf nog net geen ouwe l…..) die van jongs af aan met gamen zijn opgegroeid zal het nog een apart fenomeen zijn. Maar nee, wij vragen ons niet af waarom sommige mensen liever streams kijken dan zelf gamen, je hoeft ons niet uit te leggen dat die interactie met mensen die dezelfde interesse hebben als jij gewoon heel leuk is. Realiteit is dat streaming (of streamen of hoe we het ook handig willen benoemen) een onlosmakelijk onderdeel is van het moderne gamen. Heck, zelfs ouwe l… iets oudere gamers zullen dat gevoel kennen wanneer ze over hun grote game liefdes kunnen praten in plaats van over ‘andere sh..’ met hun niet gamende vrienden (getuige de nieuwe en gezellige 'Fathers of Tweakers' discord bijvoorbeeld)

En toch testen wij standaard nieuwe producten met gamers in het achterhoofd, het woord ‘stream’ komt daar zelden in voor. Niet bewust natuurlijk, maar zo wordt al jaren getest en ‘zo was het gewoon’. In deze ‘Let’s Stream!’ reeks willen we daar verandering in brengen. Nee, we gaan zelf niet het streaming wereldje instappen (al vind iemand mijn PUBG fails vast vermakelijk, of Subnautica squeels) en gaan niet veranderen van informatiebron naar entertainmentbron, maar we hebben wel de kennis (of eigenlijk: best wat hardware) in huis om nu eens te bekijken waar je tegenaan loopt wanneer je als wannabe streamer met een beetje game pc aan de slag gaat.

Met wat hulp van Nvidia en Gigabyte gaan we twee (best dikke ;) ) game pc’s bouwen en die testen vanuit het gamer oogpunt -en- het oogpunt van iemand die ook wil streamen: één mid-range systeem, en één high-end build. “Streamen” in een iets bredere zin van het woord: via OBS voor Twitch livestreaming, of filmpjes opnemen om deze naar YouTube te uploaden. We nemen de stappen van het component kiezen door, resultaten (waarin we vergelijken met vorige generatie, maar vooral ook op zoek gaan naar CPU invloeden), en met onze ervaringen gaandeweg gaan we tot nuttige adviezen proberen te komen. Aan game pc guides geen gebrek, maar proberen te achterhalen waar je nu tegen aan loopt met je game-pc zodat would-be streamers hun systeem een beetje kunnen tunen.

Ons mid-range systeem op basis van de Intel Core i5-8400 en de Nvidia GeForce GTX 1060, waarvan je 'de stapel' al bovenaan deze post zag staan, zit inmiddels in elkaar en het testen is begonnen. Daar kan je de komende dagen dus de eerste update van verwachten. Het Aorus thema zal duidelijk zijn? ;)

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/1002.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/1010.png

Alvast een voorproefje van (een deel van) de onderdelen van de high-end bak met o.a. Intel Core i7-8700K en een GeForce GTX 1080 Ti. Bij de mid-range build proberen we op een eurotje of honderd na gewoon veel performance te krijgen, bij de high-end build gaan we ook een beetje extra aankleden en wat luxe toevoegen, of we zijn gewoon aan het pesten dat het mooie dingen zijn die op moment van schrijven nauwelijks te koop zijn, wie weet ;) :

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/1003.jpg

https://www.techtesters.eu/pic/LETSSTREAM/1011.png

De komende weken gaan we een hele rits aan updates doen. Niet alleen over de systemen zelf, maar we hebben ook de nodige leuke bijpassende extra’s zoals (om maar een paar voorbeelden te noemen) een vergelijking tussen een betaalbare en een luxere telefoon van Blue Microphones (welke in review vorm komt) en bijvoorbeeld de vergelijking tussen 16GB of 32GB geheugen voor streaming (in de vorm van sehr geil geheugen van.. GeIL, die naam O+ ), dat het voor gamen tenslotte niets toevoegt wisten we natuurlijk al. Voor de liefhebber van klassiek leesvoer dus ook gewoon wat reviews.

Wat we vooral willen weten is of jullie nog leuke tips of feedback hebben over wat we zouden moeten testen / bespreken, want als jullie met specifieke vragen zitten over dit onderwerp willen we die (tot zover mogelijk he ;) ) natuurlijk proberen te beantwoorden. Daar doen we dit tenslotte voor.

Een woord van dank aan Nvidia en Gigabyte die deze content mogelijk hebben gemaakt door ons te voorzien van zaken waar wij om vroegen. Onze dank gaan ook uit naar GeiL, NZXT, Samsung, Western Digital en Blue voor hun bijdrages aan dit geheel. Inhoud is geheel op basis van onze eigen keuzes, bevindingen en in onze eigen bewoordingen, dit is nadrukkelijk -geen- advertorial.